słoikach z domową granolą zaczyna prześwitywać dno, to znak że już najwyższy czas na uzupełnienie zapasów :) Jak wiecie wiśniowa granola jest dla mnie absolutnym faworytem i co roku przy produkcji przetworów przygotowuję kilka słoiczków z wiśniowym sokiem, który jest jej niezbędnym składnikiem. Jednak po wielu próbach udało mi się znaleźć dla niej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola(...)dość dużym naczyniu. Dodajemy skórke z cytryny (opcjonalnie ekstrakt), miód oraz starte na tarcie jabłko i łączymy z płatkami. Wymieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Granola powinna być rozłożona równomiernie na całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy granolę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne
DefinicjaSmakuJuż pewnie zauważyliście, że Blondyna uwielbia granolę. Lubie próbować, lubię nowe smaki, nowe struktury. Tym razem chciałam sprawdzić granolę, do której idzie aż 300 ml miodu. W efekcie wyszła granola trochę inna niż poprzednie, bardziej zbita i klejąca, ale to ma swoje plusy. Wrzucona do miseczki z mlekiem zachowuje się jak klasyczna, bo i tak się rozpuszcza. Ja w niej(...)lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 40 g brązowego cukru opcjonalnie pyłek pszczeli i posiekana czekolada Sposób przygotowania: Tak jak to bywa przy granoli będzie bardzo prosto i dość szybko. Do rondelka wlałam olej, miód i wsypałam cukier. Doprowadziłam do wrzenia, rozpuszczając przy tym cukier i zestawiłam rondelek z ognia. Do miski wsypałam pozostałe
Blondynka Gotujeprzygotowywaniu obiadu dla męża i dzieci też jest passe (nikt nie chce być przecież kurą domową), jednak slow food jest aktualnie w pełnym rozkwicie. Oznacza to, że domową granolę przygotowuje każdy, kto chce być trendy . Ja też piekę blaszkę tego cuda przynajmniej raz w tygodniu; nie dlatego, że pędzę za modą, ale dlatego, że smak domowej granoli jest nieporównywalnie lepszy(...)śniło. Tym razem miałam w domu miechunkę; miałam tez ogromną ochotę na jej zużycie. Na blogu Truskawkowej Ani znalazłam idealny przepis, i szybciutko zabrałam się do rzeczy. Jak każda granola, ta również jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Delikatny smak i zapach korzennych przypraw nadaje jej jesiennego charakteru, a słodko-kwaśne miechunki i wiśnie niepowtarzalnego smaku. Całość jest tak pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam granole. Chrupko słodkie połączenie składników, które najlepiej smakuje ot tak po prostu z zimnym jogurtem. Dziś chciałabym podzielić się z Wami wręcz ekspresowym przepisem na granole. Przygotujecie ją nawet z samego rana, gdy bardzo spieszycie się do pracy. Pamiętajcie, że w przypadku granoli możecie eksperymentować z jej składem i dodawać ulubione składniki, np. zamiast wiórków kokosowych możecie użyć słonecznika(...)Najważniejsze, abyście zachowali dwa podstawowe składniki, jakimi są płatki owsiane i miód. Polecam taką domową granolę na śniadanie, spróbujcie. Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane
Słodkie okruszkiponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie(...)stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami
Mango PapajaChyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobiłam! A powstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam(...)crunchy granola ;) Znika bardzo szybko... KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY przepis autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana
chili & sugarZrobiłam tę granolę około trzy tygodnie temu i od tego czasu dostałam dużo próśb o przepis, tak więc zamiast dodać tutaj przepis, który czeka w kolejce dużo dłużej, dzisiaj zaprezentuję tę wyczekiwaną granolę :) Ta mieszanka wpasowuje się jeszcze w świąteczne klimaty, ale szczerze mówiąc - smakuje dobrze o każdej porze. Czy to grudzień, czy styczeń...pewnie i w lipcu smakowałaby(...)samo wybornie :) Pomysł na taką granolę zrodził się we mnie jeszcze przed świętami. Musiałam tylko dorwać oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzyła się ku temu okazja od razu je kupiłam i spełniłam granolową zachciankę :) Podpowiem Wam - ja kupiłam te ciastka w Lidlu, jeszcze przed Świętami więc szczerze mówiąc nie wiem czy teraz będą tam jeszcze dostępne, ale możecie użyć innych korzennych
chili & sugarzajmuje trochę czasu, a przecież rano każda sekunda snu jest bezcenna! Dlatego wyszukuję pomysłów na szybkie i pożywne śniadania, których przygotowanie trwa bardzo krótko. Jednym z takich śniadań jest granola z jogurtem lub mlekiem, bo przecież wystarczy tylko wsypać płatki zalać wybranym produktem i posiłek gotowy. Jednak nie jest to tajemnicą, że wszystkie musli i granole dostępne w sklepach(...)wybitnie zdrowe i zawierają ogrom cukrów i niezdrowych składników. Dlatego idealnym wyjściem jest samodzielne przygotowanie takiej granoli w domu, co jest banalnie proste. Ja dodaję do swojej orzechy, rodzynki i żurawinę, ale możecie do niej wrzucić każde bakalie, na jakie macie ochotę. Proporcja ilości dodatków do ilości płatków owsianych też zależy od Waszych upodobań, czy wolicie dużą ilość bakalii
Sagneska - gotowanie i lifestyleszybki deser z mrożoną brzoskwinią , mam na jego punkcie małą obsesję. To idealny deser na upały – lekki, orzeźwiający, łączący naturalną słodycz brzoskwini i miodu z chrupkością domowej granoli. OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Jak przygotować szybki deser z mrożoną brzoskwinią? Do przygotowanie tego pysznego letniego deseru będziecie potrzebować: jogurt grecki lub inny gęsty jogurt mrożoną brzoskwinię – zazwyczaj wrzucam(...)zamrażarki wieczorem i używam rano granolę – może być kupna, ale polecam domową z mojego przepisu słodzidło, np. miód / syrop klonowy / syrop z agawy ulubione orzechy do posypania opcjonalnie, ale bardzo wskazany – krem kokosowy (mój ulubiony jest z Deseo) Jogurt przekładamy do miseczki i mieszamy z kremem. Ścieramy brzoskwinię, na to granola, orzechy, miód lub syrop i pyszny deser
Na-talerzu.plCoś na dobry początek dnia :). Miseczka domowej granoli w towarzystwie mleka lub jogurtu - nie ma nic lepszego na start! A jeszcze granola CZEKOLADOWA?? Udany dzień gwarantowany :D. Granola jest przepyszna, obłędnie chrupiąca, aromatyczna ( większość wyjadłam prosto z puszki na sucho :D ). Nie jest też za słodka, co bardzo mi odpowiada, ponieważ kupne granole często są dla mnie przesłodzone. Przygotowuje się(...)całej powierzchni równą warstwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec przez około 25-30 minut, w trakcie pieczenia co pewien czas mieszając, aby granola się nie przypaliła i równo piekła. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, nawet jeśli po jego upływie granola będzie się wydawała wciąż wilgotna - po wyjęciu z piekarnika jeszcze "dojdzie" od własnej temperatury
Opowieści z piekarnikaSzybka granola z patelni to moja dzisiejsza inspiracja dla Was. Przygotujcie ją sobie jutro na śniadanie, gwarantuję że jest pyszna! Potrzebujecie patelni, płatków owsianych, miodu, oleju kokosowego i bakalii. Kilka prostych składników i pyszne, odżywcze śniadanie lub przekąska gotowe. Taka granola jest świeżą, mało wysuszoną granolą w stosunku do tej z piekarnika, dlatego przechowujcie ją do tygodnia w zamkniętym słoiku(...)lodówce. PRZEPIS NA SZYBKĄ GRANOLĘ Z PATELNI Składniki : 1,5 szkl płatków owsianych całych 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu rzepakowego ulubione bakalie Jak zrobić szybką granolę z patelni: Najpierw na suchą patelnię wrzucamy płatki owsiane. Następnie podgrzewamy płatki cały czas mieszając prażąc je aż zaczną ładnie pachnieć i się zezłocą. Następnie dodajemy olej z miodem, mieszamy dokładnie
Dorota SmakujeDeser na śniadanie? Czemu nie 🙂 Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano bez niego, możecie domową granolę szybko przygotować na patelni. Płatki owsiane przesmaża się na oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu. Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, płatki migdałów i jagody(...)goji (lub żurawinę albo rodzynki). Otrzymujemy chrupiącą, szybką, domową granolę. Na dodatek pyszną i zdrową. Gdy podamy ją w towarzystwie jogurtu naturalnego i malin (o tej porze używam mrożonych) w kieliszku do martini, to zafundujemy sobie zdrowe i pięknie wyglądające śniadanko. Idealnie się nada na śniadanie we dwoje. Możecie takim deserem zaskoczyć swoje połówki w Walentynki. Szybką granolę z cynamonem
Moja DelicjaDomowa granola z patelni Dobre śniadanie, to podstawa, aby nasz dzień rozpoczął się z uśmiechem. Bardzo często w moje życie wkrada się rutyna śniadaniowa, która objawia się jaglanką z bananem lub owsianką . Czasami jednak mam ochotę zrobić coś innego, ciekawszego. Własnie dzisiaj naszła mnie ochota na domową granolę, a że nie chciało mi się odpalać piekarnika, to powstała granola(...)patelni . Granola z patelni – jakie dodatki? Użyłem orzechów nerkowca oraz suszonej żurawiny. Możesz użyć dowolnego miksu orzechów, ziaren i suszonych owoców. Jeśli chodzi o syrop, to u mnie był to własnej roboty syrop cukrowy. Świetnie sprawdzi się również syrop klonowy, z agawy lub miód. Jak ją przechowywać? Po ostudzeniu możesz przełożyć ją do papierowej torby, plastikowego pojemniczka lub szklanego
BlendmanDomowa granola orzechowa to przepis, który odmieni Wasze śniadania Ja zakochałam się w tej mieszance od pierwszego spróbowania, a musicie wiedzieć, że jestem osobą, która za kaszą gryczaną nie przepada Tutaj jednak ta kasza smakuje zupełnie inaczej. Nabiera charakteru i pokazuje się z tej smacznej strony Uroku dodają jej dodatki: orzechy, kokos i suszona żurawina. Ta kombinacja sprawia, że nikt(...)przejdzie obojętnie obok tej granoli Co z niej zrobić? Dodać do mleka, jogurtu, posypać nią budyń, czy też (co niestety robię ja) zjeść tak po prostu: łyżką prosto ze słoika Domowa granola orzechowa Składniki: 170 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 30 g suszonej żurawiny łyżka oleju kokosowego łyżka miodu lub syropu klonowego szczypta
365 dni dookoła kuchniGranola to rewelacyjny pomysł na rozpoczęcie dnia! Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym, mlekiem czy owocami. Domowa wersja jest super, bo nie zawiera niepotrzebnego cukru i innych dodatków. Poniższa mieszanka jest przykładowa, ponieważ możecie zamienić poszczególne składniki na inne, np. słonecznik na pestki dyni itp. Gotową granolę przechowujcie w szczelnie zamkniętych pojemnikach do 14 dni. Domowa granola 110 g płatków(...)dokładnie wymieszaj. Wysyp przygotowaną mieszankę na blaszkę (użyłam o wymiarach 22 cm na 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz granolę 25 minut w temperaturze 160 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Co kilka minut wymieszaj mieszankę, żeby równomiernie się upiekła. Gotową granolę wystudź. Przełóż ją do słoika lub szczelnego pojemnika
Przepisy na widelcu