Przepis na grillowane pieczarki z fetą przywiozłam z Bawarii. To moje ulubione bezmięsne danie z grilla. Lekkie, a jednocześnie konkretne i pełne smaków. Można je przygotować wiele godzin przed grillowaniem, ale łatwo też wszystko przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20. 10 średnich pieczarek 150 g sera
Trzeci talerzcebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązki tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia można na 2 minuty włączyć funkcję grill aby skórka miejscami się zrumieniła
Kuchnia bezglutenowa Lolistron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją - delikatny, aromatyczny. Trzeba spróbować, bo trudno opisać słowami. I gdyby nie te ości to poezją byłaby całość. Następnym razem
Kuchnia po mojemufrytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret). Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu
Kuchnia po mojemukalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy ) no i oczywiście wiśniowa szarlotka dla koneserów oraz ekspresowy grill na dobitkę ;) Do czego zmierzam. Moja Mama jest tytanem pracy. Za każdym razem przyjmuje nas po królewsku. I jeszcze dziećmi nam się zajmie, pogada, doradzi robiąc milion innych rzeczy przy okazji
Kuchnia po mojemuUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień nie mam możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło
Kuchnia po mojemudietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce
Kuchnia po mojemuręcznie. W domowych warunkach możemy do pomocy wykorzystać wałek i pergamin przez, który rozwałkowujemy kulki mięsa do odpowiedniej grubości. Pieczemy po kilka minut z każdej strony, na średnio rozgrzanym grillu - bezpośrednio na czystym ruszcie (na tacce nie polecam, gdyż nie wypiekają się i zbyt długo się robią, przez co są gumowe i nijakie). Podajemy z podpieczonymi bułeczkami i ulubionymi dodatkami
Kuchnia po mojemumusztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie. A najlepiej to nie wierzcie, tylko spróbujcie sami. Autorowi
Kuchnia po mojemusamodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę
Kuchnia po mojemuCheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna, szybka i sycąca sałatka gotowa. Kabanosik do tego czy mięsko z grilla bądź patelni grillowej w ostateczności i pyszna kolacja gotowa
Kuchnia po mojemuPolędwica wieprzowa to mięsko które bardzo lubię jak przyrządzać tak i jeść. Przygotowanie jej na grillu na słodko - pikantnie daje zabawny efekt u znajomych którzy jej jeszcze nie próbowali. Pytani jak smakuje mówią że czuć tylko słodycz a słodycz czuć ustach a pikanterię w gardle :) Ci którzy ją już próbowali sięgają po nią pierwsze :) Składniki : 2 polędwice wieprzowe ananasy
Mechanik w kuchnipasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka
Food Squaremiksuję/rozdrabniam mikserem , aż uzyskam jednolitą , kremową konsystencję . Można dodać jeszcze banana, wtedy uzyskamy gęsty, kremowy deser. SMACZNEGO :) ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA GAZETKI Z PYSZNYMI PROPOZYCJAMI NA GRILLA:) KLIK
Takie tam pichcenieSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję grill. Blaszkę wyłożyć folią. Ułożyć na niej kawałki zamarynowanego kurczaka i wstawić na górny poziom piekarnika na około 10-15 minut. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować
wyzwania kuchenne