Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot) 125 g mąki pszennej 125 g cukru (może być cukier puder) 25 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g masła miękkiego 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj(...)masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka GotujeGruszka w roli głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :)Składniki:- 3 gruszki- 1 opakowanie cukru waniliowego- 3 szczypty imbiru- 3 żółtka - 1 łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę(...)cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. Owoce wyjmujemy z syropu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i imbirem. Wlewamy mleko z mąką i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, łączymy
Zainspirowana w kuchniOdkryłam przepis przed kwadransem, wypróbowałam i oszalałam!!! Ta propozycja jest absolunie rewelacyjna!! Robi się w trzy minuty a efekt jest oszałamiający! Musicie przekonać się sami! Karmelizowane gruszki z oscypkiem i żurawiną Składniki: 2 gruszki 10 dag gotowej żurawiny (czyli takiej w wersji słoikowej typu dżem:) 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu jabłkowego ok. 15 dag oscypka Gruszki obrać(...)skroić w ósemki (część pokroiłam w ćwiartki, bo miałam nie za duże te gruszki). Na patelnię wlać ocet i wsypać cukier (u mnie widać w kostkach). Rozpuścić. Włożyć gruszki i karmelizować powoli, aż staną się półtwarde. Pod koniec obsypać tartym oscypkiem i przykryć, aby ser się stopił. Zdjąć na talerz, nałożyć żurawinę. Aboslutna REWELACJA
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCoś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny cukier waniliowy 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki.Gruszki obrać, przekroić(...)połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasamemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza Polecam gorąco(...)Scroll down for recipe in English Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą (1 duża 32 cm) Składniki: 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki 1/2 szklanki startego sera gouda
karmelowyPyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek. Składniki: 100g roztopionego masła 2 jaja 250ml mleka 300g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara 2 nieduże dojrzałe gruszki garść chrupiącej granoli (uzyłam Crunchy Naturalne) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać
Moja Delicjajadam ją o wiele, wiele rzadziej za to mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów. Składniki : 0,5 litra mleka 2 łyżeczki maku 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka miodu 3 łyżeczki cukru kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie : Mleko zagotuję wraz z makiem, cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję płatki i zmniejszam ogień(...)minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W między czasie kroję gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce miodu do momentu aż kosteczki gruszki zaczną przypominać skwarki. Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną gruszką na górze. Pychotka
Mechanik w kuchniniezliczonych zaletach kaszy jaglanej już pisałam TU , dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 twarde gruszki duża łyżka miodu garść orzechów, np. włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przed ugotowaniem kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda(...)jaką jaglanka może mieć po ugotowaniu bez wcześniejszego przygotowania. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5, czyli na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody, od czasu do czasu mieszając. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne i kroimy w cząstki - większe lub mniejsze, to już kwestia indywidualnych upodobań. Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim
Taste Of My DayPrzepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishOdwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry
karmelowykiedyś będę miała tą swoją wymarzoną kawiarenkę , to z całą pewnością zagoszczą one w menu ;)Nie popuszczę!Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z gruszkami.Ale nie takie zwykłe!Gruszki ugotowane są w pysznym soku, potem jeszcze skarmelizowane ….Podane z bitą śmietaną i świeżą miętą są prawdziwym rajem dla podniebienia!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka(...)szkl* jajko – 2 szt* mleko – 2 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* gruszki – 3 szt* sok ananasowy – 1 szkl* masło – 3 łyżki* cukier – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko i resztę składników dokładnie mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.NADZIENIE:Gruszki obieramy , kroimy w kostkę
Ostra na SłodkoPrzepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishZupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje)Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki:450 g średnich buraków, umytych1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone
karmelowySezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy(...)oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody
Codzienna kuchnia niecodziennamaślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej(...)gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!Co będzie nam potrzebne?2 korzenie fenkułu200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie
Food SquareTyle czasu...? A ja przecież tak lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak(...)kuchni - i mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę(...)Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy, kroimy na szóstki lub ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy, by się nie przypalił. Dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści wlewamy ocet. Łączenie się wszystkich składników powodują dosyć gwałtowną reakcję. Całość mieszamy. Gdy w masie nie będzie grudek
Taste Of My Day