moje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam jej właśnie powyższe risotto z batatem, z figami, z kozim serem, z kurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe(...)białego wina litr bulionu szalotka ząbek czosnku szafran, kilka nitek sól, pieprz 1 mały batat 3 figi 50 g sera koziego 300 g piersi kurczaka świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę
Mango PapajaJamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka(...)pestki i przekładamy miąższ łyżką do miski. Dodajemy pozostałe składniki dipu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem rozgniatamy widelcem.Przed przystąpieniem do smażenia nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na wykałaczki i stawiamy patelnię do grillowania na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie bardzo gorąca, kładziemy na niej szaszłyki i smażymy je przez około 7-10 minut, przewracając od czasu do czasu
Smakowity Blog Kulinarnysól i pieprz 600 g piersi w kurczaka lub innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznySposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu dodać mięso, pokrojone
Fit-aminaDziś mam dla was przepis na pyszne "lizaki" z kurczaka na ostro . Pomysł na tak przygotowane mięso podpatrzyłam u Donny Hay, popularnej, australijskiej kucharki. Danie jest
Codzienne Gotowaniepomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą Sałatka z grillowanymi
Mojewlasne.plupodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchniŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasBardzo chwalę sobie domowy grill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa
Buniabaje w kuchniwieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie : W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut
Codzienne GotowanieGrillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego jogurcie z oliwą z przyprawą curry, chilli i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze. Mieszanka różnych warzyw posypana przyprawą ziołową do grilla nadaje szaszłykom oryginalnego smaku. składniki na 8 szaszłyków podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki kiszone 15 średnich pieczarek
Smakowite Daniaproste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa, które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk.Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie(...)bobem i grillowaną cukinią. Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu przepis z książki "Kuchnia" Nigelli Lawsonna 4 porcjeSkładniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego (u mnie basmati) 500 ml bulionu z kurczaka
Chilli Czosnek i OliwaCześć czas grillowania w pełni, ale wiadomo karczkiem nie każdy się naje :) Mam więc dla Was propozycję sałatki z kurczakiem która każdemu podpadnie do gustu. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu a smak zachwyca. Trzeba jednak pamiętać o warstwach. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 3 piersi z kurczaka 1 duży majonez (ja zużyłam
Panda i jej światOrientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku
wyzwania kuchennepiekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1, 5 opakowania
Z Majeczką w kuchni