SKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską
kulinarnyJaskładniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotujeSzynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie
Eli GotowanieDawno nie było sałateczki więc zapraszam. Ocet 10% Jamar, który otrzymałam prawie cały zużyłam na przetwory więc czas zabrać się za pozostałe octy :) składniki: 3 garście
Monia miesza i gotujeśniadanie oraz kolację SKŁADNIKI 1 szkl. ugotowanego makaronu małe kokardki , 15 dag szynki, 15 dag żółtego sera, ½ puszki ananasa, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, majonez WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w paseczki, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wystudzony makaron mieszamy z szynką, serem, ananasem i kukurydzą, dodajemy majonez oraz sól
słodki bratekszynki możecie też podać z domowymi plackami ziemniaczanymi. Wówczas polecam go doprawić jeszcze np. ostrą czerwoną papryką. Pyszny obiad. Spróbujcie. Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 600 ml bulionu + do podlania (do podlania podczas gotowania można też wykorzystać wodę) 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1,5 łyżki słodkiej czerwonej papryki + do smaku pieprz
Słodkie okruszkiDzisiaj mamy dla Was propozycję na makaron z szynką i groszkiem. Danie pochodzi z książki, którą wczoraj przedstawialiśmy na blogu czyli „Krój, gotuj, wow” , które publikujemy w taki sposób jak są przygotowane wszystkie przepisy w tej lekturze czyli krok po kroku choć w bardziej standardowej formie niż komiksowej Składniki: - 1 cebula - 200 g zielonego groszku - 25 g masła(...)Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy groszek. W międzyczasie ścieramy na tarce o małych oczkach parmezan i gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy groszek zmięknie dodajemy śmietanę. Po 5 minutach dodajemy szynkę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, a następnie dorzucamy starty parmezan i mieszamy. Sos doprawiamy solą. Gotowe danie przekładamy na talerz Niniejsza
Kuchenne Wariacjesmaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna! Składniki: ¾ szkl. makaronu mini kokardki 3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie 4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa 2 łyżki kukurydzy orzechy włoskie odrobina majonezu zioła do sałatek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy(...)Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego. oraz sałatka à la caprese Te sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają. Oprócz sałatek, polecam faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjaja 2 plasterki szynki - wybrałam drobiową 2-3 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowania: jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach szynkę siekamy drobno jaja z szynką łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku Zjadamy najlepiej z chlebem żytnim - no to mój ulubiony :) Smacznego
Gotowanie z pasjąjaja 2 plasterki szynki - wybrałam drobiową 2-3 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowania: jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach szynkę siekamy drobno jaja z szynką łączymy z jogurtem i doprawiamy do smaku Zjadamy najlepiej z chlebem żytnim - no to mój ulubiony :) Smacznego
Gotowanie z pasjąświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Polecam szybką sałatkę kalafiorową . Składniki : 1 kalafior świeży lub paczka mrożonego, 25 dag szynki konserwowej, 4 jajka gotowane, 1 por, puszka groszku , majonez, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Kalafior ugotować na pół miękko, szynkę pokroić w paski, jajka w dużą kostkę. Pokrojoną w piórka porę parzę wrzątkiem
Pysznosci Babci Basimałych korniszonów (ogóreczki) 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz i sól do smaku do podania posiekany szczypiorek *jak na zdjęciu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogóreczki oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawiamy całość świeżo mielonym
Słodkie okruszkiziela angielskie. Zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny na małym ogniu bez przykrycia. Na ostatnie 20 minut gotowania wywaru wkładamy do niego boczek, kiełbasę oraz szynkę. Na końcu lekko solimy. W tym czasie namaczamy też grzyby w 1 szklance wody (tyle, aby grzyby zostały przykryte) przez ok. 1 godzinę, a następnie podgotowujemy(...)zachowujemy!) i kroimy je w paski. Wywar odcedzamy z warzyw i mięsa (ziela i liście można wyłowić lub zostawić – wg uznania). Warzywa z gotowania nie będą potrzebne. Mięsa lekko studzimy, osuszamy. Boczek i szynkę kroimy na niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy
Poezja smakumnie cheddar) 4 brzoskwinie z puszki 3-4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy
Smaki Na Talerzumożliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się(...)Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny czas duszenia
Kulinarna Pokusa