gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:133/372)

pikantny ketchup z papryki 160

tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.  * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
risotto z kurczakiem 197

mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli i wykładamy na talerze, posypując

Miód i pieprz
Jajka kurczaki 165

Jajka jak kurczaki Składniki: - jajka - majonez stołowy - sól - curry   dodatki/dekoracja: - ziele angielskie - pomidor - szczypior Przygotowanie: Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę z żółtek

Kuchnia co dnia
Krupnik na skrzydełkach 166

kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej

R'n'G Kitchen
Tarta na jaglanym spodzie 162

tortownica o średnicy około 27cm): spód/430kcal/: 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec jajko sól na wierzch: 150g gotowanej/podsmażonej z przyprawami piersi z kurczaka 100g czerwonej papryki/zielonych oliwek 100g koncentratu 50g mozzarelli light Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby się nie rozgotowała, może być nawet lekko twardawa), studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól i dokładnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów 182

pomidorów bez skórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą 193

SKŁADNIKI : 8-10 liści sałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek   PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, następnie nacieramy go przeciśniętym czosnkiem, oprószamy oregano i mielonym pieprzem.  Filet gotujemy na parze przez około 25-30 minut.  Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Gotowy filet kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa czosnkowa IV 186

smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać  1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się

Stare Gary
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 177

żeby zawsze smakował inaczej Składniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa z botwinki (na winie) 129

letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z  buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowe curry z groszkiem wg Buni 176

wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować 5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała. Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz, cytryną i goździk. Dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku

Buniabaje w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 264

leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga SycyliaSi! Penne alla vodka - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogRavioli ze szpinakiem i ricottą w sosie serowym - przepis z bloga(...)rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Dania mięsne: Baranina po rzymsku - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Delikatny królik duszony w cytrusach - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej 272

propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło

Kuchenne Wariacje
Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem 155

łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia

R'n'G Kitchen
Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z dodatkiem gniecionego bobu i puree 197

śmietanki 30% szczypta szafranu 800 gram ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mleka 150 gram obranego, ugotowanego bobu Pierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i masło i ugniatamy warzywo(...)gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem i świeżym tymiankiem. Bób doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ugniatamy tłuczkiem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z ziemniaków, obok gnieciony bób i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe

Mango Papaja
Zapiekanka warzywno - mięsna 187

ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze kawałki.   Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę.   W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora

Maminek kulinarny
Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką 851

łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą)Sposób wykonania:1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.2. Pierś myjemy, nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Kurczak na niedzielny obiad 209

Bardzo lubię gotować, wymyślać coś nowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego, innym razem bardziej skomplikowanego. Czekanie na efekty takiej pracy jest bardzo ekscytujące. Kiedy mam czas pozwalam sobie na skomplikowane potrawy, takie którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jednak są dni kiedy nie mam ani czasu(...)kiedy będę go mogła wyłożyć na talerz i zwyczajnie zjeść. Taki przepis mam dla Was właśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie

Przysmaki Karolki
orkiszowa kasza w pożywnej sałatce z kurczakiem, suszonymi pomidorami, papryką... 163

łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez  piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę. W tym czasie myjemy mięso i warzywa. Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy). Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne

Miód i pieprz
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 354

Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 326

godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i  warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na liściach świeżego szpinaku 326

liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta  PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki(...)kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 375

pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octy balsamicznego świeża bazylia pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Kurczaka umyś osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę ( o boku 1 cm). Doprawić solą, pieprzem i olejem z pomidorów. Odstawić na 10 min. 2. Muszle obgotować w osolonej wodzie(...)cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania