grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:41/134)

Wigilijny groch z kapustą 161

danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny.     Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty  * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego  * sól , pieprz , majeranek   Przygotowanie : Groch noc wcześniej namoczyć. Ugotować do miękkości z majerankiem i solą. Kapustę ugotować z namoczonymi grzybami. Odcedzić groch

Magiczne Życie Marty
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 927

można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy

Kuchnia co dnia
Pierogi z kapustą i grzybami 132

sosem grzybowym, czy z masełkiem  . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną

Darcia w kuchni
Uszka i barszcz Wigilijne 148

Dlatego postanowiłam go napisać może ktoś w przyszłości zrobi takie uszka . Składniki  2 garście grzybów suszonych ( podgrzybki i prawdziwki) 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 1 duża szalotka 2 łyżki miodu oliwa rzepakowa 1 łyżeczka chrzanu tartego Wykonanie Krok1 Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . Odcedzić Krok 2 Odcedzone

Eli Gotowanie
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 157

kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju mielony kminek majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki

Kuchenne zapiski Edyty
risotto z kurkami 150

grzyby 2 cebule masło świeżo tarty ser ( ilość wg uznania) sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby  (ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe

Darcia w kuchni
Jak zrobić uszka? 158

patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone (na 100 uszek potrzebne jest ich mniej więcej tyle ile mieści małym rondelku) 1 duża cebula 0,5 kg mąki łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Grzyby

Kulinarna Patilogia
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 257

podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny, albo przynajmniej smażyć je krócej. Można użyć również grzybów suszonych – ok. 15g suchej masy. W takim wypadku namaczamy je przez kilka godzin w wodzie i umieszczamy od razu w brytfannie, bez podsmażania. Upewniamy się(...)grzybach i w wodzie nie ma np. piasku i dolewamy tę ostatnią do pieczeni w ilości równiej winu zamiast czystej wody, o której mowa w przepisie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-19 {margin: auto;} #gallery-19 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-19 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-19 .gallery-caption {margin

Kulinarna Pokusa
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 225

oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)  Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka masła Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa grzybowa z kaszą 211

cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki:  120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki kaszy perłowej 1 łyżka masła Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wody ma być tyle, by przykryła grzyby

Przysmaki Karolki
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 158

zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i  keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka

To co kocham
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 202

ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis: Kapusta z fasolą wymaga, aby dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać ją letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Grzyby również płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano płuczemy fasolę ponownie i ugotujemy

Gotowanie-uk
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 215

się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną 154

zwarty. Dobry z ogórkiem kiszonym czy musztardą czy z chrzanem. Dla każdego coś dobrego. Jeśli nie lubicie żurawiny, zamiast niej możecie dodać posiekane suszone pomidory czy nawet suszone grzyby.  Składniki: - 3 szklanki podprażonych pestek słonecznika - 1 szklanka kaszki kukurydzianej lub polenty (bezglutenowej) - 3 duże cebule - 4 szklanki wody - 3 łyżki oleju/oliwy - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki(...)suszonej żurawiny - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Pestki słonecznika umieścić w wysokim pojemniku, dodać wodę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Zblenderować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną suszoną żurawinę. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Wystudzić na kratce

CookYourself
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 196

mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól      Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania