 Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 164
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 164Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy. Smacznego
Cooking Monster Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 221
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 221Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy. Smacznego
Cooking Monster Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 214
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 214różnorodne (tzn. chude z szynki, bardziej tłuste z golonki, czy żeberek). Studzianina jaką ja znam i widywałam na różnych stołach w mojej rodzinie nie była ozdabiana marchewką, czy groszkiem. Na talerzu pojawiała się czasem do ozdoby jedynie natka pietruszki. Galaretę podawano w talerzu, w którym zastygała, lub (rzadziej) na płaskim talerzu obróconą stroną ze smalcem w dół. Każdy mógł sobie
Trzeci talerz Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 187
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 187porę dnia. Ciasto 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku 5 ml (1 łyżeczka) proszku mango (amchur) - tutaj znajdziecie zamiennik
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Działkowa brukselka 207
Działkowa brukselka 207wiecie, że zimą, podczas ciemnych miesięcy i krótkich dni, można też hodować rzeżuchę? Wystarczy parapet :) Tutaj - w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i domowego pasztetu z zielonego groszku i fasoli
Posadzone i zjedzone Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 240
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 240muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na wrzesień? Czym pachnie u Was jesień w kuchni? Czekam na Wasze komentarze
Cooking Monster Sałatka z figami i łososiem 199
Sałatka z figami i łososiem 199Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola - posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa - orzechy włoskie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy
SMYKWKUCHNI Penne z groszkiem ,marchewką ,kukurydzą i sosem balsamicznym na szybko 214
Penne z groszkiem ,marchewką ,kukurydzą i sosem balsamicznym na szybko 214pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa z octem balsamicznym z Modeny sól i pieprz do smaku Zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje wrzuć penne i gotuj jak nakazuje producent
Z Kuchni Do Kuchni Pieczony  kurczak  z rozmarynem 162
Pieczony  kurczak  z rozmarynem 162ząbków czosnku Sól,pieprz Oliwa i 2 łyżki smalcu Mix warzywny który dodajemy 20 min przed końcem pieczenia(seler czosnek,rozmaryn,pietruszka nać,groszek,marchew,kalafior Sposób: Myjemy i Marynujemy kurczaka w wodzie z obranym czosnkiem i łyżeczka soli Pozostawiamy na noc w marynacie Następnie Mieszamy majeranek paprykę,tymianek cząber
Viola cooks with passion Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 231
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 231pieczenia (chyba ze jest sylikonowa, wtedy nie musi być natłuszczona), formujemy też rancik z ciasta dookoła formy. Do rozwałkowania ciasta polecam folię spożywczą do przykrycia ciasta i puszkę groszku do rozwałkowania. Rozwałkowane ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto ostudzoną masę jabłkową. Następnie ubijamy pianę z pozostawionych 4 białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec
Pora na pora zupa krem z kalafiora 179
zupa krem z kalafiora 179składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały
Domowy Smak Jedzenia Sałatka ziemniaczana po bombajsku 297
Sałatka ziemniaczana po bombajsku 297Przepis pochodzi z bloga Kultura kulinarna, u mnie w wersji uproszczonej, bo w warunkach grillowo-działkowych Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 puszka groszku 2 cebule sól, pieprz olej 1 łyżeczka curry Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana po bombajsku
czarrna od kuchni Sałatka jarzynowa 189
Sałatka jarzynowa 189Typowa sałatka z jarzyn, z dodatkiem ogórków konserwowych. Im drobniej pokrojone warzywa, tym wydaje się być lepsza. U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy. Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni. Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula
Kuchnia smaków Tarta z kurkami, serkiem i groszkiem 363
Tarta z kurkami, serkiem i groszkiem 363Dziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej
Ana Mari's world POTRAWKA Z INDYKA 276
POTRAWKA Z INDYKA 276indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą
słodki bratek