Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnku kroimy w płatki i układamy na kawałki mięsa, nitki chili kładziemy na wierzch. Odstawiamy mięso na godzinę. Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy kardamonem. Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 20 minut. Na 10 minut przed końcem na drugi poziom wrzucamy marchewki, oczywiście również na folii :) Szczypiorek myjemy(...)d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Przeważnie widzicie tylko mój gotowy talerz :) Tym razem możecie zobaczyć jak gotuje razem z Moniką na żywo :) Zachęcam do głosowania i udostępniania dalej :) Dzięki za wszystkie głosy :) Posted by Parowar Faceta on 17 listopada 2015 Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaoliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI(...)zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony. SOS: W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą, masłem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Gdy sos zacznie wrzeć gotuj go jeszcze jakieś 3-4 minuty , aby odrobinkę zgęstniał. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty. Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami
Słodko-Słony Świat Ilonyporcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości(...)łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), składać na pół i sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów. 6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką. Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe
Kto ugości moich gości?ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku; – 1 duża cebula; – 1 duża marchewka(...)pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.plprzy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej(...)posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min. Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenczuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze(...)każdej stacji wsiadają sprzedawcy z innymi przysmakami. Tak jak pisałam wcześniej, zjeść można zawsze i wszędzie :) W Polsce jemy orzeszki ziemne w zupełnie innej postaci. W Tajlandii są one gotowane. Mam nadzieję, że dotrwaliście do końca i narobiłam Wam smaka na dania tajskie. Dla niektórych zapewne to nic ciekawego, ale ja zakochałam się w tej kuchni i z pewnością stanę
Jemy Pijemybyła sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą(...)kilka minut na każdej stronie. Najlepiej docisnąć ją kilkukrotnie. Patelnię można posmarować olejem - wtedy mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo
Kuchnia po mojemupewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu - W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść(...)multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu wpisów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz papryka słodka 1 łyżka mąki pszennej Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać(...)ewentualnie doprawić. Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć (w 1/3 szklance zimnej wody rozrobić 1 łyżkę mąki; przygotowaną masę wlać do sosu, wymieszać i kilka minut gotować). Danie podawać z ryżem lub makaronem
UgotowaćPuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę
Blondynka Gotujerosół: porcja rosołowa z kurczaka 5 marchwi 1 korzeń pietruszki 1/2 natka pietruszki 1/2 korzenia średniej wielkości selera 1 średni por 2 cebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki(...)wodą, wrzucamy liście, ziele i łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek
KuchcikoweLovepiekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella(...)makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka
Moja smaczna kuchnia