średnie, zwykłe pomidory; Pęczek szczypiorku; 3 dymki lub 1 duża, biała cebula; Pęczek koperku; 1 ząbek czosnku; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 800 g jogutru greckiego; 500 ml maślanki; 2 łyżki octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić(...)minut. Maślankę wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać ocet. Wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość śmietany i jogurtu greckiego jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny
Gospodyni MiejskaKoktajl jagodowy... Soczyście jagodowy. Lekko kwaśny od maślanki. Odpowiednio gęsty za sprawą jogurtu. Zapraszam! Składniki: 350 g świeżych jagód; 100 g białego cukru; 400 g jogurtu greckiego; 500 ml maślanki. Sposób wykonania: Do wysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. Dodać cukier i ponownie zblendować. Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować. Podawać schłodzone. SMACZNEGO(...)Uwagi do przepisu: Koktajl przechowywać w lodówce. Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem. Z dodatku cukru można zrezygnować, można także zmieniać jego ilość w zależności od stopnia słodkości owoców
Gospodyni MiejskaSałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem... Aromat ugotowanej kaszy gryczanej. Posmak wędzonego kurczaka. Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por. Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim. Pycha! Składnki: 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek); 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka; 1/2 białej części pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 3 jaja ugotowane na twardo; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki(...)ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać. Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Z dodatku majonezu
Gospodyni MiejskaSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt grecki 3 sztuki, kasza manna 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, winogrona 20 sztuk, cukier puder - ile potrzeba, cytryna 1 duża z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka(...)były świeże żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości" ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic na pół i jeśli są pestki
W Mojej Kuchni LubięGrecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy
Walijskie PichcenieSzarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżka przyprawy do szarlotki lub cynamon *Szklanka o poj. 250 ml Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy(...)szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy z apetytem. Jabłka po upieczeniu mają delikatną konsystencję, prawie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPhyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go polecam. Przepis znaleziony tutaj , jak zwykle troszkę zmodyfikowany. Zmieniłam też ilość składników bowiem przygotowywałam go w formie 26 cm. Jeszcze mała uwaga : polewę proponuję przygotować na bazie jagód lub malin ( z borówek wyjdzie szara(...)Składniki : - 960g jogurtu greckiego - 1 łyżka ekstraktu z wanilii - 130g mielonego ksylitolu - 31g żelatyny w proszku - 255g śmietany kremówki 30% ( schłodzonej) - 450g owoców ( u mnie borówki i maliny) W jednym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i mielonym ksylitolem. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanej wcześniej masy jogurtowej
Smaczne Zdrowewiedzieliście, że na Morzu Śródziemnych jest aż 159 wysp ? Mamy tu Maltę i Cypr, dwie wciąż nieodkryte kultury, wyspy należące do Hiszpanii, Francji, Chorwacji, Włoch i całe mnóstwo greckich wysepek. Od pewnego czasu jestem zafascynowana kuchnią tych małych oaz rozsianych po powierzchni morza. Wierzę, że z racji izolacji jaką daje mieszkanie na wyspie, kuchnia tych miejsc zachowała pewną dozę odrębności(...)tradycji kulinarnej tych małych światów. Zapraszam Was więc do nowej serii przepisów "Kuchnia wysp śródziemnomorskich" i na pierwsze wyjątkowe danie:) Dziś zapraszam Was na placki z pomidorami z greckiej wyspy Santorini . W wyniku bardzo korzystnych uwarunkowań środowiskowych - wulkanicznej gleby, dużej ilości słońca i braku wód gruntowych - Santorini szczyci się niezwykle smacznymi pomidorkami czereśniowymi, które stanowią podstawę do przygotowania tych placuszków
Chilli Czosnek i Oliwarobię jej na przekór i staram się choćby na chwilę w ponurej kuchni ożywić panujący nastrój i natchnąć ją promieniami słońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką
Wyprawy kulinarnespróbować sosu Pindżur ( wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów ). Kupiłam też przyprawę czubrica , aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha ( podobno jest super do dań tłustych, pomaga je trawić ). Produkty greckie - Mimo, że targi skupiały się na produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami(...)klimatyczno-glebowe. Charakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów - pierwszy polski cydr, który naprawdę mi smakował. Cydr jest coraz popularniejszy i dostępny w wielu sklepach czy pubach - ale zazwyczaj jest dla mnie za słodki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych - dżem z pomidorów to tradycyjny produkt wytwarzany na wyspie Kos. Nie przywiozłam słoiczka z wyjazdu, ale postanowiłam przygotować swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy(...)chipsa z czysto słodkim dżemem? Na pewno nie ja! Z czym jeść dżem z pomidorów? na kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych
Chilli Czosnek i Oliwadzisiejsze danie sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę , czyli taką jakby tartę z ciasta filo(...)fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites , "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej . Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę , czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy
Chilli Czosnek i Oliwaznajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide , czy hiszpańską coca . Także Grecy mają swoją "pizzę". Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa ). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza(...)chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich
Chilli Czosnek i Oliwajeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 jajko jedna średnia cebula 4 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie: Ziemniaki obrałam(...)masę ziemniaczaną, formując cienkie placki. Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę. Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem
Kulinarny Pamiętnik