cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki. 2. Przygotowujemy farsz 1:) pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem. paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany
Kuchnia Pełna Pasjimiksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,pokrojonego na drobno lub zmielonego w maszynce fileta z kurczaka ,marchewkę i jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy
Ladylaura.łyżki miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem
Luźna Kuchniarosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy
Mania Gotowaniaodstawiamy na co co najmniej godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy dowolnie i gotujemy w nieosolonej wodzie tylko do momentu zawrzenia wody. Butelkę z piwem zanurzamy na chwilkę we wrzątku, aby pozbyć się etykiety, następnie myjemy ją. Kurczaka nacieramy olejem, nabijamy na butelkę z piwem, oczywiście otwartą butelkę. Gwint butelki musi wyjść nieopodal szyji
na moim stole...imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić. Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić i skropić
Gaździnka warzyzrobić W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym(...)średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut. Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie
karmelowyczasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.Wmieszaj pomidory i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż kurczak przestanie
karmelowykilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe(...)Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy z oliwek i ksylitolu. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy pierś z kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut, często mieszając. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę
My Chcemy Jeśćudko z kurczaka 100 g dzikiego ogórka sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano hyzop bazylia lubczyk suszona papryka tłuszcz do smażenia natka pietruszki koperek pomidorki cocktailowe Do rondla kroimy cebulę i pora, przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody
Gotowanie jest łatwelubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie, a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę
Kulinarny PamiętnikSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż aby uzyskać cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oliwie. Fetę kroimy w podłużne prostokąty. Na środek mięsa wykładamy część szpinaku. Następnie kładziemy fetę(...)Przykrywamy resztą szpinaku. Zwijamy w roladki. Owijamy ciasno w folię spożywczą. Wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 30 minut
Pobite gary Barbarymyjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii. Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki(...)cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości około 5 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy
Pyry na GazPaprykowo majonezowe , pieczone udka Udka z kurczaka , to chyba najsmaczniejsza część kuraka , bynajmniej według moich chłopaków . Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny
Ogrodnik w podróżykostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka)majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)zioła prowansalskiesól, pieprzprzyprawa papryki w proszkuponadto:1 cukinia2 plasterki serasuszone zioła (dowolne wg uznania)Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki
Bon Appetit Małgorzaty