dziś wiadomo, że ananas i grejpfrut to sprzymierzeńcy w walce ze zbędnymi kilogramami. Dlatego warto włączyć je do jadłospisu, jeśli akurat jesteście na po-świątecznej, noworocznej diecie. Oczywiście wszystko z umiarem - ananas ma tez dużo cukru ! Składniki: ( 2 porcje ) * 2 plastry ananasa ( grubość plastra około 2 cm ) * 1/2 pomarańczy * 1/3 czerwonego grejpfruta * ewentualnie woda mineralna Wykonanie: Ananasa obrać(...)skóry, pokroić w kostkę. Pomarańczę i grejpfrut obrać ze skóry i oczyścić z błonek - zostawiając sam miąższ. Owoce przełożyć do kielicha blendera ( lub do wysokiego naczynia ) - zmiksować. Jeśli lubicie koktajle o bardziej płynnejkonsystencji, możecie dolać trochę wody mineralnej. Smacznego ... i na zdrowie
kolorowotorcikowoKocham wszelkiego rodzaju koktajle zwłaszcza zimową porą kiedy sam widok energetycznie pomarańczowej szklanki poprawia mi humor. Na dobry początek dnia proponuję smoothie mango-ananasowe z sokiem z grejpfruta i dodatkiem siemienia lnianego oraz otrąb pszennych. SKŁADNIKI 1 mango 2 plastry świeżego ananasa sok z 1 grejpfruta 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka otrąb pszennych 1 szklanka zimnej wody PRZYGOTOWANIE(...)Mango i ananasa kroję w kostkę i przekładam do blendera. Miksuje na gładką masę do której dodaję sok wyciśnięty z jednego grejpfruta oraz siemię lniane i otręby - całość miksuję do rozdrobnienia nasion i otrąb. Na końcu dodaję szklankę wody aby napój nieco rozcieńczyć - wody można dodać mniej albo więcej w zależności od upodobań. Ja lubię kiedy jest średnio gęsty
Magiczna kuchnia Dariiupiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru(...)Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta. Schłodzić. Źródło: Kasia Moje ciasto
Z miłości do słodkościnowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,50 zł SKŁADNIKI(...)sałatkę: 1 avocado 1/2 grejpfruta pomidorki koktajlowe mozzarella kuleczki koper włoski (fenkuł) szczypiorek Sałata: dębowa, rzymska, rukola SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu
kulinarnyJaJedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczyka Marynata: - sok z 1 grejpfruta czerwonego - sok z ½ cytryny - olej sezamowy - sos sojowy light - sól, pieprz - rozmaryn, tymianek - czosnek - papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta(...)Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy więc ryby… ale nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej appeared first
mojewypiekiinietylkolubi. Akcent kokosowy dodatkowo wzbogaci bukiet smaków. Oczywiście, aby wydobyć najlepsze walory, owoce muszą być dojrzałe, nawet powiem, że baaardzo dojrzałe. Koktajl „Owocowa Pokusa”. Składniki: - 1 grejpfrut czerwony - ½ mango - 2 gruszki - 1 banan - 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) - 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika, w którym zrobimy koktajl. Obrane mango kroimy(...)kawałki. Dorzucamy wykrojone fileciki z grejpfruta, pokrojone – pozbawione gniazd nasiennych gruszki – miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy plasterki banana, miód oraz mleko kokosowe. Ponownie dokładnie miksujemy. Koktajl „Owocowa Pokusa”, to słodycz mango, banana i gruszek, którą przełamuje kwaśny akcent grejpfruta, kolejno łagodzony przez miód i kokos. Burza smaków, bomba witamin i bardzo potrzebnych, na przednówku wiosny, składników. Smacznego
mojewypiekiinietylkoDzień 25 Egzotyczny słoneczny koktajl 1/2 ananasa 2 pomarańcze 1 grejpfrut Z pomarańczy i grejpfruta wycisnąć sok i zmiksować z obranym ananasem. Gotowy koktajl przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 19 Zielony cytrusowy koktajl z jarmużem 3 pomarańcze 1 duży grejpfrut garść liści jarmużu Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Zmiksować z jarmużem,przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiDzień 15 Odżywczy cytrusowy koktajl z marchewką 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 banan 1 marchewka Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok,dodać pokrojonego banana,rozdrobnioną marchewkę i zmiksować na gładki koktajl. Gotowy koktajl przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiPyszny, cytrusowy sok pełen zdrowia i energii. Temu smakowi trudno się oprzeć ;-) A do tego jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI 60 g roszponki (2 garście) 1 czerwony grejpfrut 3 pomarańcze 1/2 limonki 350 ml wody WYKONANIE Pomarańcze, grejpfruta i limonkę przekroić na pół, wycisnąć sok i przelać do misy blendera. Dodać umyte liście roszponki i wodę, zmiksować. Przelać
Passions hobbies lifewyciskarka do soku Kenwood. Bardzo, bardzo bym chciała, ale zobaczymy co z tego wyniknie. A teraz szybciutko zapraszam Was po przepis. Porcja na 2 szklanki. SKŁADNIKI 3 pomarańcze 1 grejpfrut 1/2 limonki WYKONANIE Pomarańcze, grejpfruta i limonkę przekroić na pół, wycisnąć sok, wymieszać i rozlać do szklanek. Jeżeli w trakcie wyciskania będzie za dużo miąższu z owoców, to przelać
Passions hobbies lifestosują dietę o niskim IG. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub podwieczorek. 2 porcje garść szpinaku baby garść rukoli pół niedużej sałaty masłowej pół grejpfruta 3 mandarynki (w tym jedna do dressingu) 4 łyżki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej dressing sok wyciśnięty z 1 mandarynki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu(...)Składniki dressingu dobrze mieszamy najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Rukolę, sałatę i szpinak myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na dnie naczynia, w którym podajemy sałatkę. Dodajemy mandarynki i grejpfruta podzielone na małe cząstki. Całość posypujemy ugotowaną komosą i polewamy dressingiem. Sałatka jest banalnie prosta w wykonaniu. Innymi słowy efekt wizualny i smak są spektakularne w stosunku do wysiłku
Simple Dishczego pasowało. Jednak po jej przyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni. główka sałaty (lodowa) 1 czerwony grejpfrut pół puszki mięsa krabowego pestki granatu odrobina czarnuszki dressing: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Sałatę drobno pokroić i ułożyć na talerzu. Grejpfruta obrać ze wszystkich błonek, podzielić na mniejsze cząstki
Codzienne Gotowanie