gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:274/372)

Kurczak w sosie mole poblano 146

potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco(...)posiekaną cebulę, czosnek, papryczki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w mniejsze kawałki, anyż, goździki, kolendrę i korę cynamonu. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Migdały, arachidy i sezam zmielić i podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni.  Dodać do sosu razem z kolejną szklanką bulionu, cynamonem, rodzynkami

W poszukiwaniu inspiracji
prosty domowy makaron 142

domowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na wiejskim kurczaku, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy(...)rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut  i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu

Miód i pieprz
Sałatka z białej fasoli i granatu 179

kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2   Składniki:1 puszka białej fasoli,1 granat,3 liście jarmużu,10 brukselek,Płatki chili(...)oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili

SzczyptaSmaQ
Zupa szczawiowa 192

roboty z pakowaniem. Spędzę tam najbliższe 4 miesiące i nie mam pojęcia co się będzie działo przez ten czas z blogiem. Na pewno będę regularnie pisać, ale co z gotowaniem? Nie wiem jakie będę miała warunki, słyszałam tylko, że na cały budynek, w którym będę mieszać, czyli na 200 osób, jest tylko jedna kuchnia. Zamierzam ją sobie zarezerwować dla siebie(...)litra bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) - 150 ml śmietany 12% - pół łyżeczki cukru - łyżka mąki - sól, pieprz Zacząć od przygotowania bulionu. Ja robiłam na włoszczyźnie i udkach z kurczaka, w ostateczności można użyć kostek rosołowych. Szczaw umyć, odciąć łodygi i suche liście, posiekać. Następnie usmażyć na maśle, aż szczaw straci surowość, po czym przetrzeć przez sitko i dodać do bulionu

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 247

akcji gotowanie za głosowanie, po burzliwej walce, mieliście ochotę na zapiekankę. To moje pierwsze podejście do niej w wersji z kaszą, ale muszę przyznać, że bardzo udane, tak więc będę następnym razem kombinować z innymi jej rodzajami. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej(...)ząbki posiekanego czosnku  20 dag pieczarek  4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól

Fabryka pomysłów
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 252

inny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było(...)dzięki temu, że Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny.  Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

stołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany(...)niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy

Wędrówki po kuchni
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 120

Nuże, łasuchy! Ile to razy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby jak wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam(...)błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą porcją pieprzu czarnego (wody tyle aby przykryło żołądki). Do gotującej się wody wrzucamy żołądki. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze to ok. 25 minut. Tradycyjną metodą pod przykryciem na małym ogniu zajmie to może nawet ok. 1,5 godziny (pamiętamy

Right Behind The Kitchen
Fricassee z piersi kurczaka. 1233

sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć(...)mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać

Kulinarny karnet Christophera
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 323

cyklu: Kuchnia dla zabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić(...)zdjęciu z ognia dodac jogurt, wymieszać.Gotową potrawkę podawać z ryżem, ugotowanym w wodzie z niewielką ilością soli i kurkumą dodaną do wody  na 5 minut przed końcem gotowania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
szynkowar-drobiowa Rozkoszna delikatna wędlina... 210

Składniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką(...)zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 161

Miks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.     Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików Składniki: (na 3 duże słoiki) 8-10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula średnia cukinia po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 1/2 główki czosnku 2 kolby kukurydzy 1/2 szklanki(...)oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb. W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać

Pyry na Gaz
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 456

krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny(...)cayenne) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Tak przygotowany sos nadaje się zarówno jako marynata jak i sos do mięs. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 177

dodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią się jednak smakiem oraz dodatkami, które odgrywają w nich główną rolę. Znanym powszechnie dodatkiem do takich zup jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje(...)dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby (zarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie do pierogów

Codogara
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 153

wyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso(...)jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety" oraz łyżkę soli himalajskiej zalewam wodą (ok. 2 l) i gotuję w szybkowarze przez 45 minut. Jeśli nie macie szybkowara i planujecie przygotować rosół tradycyjnie, gotujemy najpierw mięso z warzywami, po zagotowaniu usuwamy powstałą szumowinę, po czym dodajemy liście laurowe, "wegetę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Drobiowe roladki z żurawiną i serem gouda 179

goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet z kurczaka kroimy na kilka mniejszych filecików, po czym oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie na środek każdego filecika kładziemy nieduży plasterek sera i żurawinę. Na koniec rolujemy i owijamy(...)osobnego garnuszka i robimy sos. Jeśli wywaru jest mało, chwilę przed zlaniem dolewamy niewielką ilość wody. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Osobno rozrabiamy w zimnej wodzie mąkę i wlewamy do gotującego się wywaru. Stale mieszamy. Gdy zewrze, sos jest gotowy. Można go wtedy doprawić solą i pieprzem do smaku. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj