grillowanie - 1500 przepisów (strona:11/100)

Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 186

Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem to letnia zupa sezonowa, która przynajmniej raz w roku gości na naszym stole, tak samo jak Kremowa zupa szczawiowa czy chłodnik z botwinki . Do zupy z kalarepą dorzucam też młodą marchewkę i młode ziemniaki, potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą(...)minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też śmietankę, pieprz i sól do smaku, rozlewamy do miseczek. Dodałam do zupy grillowanego kurczaka, plasterki marchewki, dla dekoracji świeży rozmaryn, smaczne to było! Grillowany kurczak: Pierś kurczaka tym razem posmarowałam oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką mieszanki Pomysł na…Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach Winiary

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fajitas z grilla 222

fajitas, jednak przygotujemy je na takim grillu i z użyciem takiej techniki, jakie zwykle są dostępne w naszych polskich ogrodach i parkach. Większość z nas nie jest przyzwyczajona do grillowania dość twardego mięsa jakim jest wołowina. Właściwie w ogóle nie lubimy twardego mięsa, a niektórzy uważają, że nie da się normalnie ugrillować nawet żeberek wieprzowych, a co dopiero wołowiny(...)osiągnięcia miękkości będzie potrzebowało nieco czasu i nie chcielibyśmy, aby się wysuszyło. Dodatkowo wytapiający się tłuszcz otaczający mięso ma dość wysoką temperaturę i w ten sposób przyspieszy proces grillowania. Nie będziecie zapewne zdziwieni, że nasze fajitas ugrillujemy na tacce przykrytej od góry (nie od dołu!) folią aluminiową. Po części chodzi o to, aby skumulować temperaturę przez czas grillowania wynoszący zwykle

Kulinarna Pokusa
10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik 218

Słoneczna pogoda sprzyja organizacji imprez na świeżym powietrzu - grilli i pikników. Według raportu "Jak grillują Polacy?" prawie 80 proc. rodaków ma grilla i w sezonie korzysta z niego  dwa, trzy razy w miesiącu. Udany grill to przede wszystkim dobre jedzenie, ale żeby je przygotować warto mieć odpowiedni sprzęt. Oto lista 10 niezbędników na grilla i piknik. Kosz piknikowy CILIO(...)grilla TRENDTON  Fantastyczny zestaw dla mistrza grilla i kibica. Sprawdzi się w czasie nadchodzącego Euro, bo uszyto go w barwach Polski. W zestawie znajdują się akcesoria do grillowania – łopatka, widelec, szczypce, oraz fartuch i rękawica.  Cena: 49,90 zł Gdzie kupić:  www.garneczki.pl Lodowy Kufel FROSTER MAX  Prawie 80 proc. grillujących to piwosze. Dzięki temu interesującemu kuflowi

My Chcemy Jeść
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 172

Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości(...)Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki

Mango Papaja
Karkówka z grilla z warzywami 219

jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania. Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco szalone, ale zapewniam(...)robić się „wiór”. Karkówka jest umiarkowanie chudym mięsem, a marynata zawiera oliwę. Teoretycznie mogłoby to skutkować kapaniem tłuszczu na palenisko, ale zwykle nie jest tak źle. Ja mimo wszystko grilluję karkówkę bez użycia tacki, choć w razie potrzeby można ją zastosować. Wymaga to dodatkowych przynajmniej kilku minut czasu opiekania. Karkówka z grilla z warzywami

Kulinarna Pokusa
Co na grilla 225

Pewnie w nie jednym ogrodzie unosi się teraz zapach grillowanych potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może(...)wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą. Lubię oryginalne dania, do których niewątpliwie należą burgery

codojedzenia
Pstrąg z grilla 164

Pstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą(...)jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut (po 6 minut na stronę). Zapewniam, że jest on całkowicie wystarczający i ryba na pewno nie będzie surowa. Natomiast będzie soczysta

Kulinarna Pokusa
Makrela z grilla 200

ładny kolor, nie trzeba obierać z niej łusek, ma bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeże makrele cytryna sól, pieprz  koperek (suszony lub świeży) oliwa z oliwek Makrele przeciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć (delikatnie wyjąć wnętrzności) i ewentualnie obciąć głowy (jeżeli brzydzicie się(...)widokiem grillowanych głów). Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny (zarówno środek jak i zewnętrzną warstwę). Na sam koniec posypać koperkiem, a na wierzch ułożyć plasterek cytryny. Przygotowane makrele umieścić w formie do grillowania ryb. Grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor.  Makrela przed grillowaniem Makrela po grillowaniu

Ugotować
Wyjątkowe przyprawy i suche marynaty do grilla 169

oregano 1 łyżka świeżo zmielonej kawy 1 ½ łyżeczki koszernej soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Wskazówki: Wszystkie składniki połączyć w małej misce. Natrzeć nimi mięso przed grillowaniem. Grillować na naoliwionym ruszcie do uzyskania pożądanych wyników. Uniwersalna przyprawa do mięs z grilla Ta wszechstronna przyprawa może być używana do prawie każdego rodzaju mięsa. Składniki: ¼ szklanki chili w proszku(...)przyprawa Składniki: 1 łyżka papryki 1 łyżka musztardy w proszku 1 drobno posiekany ząbek czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W małej misce wymieszać wszystkie składniki, tuż przed grillowaniem posypać nią mięso lekko wklepując w nie przyprawę. Przyprawa z kminkiem i oregano Składniki: 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu

naRuszcie
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 300

przed zmiksowaniem. Jak widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie(...)sosie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Namocz patyczki w wodzie, aby nie spaliły się w czasie grillowania. Przed grillowaniem doprowadź mięso do temperatury pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowo-goździkowe banany z grilla 266

robię delikatne nacięcia z obu stron na pasie skórki do której powbijane mam goździki.Przygotowuję w między czasie czekoladę deserową tzn rozpuszczam ją w specjalnym rondelku do tego. Banany grilluję na dobrze rozgrzanym grillu pod przykryciem po ok 4-5 minut z obu stron, wpierw grilluję stronę z goździkami. Gotowego banana już na talerzu chwytam ża wcześniej zrobione nacięcie

Mechanik grilluje
Sos tzatziki – idealny do grillowanego mięsa 211

tzatziki szybki i prosty sos idealny do grillowanego mięsa. Już za ok. 3 miesiące rozpoczniemy sezon grillowy, u nas na blogu już pomału zaczną pojawiać się propozycje na pyszne, szybkie i niedrogie dania z grilla. Myślę, że warto już teraz zbudować sobie małą książkę kucharską z najlepszymi przepisami grillowymi. Tym razem prezentujemy przepis na sos tzatziki – idealny do grillowanego(...)mięsa :) Sprawdźcie sami :) Sos tzatziki – idealny do grillowanego mięsa – składniki ogórek zielony 2 ząbki czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz Sos tzatziki – idealny do grillowanego mięsa – przygotowanie Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowany łosoś z sałatką kuskus 231

blogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z pyszną, orzeźwiającą sałatką z kuskusu, pomidorów i ogórka zielonego. Cały ten przepis opiera się w gruncie rzeczy na przygotowaniu sałatki z kuskus. Sałatka z kuskus z pomidorami i ogórkiem - przepis: Kuskus zalewamy wrzącą wodą(...)Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek z cebulką drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatkę wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Grillowany łosoś - przepis: Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej odrobiną oleju kokosowego przez ok. 5 minut z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony bez skóry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 182

czosnku pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać(...)zaczną się lekko dymić. Usunąć steki z marynaty doprawić solą i pieprzem i grillować jedną stronę około 2 ½ minuty. Przełożyć steka na deskę cedrową i dokończyć grillowanie steka na desce (5-7 minut). W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać miód z rozmarynem, wymieszać z octem i przyprawami, powoli mieszając dodać do niego oliwę z oliwek. Tak przygotowanym sosem skropić podawanego steka

naRuszcie
Grillowany kurczak 166

Grillowany kurczak to dodatek do obiadu z cukinią i mozzarellą. Połączenie tych smaków było dobrym posunięciem. Obiad smakował wszystkim 🙂 Grillowany kurczak to przepis prosty jak tradycyjne schabowe, lecz nie każdy musi wiedzieć jak schabowe przygotować. Przepis ten dedykuję, każdemu kto się uczy „gotować” – w tym przypadku grillować! Składniki na: Grillowany kurczak dwie podwójne... Więcej The post Grillowany

Magiczny Garnek
Pstrąg tęczowy z grilla 148

Wrzucam obiecany przeze mnie kilka dni temu przepis na grillowaną rybę. Prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Kolejna alternatywa dla grillowanych mięs. Składniki na pstrąga tęczowego z grilla (4 porcje): 4 pstrągi tęczowe (patroszone) przyprawa do ryb lub jeśli ktoś nie ma: sól, zioła, opcjonalnie papryka sok z 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki masło Rybę umyć. Ja zawsze odkrawam(...)głowę, płetwy i ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową

Karola gotuje
Grillowane zraziki z kurczaka 218

Koniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów.  Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki(...)czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania 0,5 małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie:  Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką.  Cukinię pokrój w długie

Niezły Młynek
Jak grillować mięso? 181

świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Niejednokrotnie grill to jedynie pretekst do zorganizowania miłego wieczoru przy piwie. Takie nastawienie sprawia, że często nie przywiązujemy wagi do tego, jak grillować mięso, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwykle po prostu rozpalamy grilla i spontanicznie wrzucamy kawałki mięsa. Mieszamy ze sobą drób, wieprzowinę i wołowinę, najczęściej nie przykładając również wagi(...)tego, czy potrawy będą bardziej czy mniej przypieczone. Efekt bywa prosty do przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z cieciorką i grillowaną cukinią 257

Kolorowa sałatka z cieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji  :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół(...)smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść

Kulinarna (nie)codzienność
Pałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej 185

Lubicie grillować? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. P ałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej. Drób sprawdza się na grillu idealnie. Jest soczysty, smaczny i ma fajnie chrupiącą skórkę. Polecam, do tak przygotowanych pałek, podać ziemniaczki z grilla .  Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka(...)rozprowadzała się po mięsie. Marynatę wykładamy na pałki i całość dokładnie mieszamy.  Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach ponownie pałki wymieszać z marynatą. Marynata ścieka z mięsa i dzięki temu pałki będą bardziej aromatyczne. Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut

Smak mojego domu
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 163

podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia  na grillu przygotowane  z   chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym

Moniki Smakołyki
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 179

kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami.  Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka(...)przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod  koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone

Moniki Smakołyki
Karkówka z grilla 165

spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków.  Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli plastry mięsa są duże, można dodać trochę więcej) 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska(...)łyżeczki kminku mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była  dość gęsta

Smak mojego domu
Cukinia z grilla 211

grilla.  Składniki: małe cukinie olej lub oliwa sól Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na paseczki. Smarujemy dokładnie olejem lub oliwą i solimy. Cukinię można grillować na tacy, bezpośrednio na ruszcie lub na patelni grillowej. Cukinia przyrządzana na patelni grillowej i na tacy do grillowania może być pokrojona cienko. Jeśli jest grillowana bezpośrednio na ruszcie, lepiej(...)plasterki były troszkę grubsze. Jeśli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, to żar musi być mały, aby cukinia się nie spaliła. Grillujemy z obu stron, aż cukinia zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupka. Jeśli taką cukinię robię na patelni grillowej, to zawsze używam oliwy, natomiast na grilla daję olej. Smacznego

Smak mojego domu
POMYSŁ NA LETNIA KOLACJĘ:GRILLOWANE WARZYWA Z SERKIEM I OLIWĄ 226

Idealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją(...)były wakacje we Włoszech, tutaj bardzo często podaje się grillowane warzywa polane oliwką, od siebie dodałam serek, który świetnie się tutaj sprawdził. Składniki dla 2 osób: - mała cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie) - mały bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego - 1 czerwona cebula - 1/2-1 strąk papryki - serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub Grana Padano w małych kostkach) - oliwa

Smaczne Zdrowe
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 168

Jeśli pogoda dopisuje, to wszystko co ugotujemy na świeżym powietrzu lepiej smakuje. Dlatego warto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować. Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości. Zapraszam do głosowania  http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel  w konkursie "Kuchenne Zmagania"!  Emotikon grin(...)Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Grillowane roladki z bakłażana 175

rozgrzany do czerwoności i prawie nigdy nie stygnie. Nie ma czasu, sezon za długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze(...)oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny

Marder&Marder Manufacture
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 192

parasola ale bywały chwile grozy, kiedy to z nieba zaczęły spadać coraz to większe krople. Ale byłam bardzo zdecydowana, że nic i nikt na świecie nie zepsuje mi tego grillowania :) Na szczęście na dobre zaczęło znowu lać, kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam(...)serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna do wykonania, a i doznania smakowe są całkiem inne niż w przypadku zwyczajnie grillowanej kiełbasy. Moim zdaniem dzięki ziołom staje się bardziej aromatyczna a topniejący na wierzchu serek dopełnia całość :) Patent z ziołami dorwałam tutaj a ser już dodałam od siebie :) Jeśli więc znudziła

My simple kitchen
Grillowane mini burgery 219

Grillowane mini burgery Sezon grillowy uważam za otwarty !  Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk(...)Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy.  Pozostałe składniki: - pomidor - 2 sztuki  - cebula - 1 sztuka  - cukinia - 1 sztuka  - ser Mozzarella - 1 opakowanie  - sałata - 2 listki  - pieczarki (małe) - 7 sztuk  - suszone zioła

Fit-amina
Marynata miodowo-musztardowa. Wieprzowina. 257

Marynata miodowo-musztardowa z dodatkiem kilku ziół idealnie pasuje do mięsa wieprzowego szczególnie grillowane mięso robimy z dodatkiem owoców. Składniki (proporcje): 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy kremowej stołowej lub słonecznej 4 łyżki miodu naturalnego (użyłem świeżutkiego rzepakowego) łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka tymianku 3-4 gałązki rozmarynu Przygotowanie : Bardzo proste - wystarczy wszystkie te składniki połączyć

Mechanik grilluje
Szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym 175

Świetnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować(...)pokroić owoce w kliny a banany w 2 cm krążki lub kwadraty. Kawałki owoców na przemian umieścić na szpikulcach szaszłyków. Do każdego szpikulca dodać 1 truskawkę. Tak przygotowane szaszłyki grillować około 5 minut w średniej temperaturze. Podawać polane sosem czekoladowym oraz z lodami. Albo podawać z szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym do zanurzania. Do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalny zestaw

naRuszcie
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 125

oczywiście dominowały podczas degustacji. Pijąc je i rozmawiając z ich producentami już wyobrażaliśmy sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem.    Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz(...)pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być

królestwo garów
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 165

zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się udało. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęcia(...)zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego

Pełny talerz
Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey 261

olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić. Mięso tuż przed grillowaniem oprószyć solą od strony, którą układamy na ruszcie. Steki grillować na rozgrzanym(...)według upodobań. (wskazówki poniżej) Gotowe steki odłożyć na bok na zimną kratkę na 3 minuty, żeby krew i soki wewnątrz mięsa zostały równomiernie rozprowadzone. Podawać z masłem ziołowym. Jak grillować? Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się

Pełny talerz
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 238

łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki pieprzu Cayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki(...)marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).Przygotować sos:  na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania

SzczyptaSmaQ
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 227

przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej (czyli irańskiej). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana(...)smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich.Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny, podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaki w boczku 273

wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego ziemniaka owijam plastrem boczku spinając wykałaczką.Grilluję z każdej strony aż boczek będzie odpowiednio zarumieniony.Smacznego

Mechanik grilluje
Współpraca z firmą Skworcu 211

wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka.   5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju(...)gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować  z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać

Słodkości i nie tylko