Dzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa
Dzieje kuchennej WiewióryCo prawda nototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych
Buniabaje w kuchniPitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza
Oryginalny smakSkładniki:3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU
SMYKWKUCHNIJadam ostatnio sporo jajek w różnej postaci, ale zapomniałam całkiem o śniadaniowych rarytasach z ich udziałem, czyli plackach/naleśnikach/omletach. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZanim przejdę do dzisiejszego przepisu najpierw podsumowanie mini-konkursu o książkach, które zmieniły Wasze życie. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyNie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem
Buniabaje w kuchniDzień dobry!Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją.Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy.Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej
Pora coś zjeśćBucatini alla Pera… Gruszka. Bucatini alla Pera, makaron z gruszkowym pesto, niezwykle połączenie z jednym z najstarszych uprawianych i oczywiście lubianych owoców na świecie. Gruszka. Rok 5000 p.n.e. niejaki Feng Li, chiński dyplomata, zostawia, wręcz porzuca swoje obowiązki i zostaje wchłonięty wręcz przez swoją pasję, związaną ze szczepieniem, brzoskwini, migdałów, persymonów, jabłek i oczywiście gruszek. Grecki poeta Homer opisywał(...)gruszki jako — dar bogów. Pomona, bogini owoców w starożytnym Rzymie, która była upamiętnianą w towarzystwie jabłek i oczywiście gruszek. Dzięki temu, że gruszki można było długo przechowywać, i wykorzystać w różny sposób, były oczywiście cennym i pożądanym towarem na handlowych szlakach starożytnego świata. Wielu artystów, malarzy renesansu uważało gruszki, jako swoje muzy w martwej naturze. Od XVII wieku gruszki zadomowiły
RafalCook