Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną
Kuchnia Łukaszawciągająca :) Składniki: 0,5 kg kalafiora 30 dag piersi z kurczaka 5 plastrów ananasa 3 łyżki majonezuszczypiorek sól oliwa pieprz Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy pieprz. Smażymy na oliwie, a następnie studzimy. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie (nie może się rozgotować, ma być chrupki). Po wystudzeniu dzielimy go na mniejsze kawałki. Ananasy odsączamy z zalewy
Delicious Titbitsoliwa do zamarynowania kurczaka sól do smaku 5 łyżek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki z oliwą, dodajemy pikantną przyprawę do grilla KAMIS oraz sól. Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli 20 minut. W tym czasie paprykę, cukinię
Moja smaczna kuchniapróbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były
Buniabaje w kuchnijuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie pojawiało się na blogu. Nadal jednak sa to moje ulubione smaki i nadal chętnie się nimi z wami dzielę. 1 kg mięsa kurczaka ( piersi, udka
Polska Zupaśredniej cebuliparmezanoliwa z oliwekrukolanatka pietruszkipeperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na jednej patelni smażymy kurczaka na oliwie, przyprawionego solą i pieprzem. Na drugiej patelni z większą ilością oliwy podsmażamy posiekana cebulę, czosnek i papryczkę. W między czasie wstawiamy makaron, gotujemy ok. 7 min. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dokładamy ugotowany makaron. Wszystkie składniki ze sobą łączymy
kulinarnyJajakie skojarzenia budzi? Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :) Składniki: kurczak (około 1,2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy 10 jajek groszek zielony(...)mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki
Symfonia smakowaMakaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe
Kraina Tysiąca Smakówsmaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;)Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki, 1 duży sos meksykański, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 50 g żółtego sera.Przygotowanie: Makaron łazanki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie cebulkę obieramy, kroimy
Aga w kuchniuwolni Was na zawsze od sosow z torebek.Na jego bazie mozesz zrobic kazdy sos,a te ze sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu.Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami .PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWYSkladniki:500 ml mleka30 g masla (2 plaskie lyzki(...)otrzymasz kolejny klasyczne polaczenie,tak ze beszamel moze byc podstawa kolejnych sosow.sos chrzanowy-do sosu beszamelowego dodj lyzke chrzanu.Swietny do gotowanych miessos curry- do sosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny i sól do smaku. Kurczak po tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona) 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka(...)kaszy dodać sok jabłkowy i sól, wymieszać, gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania NIE mieszać, kasza jest gotowa, gdy wchłonie sok i jest miękka. Ugotowana kaszę wymieszać z listkami bazylii. Kurczak po tajsku Mięso z kurczaka powinno mieć temperaturę pokojową. Każdy kawałek rozciąć na pół w celu uzyskania czterech cienkich płatów mięsa, pokroić
SzczyptaSmaQKochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)Zaczynamy: Składniki:udka-ilość według potrzebyok 50-70 ml oliwy z oliweksól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne5 ząbków czosnku2 paprykiSkładniki(...)górnej grzałce ok 10 min.Po tym czasie wkładamy na 10 min do woreczka- by łatwiej zciągnąc skórkę. Gotujemy makaron- ja ugotowałam 250 gr spiralek.Kroimy w kostkę paprykę. Do makaronu dodajemy pesto I paprykę I mieszamy. Gotowe:)Podajemy z upieczonym kurczakiem I ulubioną sałatką. Smacznego
Smaki Edytyoleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min
Kitchens Alphabetpozór wydawać by się mogło, że to zwykły ryż z dodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych(...)patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem
bastalena