Składniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy(...)mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki Smacznego
Luźna KuchniaSzybkie i przepyszne danie :) Dzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka
Zdrowo kolorowo lifestylowoZainspirował mnie przepis, który znalazłem w Internecie. Była to przystawka z grillowanej cukinii i kaszanki udekorowanej ketchupem. Ponieważ nie wszyscy lubią kaszankę, postanowiłem część przystawek zrobić
Gotuj z Misiemszczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy(...)muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie
My Chcemy Jeśćprzepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy! składniki - 3 porcje4 małe upieczone buraczki3 łyżki oliwy z oliwek2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka 1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie300 g makaronu sól(...)solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu lub dodać nieco więcej bulionu. Podawać posypane przysmażonym jarmużem i parmezanem. Można też do sosu dodać trochę jogurtu. Smacznego!Uwagi: aby upiec buraczki, wystarczy zawinąć
Stare Garykorzenia selera 1/2 bakłażana 4 pałki z kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić(...)kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry. Dodać do warzyw jak będą gotowe. Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym
Jemy Pijemymusicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy ją obrać i usunąć
Smaki Ewypatelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut
Smaki Ewyprzesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy szpinak i wlewamy słodką śmietanę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż zawartość patelni ponownie zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i mieszamy n.p. z makaronem
Miód i pieprzSkładniki: 40 g mięsa z indyka (ewentualnie z kurczaka) 1 marchewka 1 nieduże jabłko 2-3 łyżki suchego ryżu 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować. 2. Do gotującego mięsa dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i ryż. Gotować do miękkości (ok 20 minut). Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotować
Kuchnia domowa AniDanie proste i smaczne. Składniki 400 g makaronu 600 g młodej kapusty 800 g wędzonego kurczaka (podudzia) 1 duża cebula 1 łyżka masła 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy poszatkowaną kapustę ,sól
R'n'G Kitchenczosnek posiekany i imbir obrany i starty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry Smacznego
Kuchenne WariacjePora na kalafiora. I to nie w tradycyjnym wydaniu, czyli gotowanego z bułką na maśle. A przynajmniej nie tylko. W zeszłym tygodniu zakupiłam dość pokaźnych rozmiarów kalafiora. Połowę zjedliśmy w formie tradycyjnej jako dodatek do pieczonego kurczaka . Trzeba było zagospodarować drugą połowę i pozostałe udko kurczaka. I tak powstał pomysł obiadowy na następny dzień. Postanowiłam przygotować prostą zapiekankę z wykorzystaniem
Kuchnia po mojemuwtedy zastąpić nieosolonym ryżem. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, por, seler) 2 udka z kurczaka pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie
KreatywnePinypieprz, zioła prowansalskie, 2 duże cebule, 3-4 żabki czosnku, pomidory, makaron. Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, rozgrzewamy ją. Wrzucamy na nią mięso i smażymy. 2. W osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Tak samo brokuł, dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy
Kuchnia Pełna Pasjiwodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniadrobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy
Kulinarne przygody Gatitydwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowałoRoladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI:filety z kurczaka podwójne - 1 sztbrokuły - 8 różyczekkalafior - 8 różyczekmąka do panierowaniatłuszcz do smażeniajajko 1 sztsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 porcje,lekko
Kuchnia Danusimyjemy warzywa. Cebule kroimy na pół i przypalamy delikatnie nad gazem. Układamy w garnku kawałki pokrojonego kurczaka lub kury, dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa, przyprawy, gotujemy pod przykryciem godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsolą.Pierś z kurczaka kroimy na cienkie filety, solimy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na plasterku cukinii układamy kurczaka, łyżkę serka, i cieniutkie paseczki papryki, zawijamy, nakłuwamy szpikulcami. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 45 minut. Ryż gotujemy, awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną bazylię i płaską łyżeczkę solonego masła. Mieszamy z ryżem
SMYKWKUCHNIryż koperek masło vegeta Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka w przyprawach na noc). Warzywa również kroimy na kawałki podobnej wielkości i wszystko nabijamy na patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i dodajemy pół pęczka
Brzuszki Łakomczuszki