Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamarinowanie 2 pojedynczych piersi z kurczaka, czyli okolice 500g mięsa) 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1 duży zabek czosnku, posiekany 1 łyżka posiekanej drobno świeżej pietruszki, lub 1 łyżeczka suszonej 1 łyżka posiekanej drobno świeżej bazylii, lub 1 łyżeczka suszonej 1/2 łyżeczki płatków chilli Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w sporej misce. Wrzuć kurczaka - można całego, lub pokrojonego(...)Przechowuj w lodówce, jeśli planujesz zużyć do 24 godzin. Można zamrażać - całość wystarczy wrzucić do plastikowej torby, a przed użyciem (na 24 godziny) rozmrozić w lodówce. Zamarynowane mięso można grillować, smażyć na patelni, lub upiec w piekarniku (180stC), a czas będzie zależał od tego, jak potniemy mięso przed przygotowaniem
Lejdi of the houselodówce pod przykryciem. Zapraszam Was kochani na "jajcową" sałatkę :) Sos do sałatki możecie znaleźć TUTAJ CZOSNEK SIĘ KŁANIA ;) Składniki: pierś z kurczaka 6 jajek ok 8 pomidorków koktajlowych pół puszki kukurydzy pęczek szczypiorku bakłażan czerwona cebula garść rukoli przyprawa do kurczaka Sos Przepis znajdziecie TUTAJ : 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy(...)oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Jajka gotujemy na twardo. Bakłażana kroimy w plastry wcześniej solimy i wstawiamy do lodówki, aby się "zsikał". Kurczaka kroimy drobno, posypujemy przyprawą do kurczaka i grillujemy razem z bakłażanem. Szczypiorek myjemy i siekamy drobno. Lekko solimy. Na dużym talerzu wykładamy rukolę, pokrojone w ćwiartki jajka, grillowanego kurczaka i bakłażan. Wykładamy przekrojone
ChilliJemykurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.Piersi pokroić pod skosem(...)odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku szczypta lubczyku, estragonu sól, pieprz 500 ml śmietanki 150 g goudy 50 g sera pleśniowego 50 g parmezanu niepełny 25 ml kieliszek wódki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami (według smaku), wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek..skropić kilkoma kroplami oleju i zostawić(...)podgrzewać na małym ogniu. Dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą.. Na końcu w kieliszku wódki wymieszać mąkę i wlać do sosu. Doprawić do smaku solą.. Mięso grillować po kilka min z każdej strony.. (kiedy patelnia grillowa puści mięso wtedy jest gotowe - nie szarpać). Ja podałam z szpinakowym puree z ziemniakami.. Smacznego
Gaździnka warzyOd kilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków
Pasja Smakuzapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka(...)ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę
Smaczne Zdrowesałatą, twarożkiemStrips KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Bruschetta z pomidorami i bazyliąPrzekąski na imprezę : Grzanki czosnkoweDomowe nuggetsy z kurczaka Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski na imprezę: Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Sałatki Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymSałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi(...)papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydząSałatka Gyros warstwowa Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnymSałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewkiSałatka
Kulinarne Przebojelubi, więc przygotowuję je w sezonie kilka razy (między innymi rarytasami oczywiście;)). Przepis jest stary i znany, ale jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to zachęcam i polecam. 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń sól Marynata: 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki sosu sojowego sól Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)Brzoskwinie kroimy na mniejsze części (mniejsze połówki przekroiłam na pół, a większe na 3 części). Mięso wyjmujemy z zalewy. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie mięso-brzoskwinia-mięso-brzoskwinia itd. Szaszłyki grillujemy, co jakiś czas je obracając. Uwagi: Z podanych proporcji wyszło mi 10 szaszłyków, każdy miał po 3 kawałki brzoskwini i 4 kawałki mięsa. Do tej pory szaszłyki grillowałam na tacce
Smaki Na Talerzuzwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki nie była zbyt(...)nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą(...)długie cienkie plastry,cebulę podzielić na ćwiartki i podzielić na warstwy. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa,paprykę,cebulę,zrolowaną cukinię. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po kilka minut z każdej strony do ładnego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami
Kolorowa kuchnia Elkicukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około 5-7 minut na oliwie , odstawiamy na bok przykrywając folią aluminiową na około 5 minut by odpoczęły(...)wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się że pestki porzeczek są zbyt twarde.Wszystkie produkty układamy na talerzu , podajemy z grillowanymi kromeczkami chleba. Smacznego
na gazieziół będzie stanowił świetny kontrast smakowy. Barwny oczywiście również. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 duża czerwona cebula sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę. W dużej misce przygotować marynatę(...)godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć przez 1/2 godziny. Paprykę i podzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron. Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni
zadanie-gotowaniepiękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano 1 łyżka świeżej(...)cytryny, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok. Warzywa i kurczaka pokroić na dowolne kawałki (takie aby dobrze było nabijać na patyczki) oraz zalać marynatą. Odłożyć- im dłużej tym lepiej (ja zazwyczaj marynuje warzywa i kurczaka przez noc) Nabijać na patyczki i grillować z kilku stron
Tradycyjna Kuchniapiersi z kurczaka 1 duża cukinia 2 duże czerwone papryki 3 średnie cebule olej rzepakowy sól, pieprz, słodka papryka, tradycyjna przyprawa do grilla WYKONANIE Dzień wcześniej: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Polać olejem rzepakowym, posypać słodką papryką i przyprawą do grilla. Dobrze wymieszać, po czym miskę przykryć i włożyć do lodówki. W dzień(...)miski, skropić olejem rzepakowym i posypać solą i pieprzem. Na długie patyki do szaszłyków nadziewać czerwoną paprykę, mięso, cebulę i cukinię, aż do zapełnienia patyczka. Kolejność jest dowolna. Szaszłyki grillować na małym ogniu, aż się ładnie przypieczą i mięso nie będzie surowe. Uwagi: Krążek cebuli musi być nadziany dokładnie przez środek, aby nie spadł. Szaszłyki będą smaczniejsze, jeżeli obok mięsa
Passions hobbies life