grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:67/134)

Śledzie - Przysmak gajowego 168

podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania:   Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy na mniejsze

Pan i Pani Smith w kuchni
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 91

Farsz na ok 40 szt. uszek: 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki ) cebula łyżka masła Ciasto: 1,5 szklanki mąki łyżka oleju ok szklanki gorącej wody sól Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości - ok 30 min - w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać

Atlas Smaków
Konfitura brzoskwiniowa z galaretką. 122

genialny pomysł, bo na 6 słoiczków gotowej konfitury został tylko jeden i to tylko dla tego, że ukryłam go w spiżarni, za kilkoma rzędami słoików z ogórkami i suszonymi grzybami (taka jestem przebiegła ;D). Polecam! Składniki na konfiturę brzoskwiniową z galaretką około 1,5-2 kg brzoskwiń, najlepiej dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa      Brzoskwinie myjemy, przecinamy

Rozpustne gotowanie
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 152

pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką

R'n'G Kitchen
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 137

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia(...)pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą

R'n'G Kitchen
Uszka z grzybami 157

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie   Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

R'n'G Kitchen
Kulebiak na cieście francuskim 184

Składniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę

R'n'G Kitchen
Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 222

złote kurki czy dorodne koźlaczki ? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się

Smaczna Pyza
Tarta z grzybami szmaciakami gałęzistymi 116

Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste  ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków),  w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie. 1 młoda cebula 3 łyżki jasnego sosu sojowego pół szklanki wody

Jemy Pijemy
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 163

Klasyczne gołąbki z mięsem i suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo

Trzeci talerz
Barszcz czerwony z uszkami 150

majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki

Kuchenne Wariacje
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 193

Łopatkę wieprzową najbardziej lubię w postaci gulaszu z suszonymi grzybami. Ale czasem trzeba odejść od rutyny i przygotować ją w innej wersji. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w młynek przyprawy pod nazwą "Forest blend" i od tamtej pory główkowałam do czego ją wykorzystać. Wydawało mi się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również

Kuchenne zapiski Edyty
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 142

jest, że udka wyszły mega i przyprawę mogę polecić z czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby

Marder&Marder Manufacture
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 160

masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka(...)się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby

Marder&Marder Manufacture
Bigos nad bigosami 139

chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów  1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego(...)ziarnach oraz liście laurowe i półtorej łyżki stołowej soli. Gotujemy wywar pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut. Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania