egzamin! Goście będą zachwyceni i zdrowo najedzeni Owocowy zawrót głowy – składniki (3 porcje): jogurt naturalny, 200g, 3 łyżki masła orzechowe 100%, garść obranych pistacji, 1 duża brzoskwinia, 1 gruszka, garść borówek, mały kawałek arbuza. Owocowy zawrót głowy – pyszny deser – sposób przygotowania Najpierw wykładam do pucharków jogurt naturalny. Rozdzielam go na trzy równe porcje. Następnie kroję w kostkę(...)brzoskwinię, gruszkę i arbuza. Owoce wkładam do pucharków, również dzieląc je po równo. Dodaję także borówki. Na koniec zdobię deser masłem orzechowym i posypuję pistacjami. Smacznego! Podając deser owocowy, warto aby oprócz owoców składał się on także z białka i tłuszczu. Ja wykorzystałam jogurt naturalny i orzechy. Dzięki temu spowolnimy proces wchłaniania cukru do krwiobiegu, a to wyjdzie
Natka Pietruszkitego skórka starta z pomarańczy i cytryny … Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu bez przypraw. Składniki kompotu z suszu: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych gruszek 150 g suszonych śliwek 3 goździki 1/2 laski cynamonu szczypta imbiru mielonego 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy (owoce sparzone i bardzo(...)dobrze wyszorowane) 2 l wody Przygotowanie kompotu z suszu: Do garnka włożyć opłukane suszone jabłka, suszone gruszki i suszone śliwki. Dodać goździki, cynamon, imbir. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem 30 minut. Pod koniec gotowania dorzucić skórki z cytryny i pomarańczy. Dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać. Skosztować. W razie potrzeby dosłodzić
Moja Delicjasuszu. Do czasu, gdy spróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina 🙂 Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek(...)suszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez
Moja Delicjatwarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso oraz twaróg mielimy. Dodajemy jajko oraz przyprawy(...)gorącym bulionem, dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie odławiamy pulpety a zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pulpety nakładamy na talerze, zalewamy je kremem , wierzch posypujemy poszatkowaną natką
Qchnia po prostutheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Frużelina - owoce w żelu To pyszny dodatek do deserów z bitą śmietaną, do gofrów, naleśników lub kruchych babeczek Składniki: 5 gruszek niestety nie znam ich gatunku ale te, których użyłam były bardzo aromatyczne i słodkie 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na cząstki wykrawając gniazda nasienne. Użyłam do tego celu wykrawaczki do owoców. Owoce przełożyć do garneczka dodać cukier oraz sok z cytryny. Na niewielkim ogniu chwilę dusić do rozpuszczenia cukru, owoce puszą sok. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, wmieszać do owoców, zagotować aby mąka straciła surowość. Następnie
W garach u Gosihumoru koniecznie niezdrowymi przekąskami ze sklepu, prawda? 😉 Dziś mój wybór padł na brownie. Ale nie takie klasyczne, przygotowałam wersję wegańską. Wegańskie brownie - przepis Do przygotowania brownie będziesz potrzebować: batat, gruszkę, puszkę mleczka kokosowego, 200g suszonych śliwek, 100g suszonej żurawiny, 2 łyżki mąki kokosowej, 70g mąki ziemniaczanej, 6 łyżek kakao, 60ml syropu klonowego, 3 łyżki masła orzechowego, Do przygotowania polewy będziesz(...)tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady, łyżkę oleju kokosowego, 2 łyżki wiórków kokosowych. 1. W wodzie ugotuj batata ze skórką do miękkości i przestudź. 2. Zmiksuj na gładką masę obraną gruszkę, śliwki, żurawinę, mleko kokosowe, syrop klonowy, masło orzechowe i obranego batata. 3. Dodaj do masy kakao, mąkę kokosową i mąkę ziemniaczaną, po czym ponownie zmiksuj. 4. Ciasto przełóż
Z notatnika dietetykablogu Smaczna Pyza i wilokrotnie wypróbowany poleca. Jest prosty w wykonaniu i przepyszny. Potrzebna jest foremka z kominem ( użyłam babkowej) i składniki: 2 jajka 3 łyżki cukru 4 gruszki 1 galaretka gruszkowa 1 cytryna - sok 1szkl, cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 3,2% 25 dag serka 3x mielonego 200ml słodkiej śmietanki 22-30% 100ml(...)mleka skondensowanego 6 łyżek rumu - ja nie dawałam, nie lubię A robimy to tak: Warstwa gruszkowa Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i 400 ml zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty.Zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć wlewamy do formy
Co w garnkach piszczymożna użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka wlać około litr
moj przepis namnie dynię udawały grejpfruty 😉 Dzięki temu każdy dostał swoją porcję w specjalnym halloweenowym "opakowaniu". Halloweenowa sałatka - przepis na 3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 3 grejpfruty, pomarańczę, gruszkę, mała kiść winogron, suszoną żurawinę, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu. 1. Żurawinę zalej wrzątkiem i zaparz. 2. Owoce umyj. 3. Zetnij wierzch grejpfrutów, wydrąż łyżką miąższ i nożykiem wytnij(...)dowolne miny. 4. Z wydrążonego miąższu grejpfruta usuń białą skórkę. 5. Pomarańcze obierz, podziel na fileciki i pokrój je w kostkę. 6. Gruszkę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. 7. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (ewentualnie kup bezpestkowe). 8. Osącz zalaną wcześniej żurawinę na sicie. 9. Wszystkie owoce wymieszaj z miodem i przełóż
Z notatnika dietetykaDzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się(...)serka mascarpone (1 opakowanie) 2 łyżki oliwy lub oleju 150 g zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 1 gruszka 30 g orzechów pekan lub orzechów włoskich 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Jajka ubić z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę, dodać olej i stopniowo serek mascarpone
Fitkotciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję „wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty. 3 mniejsze gruszki 300 chałwy 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego 70 g ksylitolu 220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki) 250 ml soku z granatu, pomarańczowego lub jabłkowego (1 szklanka(...)składniki dokładnie się połączą. Kawałki chałwy mogą pozostać nie do końca rozbite, w cieście będą smakowitą niespodzianką. Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Do środka wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu. Ponieważ biorę udział w konkursie, zapraszam Was na stronę Ambition
Kucharzycajuż pałki kurze bez kości. Gdybyście takich nie dostali to trzeba kości usunąć. Mięso rozbić tłuczkiem na płaski płat mięsa. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziłami. Gruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na każdym płacie mięsa położyć gruszkę i kawałek sera. Dokładnie zwinąć i zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Roladki włożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszać
Kuchnia Pokoleńdodatkiem pomarańczy, pyszne wierzcie! Zupę podaję z kleksem jogurtu lub śmietany, obowiązkowo z koprem, w którym jestem zakochana od lat SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 1 kg marchwi 2 pietruszki 1 gruszka 2 średnie cebule 1 l wody lub bulionu 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 goździk sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka – do smaku łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę(...)cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce masła. Gruszkę oczyszczam, kroję w kostkę i wrzucam do garnka z marchewką. Wlewam bulion/wodę, dodaję liść, ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu doprawiam i miksuję na gładki krem. Podaję z jogurtem/śmietaną i koperkiem
Zasmakuj Kuchni