grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:37/134)

Prawdziwki marynowane 149

roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory. Prosto i smacznie, ale o to przecież chodzi ;) Składniki: Prawdziwki- najlepiej malutkie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ponadto na każdy(...)słoiczek: 1/4 cebuli 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 2-3 listki laurowe 1 pełna łyżka gorczycy Sposób przygotowania: 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti pietruszkowo-grzybowe 158

Składniki: makaron spaghetti (150 g) tofu naturalne (50 g) suszone grzyby leśne (1/2 garści) natka pietruszki (1 pęczek) pestki dyni (2 łyżki) olej z orzeszków ziemnych lub oliwa (4 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Odcedzamy. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy

Weganka gotuje
Gulasz w sosie grzybowo- serowym 168

grzybów. Zapraszam! Gulasz w sosie grzybowo-serowym Składniki: 500g mięsa gulaszowego 2 duże garści suszonych grzybów 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego  2 średnie cebule  2 łyżki oliwy 2,5 szklanki wrzątku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać zimną wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Grzyby zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Dodać

Tagebuch po polsku
Uszka z grzybami smażone 116

okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule, 200 gram mąki, sól, pieprz, cukier, olej do głębokiego smażenia Grzyby opłukać, zlać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Ostudzić, posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić

królestwo garów
Kasza gryczana z duszonym bakłażanem i grzybami 108

Składniki na 3 porcje: 2 bakłażany 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 100 g kaszy gryczanej sól, pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie)  Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć(...)talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejne 4 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym

Moja Galeria Smaku
Pasztet wieprzowo grzybowy 155

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 146

mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną 182

gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam(...)dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
Pieczona szynka z marynaty 236

liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)lodówce lub na zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha

Czerwień i błękit
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 134

Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy

Smaki Ewy
Cukinia w panierce z suszonych grzybów i otrąb 221

Pyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bigos staropolski 859

Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina(...)liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy

mojewypiekiinietylko
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 214

wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru

Gotowanie jest łatwe
Risotto z grzybami 160

Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z kurczaka z grzybami w posypce sezamowej 183

Mały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na 2 osoby i to z tego co jest w domu bo choróbsko rozłożyło i nie ma szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty

Buniabaje w kuchni
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 178

kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się(...)zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet drobiowy 157

pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka 2 namoczone w wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką

Kulinarny Pamiętnik
Pierogi z kapustą i grzybami 180

pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna...  Ciasto(...)kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą

Z miłości do słodkości
Zupa tajska z krewetkami 211

suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę tak samo. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie(...)tych w całości, należy je zalać wodą, a potem pokroić w cienkie paski; jeśli macie już suszone w paskach, nie trzeba ich przygotowywać wcześniej. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach, z limonki zetrzeć skórkę. Kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki (ale nie do miękkości). Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z grzybami i kapustą 172

Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać. Grzyby namoczyć w wodzie i zagotować

Szybko Tanio Smacznie
Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym 167

Składniki: * 65 dag szynki * 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody) * 2 cebule * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 5 ogórków konserwowych * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 152

marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów) - 1/2 puszki pomidorów bez skórki - 170 g soli morskiej - 2 łyżki oleju roślinnego - 400 ml wody - 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być) Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z zająca 139

użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania