granola - 1111 przepisów (strona:63/75)

577. "Papka" zwana kluskami.... 100

ratunek nawet kaszy nie miałam czasu wstawić, noo, trudno, w sumie zjeść się tą papkę dało. W sumie dziwny poranek miałam, ale dzień i tak udany.  Za to granola ostatnio mi genialna wyszła

More food, love and dreams
PROSTY DESER JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI 198

będę robiła jakiekolwiek słodkości, to jedynie takie nie wymagające użycia piekarnika. Dziś lekki deserek z jogurtem i pysznymi wielkimi, czereśniami:) Składniki: jogurt grecki (lub jeśli nie lubimy inny smakowy) granola żurawina czereśnie Wymienione składniki przekładamy kolejno w pucharku. Schładzamy najmniej 1h w lodówce

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kuskusem i łososiem wędzonym 354

mnie przepisów nadaje się na obiad czy przekąskę do zabrania w drogę. Oprócz wcześniej wymienionych może to być sałatka z tuńczykiem i rukolą , orzechowe ciasteczka owsiane ,  peanut butter granola bars  lub też coś zupełnie nowego. Dzisiejsza propozycja to pyszna i pożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy  od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . Dzięki

peanutbuttermonster
Time for dessert! 190

godzinami wyrzutów sumienia?  Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje!". A jednak! Doskonałym przykładem jest wcześniej prezentowana przeze mnie  cudowna granola , ale w tak upalne dni świetnie sprawdzi się coś lekkiego i orzeźwiającego, jak na przykład mus owocowy czy "serniczki" na zimno.  MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin

peanutbuttermonster
Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany? 227

będzie trudno  go  przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu.  Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego

głodny alergik
Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek) 205

Moje dzieci nie przepadają za muesli ani granolą, trzeba użyć podstępu aby przemycić coś zdrowego na śniadanie -   najskuteczniejszy sposób  to zatopienie tego w budyniu ;)  Składniki: ryż biały 1 łyżka ryż brązowy 1 łyżka ryż czerwony 1 łyżka ryż dziki 1 łyżka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń

głodny alergik
Szybkie i zdrowe II śniadanie! 229

Dzisiaj takie drugie śniadanie na szybko!  Jednak nadal zdrowo. :) Ulubiona granola Maliny lub inne ulubione owoce Suszona żurawina Słonecznik Jogurt Naturalny Napiszcie co Wy lubicie jeść na drugie śniadanie! :)   Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Suszone wiśnie 180

suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw ! Proste i pyszne zarazem. Na pewno je wykorzystam do domowej granoli. Na razie zrobiłam na próbę z jednego kilograma wiśni. na fotce to właśnie kilogram ususzonych wisienek :-) Suszone wiśnie Składniki: 1 kg wiśni Wykonanie: Wiśnie drylujemy, osuszamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru

Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 222

straganów.  Możemy z niego zrobić  mus rabarbarowy  lub  dżem rabarbarowo - truskawkowy , ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia  granoli kokosowo-rabarbarowej . Inspiracja   Chillibite Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy do sucha. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Dip jogurtowy z porem 225

upychać" ten jogurt gdzie tylko mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też zjeść np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu. Zawsze z dużą ilością czosnku, który świetnie działa na odporność. Są one nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw

Kraina Tysiąca Smaków
Smoothie z mango i banana z malinami 177

banan przyćmił smak mango.  Do tego stopnia, że moja córka, która nie lubi mango, powiedziała, że bardzo jej smakuje takie bananowo-malinowe.   Ja do mojego dodałam domowej granoli i zjadłam na śniadanie.     Składniki: 1 banan (mocno dojrzały) 1 mango garść malin 250 ml jogurtu naturalnego   Wykonanie: Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko. Obrany banan

Sto kolorów kuchni
Zapiekany makaron z truskawkami, miodem i płatkami z migdałów! POSIŁEK DLA BIEGACZY! 216

przygotowaną masą zalej makaron. Na wierch poukładaj truskawki. Posyp płatkami migdałowymi, i polej miodem. Zapiekamy 30 minut. Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy się po nim lekko a mamy mnóstwo energii do działania. To co ? Biegniemy? Smacznego! PRZEPIS ZGŁOSZONY

SMYKWKUCHNI
Domowe masło orzechowe 418

jest źródłem witamin i minerałów. Dlatego uważam, że warto po nie sięgnąć w codziennej diecie. Ze względu na kaloryczność masła, nie powinniśmy jeść go dużo. Ja dodaję łyżeczkę do granoli na śniadanie, taka ilość na pewno nie zaszkodzi.  Kolejną sprawą jest cena masła orzechowego. Jak byłam w USA to kupowałam słoiczek za 1 dolara. Niestety w Polsce ceny

Zgrabne Gotowanie
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 247

idealne dla bezglutenowców i niezwykle istotne w codziennej diecie wegetariańskiej. A na dodatek, jest wyjątkowo lekkostrawny - istna dietetyczna "perełka" ! W kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa lub jako zamiennik mąki. Nasiona można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni

Grunt to przepis!
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 229

rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek. Część z nich powędrowało do granoli , a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie. Niesamowita w smaku. Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki

Sto kolorów kuchni