Liebster Blog Award po raz drugi 184ulubiona książka kucharska? Wszystkie książki Jamiego Olivera. Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką kuchnię byś wybrał(a)? Kuchnie tajską. Czy pamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem? Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłamJ Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ(...)masz dzieci? Jak na razie nie mam.Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek.Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.Twoje ulubione danie? Kurczak Generała TsoJaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha.Kto
Mania Gotowania
Curry z soczewicy 229tego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)Składniki (na 2 porcje):puszka soczewicy1 pomidorpół czerwonej(...)około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati
Zakręcony Widelec
Wiosenno - wielkanocna sałatka warstwowa. Sprawdzi się na świątecznym stole... 434... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemu
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 279Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 285Cudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania
Stare Gary
Drobiowe pulpety z piekarnika 425Uwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi
pieprzny smaczek
Schab z wiśniami 257Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie
Ostra na Słodko
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 204wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą(...)siebie” ). Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody! Smacznego
Ostra na Słodko
Wątróbka drobiowa z warzywami 212barbecue i przyprawa warzywko.Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną(...)termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarny
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 275Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to
Karo in the Kitchen
Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 230Czy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowanie
Piccata z dorsza z kaparami 411się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości(...)każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy pietruszką. Od razu podajemy. Post Piccata z dorsza z kaparami pochodzi z bloga Poezja
Poezja smaku
Karkówka w sosie chrzanowym 316pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka(...)niewielkiej ilości tłuszczu lub podpiec bez tłuszczu na patelni grillowej, by mięso nie było surowe. Do garnka wlać ok. 3 szklanek wody, doprawić łyżką przyprawy typu Vegeta, zagotować. Do gotującej się wody włożyć podsmażone mięso, gotować około godziny, aż mięso będzie miękkie, a część wody odparuje. Przygotować sos beszamelowy. Sos beszamelowy - jak zrobić? Mleko z zielem angielskim i listkami
Moje Qulinaria
Prosty, naładowany witaminami kurczak pieczony z ananasem 445Muszę przyznać, że tak ostatnio rozpowszechniony nurt zdrowego odżywiania zaczyna docierać i do mnie. Nie to, żebym była zagorzałą fanką mało zdrowej żywności, ale
Gotowanie to kochanie
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 206smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz(...)kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Podajemy
W kuchennym oknie Ewy