wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż 2-3 minuty. Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do smażącej się cebuli i zalej bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Wlej mleko i zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj trzy szczypty czarnego pieprzu i 2-3 szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion) Całość zmiksuj(...)dopraw do smaku. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem. Całość posyp świeżą natką pietruszki. Składniki 600 g korzenia z pietruszki 1 dojrzała gruszka 1 mała cebula 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 2% sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji 50 g płatków
Eat me! Fit me!łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 garście rodzynek 5 garści orzechów włoskich 5 suszonych śliwek 2 jabłka 2 gruszki Masło, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam, a następnie gotuję na małym ogniu przez 5 minut. Ostawiam do ostygnięcia. Rodzynki namaczam w ciepłej wodzie, śliwki kroję(...)kostkę, a orzechy drobno siekam. Jabłka i gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę. Do wystygniętej masy dodaję żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, owoce i bakalie. Całość mieszam łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy (22 cm) i wstawiam
Słodki sentymentzarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jako dodatki wykorzystajmy bakalie dostępne w domu, albo owoce. Ja w swoim przypisie wykorzystałem mieszankę orzechów i rodzynek oraz świeże jabłko i gruszkę. Nie potrzeba wcale wielu wymyślnych składników, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Możecie w tym przepisie miód zastąpić cukrem, jednak uważam, że miód jest znacznie zdrowszy, więc to właśnie jego(...)wykorzystam. Składniki 100g kaszy jaglanej 400 ml mleka 1 łyżka miodu Dodatkowo ulubione bakalie – orzechy, rodzynki dowolne owoce – jabłka, gruszki Osobiście od jakiegoś czasu nie kupuję i nie gotuję kasz, ryżu w torebkach. Otóż gotując w garnku sypką kaszę czy ryż, ma on znacznie więcej miejsca i nie będzie taki ściśnięty. Kasza jaglana na mleku z owocami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je spożytkować. Więc poczyniłam spontaniczną konfiturę z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek węgierek 1/2 kg jabłek 1/2 kg gruszek 1 pomarańcza 3 gożdziki 1/2 kg cukru Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy
Z Marcepanemogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je spożytkować. Więc poczyniłam spontaniczną konfiturę z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek węgierek 1/2 kg jabłek 1/2 kg gruszek 1 pomarańcza 3 gożdziki 1/2 kg cukru Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy
Z Marcepanemsiebie. W restauracji jest także sezonowe menu i nie omieszkamy z niego skorzystać. Starter… Jak to zwykle bywa, warto zacząć posiłek od jakiegoś starteru – bruschetta z gruszką i kozim serem z odrobiną miodu. Wyśmienita przystawka, idealne połączenie gruszki, koziego sera, a całość dopełnia odrobina słodkiego miodu. Pieczywo idealnie podpieczone, bardzo dobrej jakości kozi ser. Makarony, spaghetii, pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gruszki to nie tylko domena jesieni! Sprawdź, jak pyszne i orzeźwiające są nasze LODY GRUSZKOWE. Ich smak przegoni nawet największe upały! Artykuł LODY GRUSZKOWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkonsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%). 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu znalazły się gruszki, które jadł co trzeci (34%) badany. Spożycie gruszek jest nieco niższe niż w luty br. i sporo (o 8 p.p.) niższe niż przed rokiem. Najpopularniejszym warzywem w kwietniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!placuszki zawsze znikają u nas w mgnieniu oka! Dzieciaczki je uwielbiają! Wypróbujcie koniecznie w swoich domach i dajcie znać, czy Waszym maluchom też smakowały Składniki (20 sztuk): 2 dojrzałe gruszki, 200g serka wiejskiego (1 opakowanie), 2 jajka, 1/4 szklanki otrębów owsianych, pół szklanki mąki orkiszowej jasnej, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego, około 2 łyżki masła klarowanego do smażenia placuszków. Sposób przygotowania(...)Najpierw gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj do nich serek ziarnisty, cynamon, mąkę oraz otręby. Później dokładnie wszystko wymieszaj aby powstało dość gęste ciasto. Gotowe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną masłem klarowanym patelnie. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PLACUSZKA: około 51kcal Białko: 2,4g Węglowodany: 5,5g Tłuszcz
Natka Pietruszkisłodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej wody, 4 łodygi rabarbaru, 2 gruszki, płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną), 2 łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie dodaj(...)góra-dół, i piecz przez około 10-12 minut do zarumienienia. Spód tarty po upieczeniu Później do garnuszka włóż pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Dodaj około 1/2 szklanki wody i agar. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż owoce się rozpadną, a agar całkowicie rozpuści. Mieszaj w trakcie. Gotowy mus owocowy wyłóż
Natka Pietruszkitylko delikatnie wmieszać je w owocowy jogurt. Powstanie ciekawy kontrast i kolor koktajlu niczym kolorowa “zebra”. Koktajl jogurtowo-gruszkowy SKŁADNIKI: szklanka jogurtu naturalnego 1 banan 2 gruszki garść malin (mogą być też mrożone) Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania koktajlu potrzebujesz blendera oraz wysokiego naczynia (np. z wyposażenia blendera). Obierz banana i gruszki, pokrój
Zasmakuj Kuchniświęta. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Idealny dla entuzjastów bezmięsnych wypieków :). Moim wegańskim gościom bardzo zasmakował. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej 1200 gram 1 gruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 garście suszonej żurawiny 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kostkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju. Gdy cebula wraz z czosnkiem ładnie się zeszkli dodajemy startą na grubych oczkach tarki obraną gruszkę, sos sojowy, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i podsmażamy chwilę całość. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek. Dokładnie mieszamy i smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. przesmażoną całość przekładamy
Blog kulinarny S9.PL