gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:38/391)

jajka faszerowane jarmużem i szynką 167

składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Jarmuż myjemy, usuwamy główny nerw i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Żółtka rozcieramy

Domowy Smak Jedzenia
Szynka w galarecie 196

Składniki:                             250 g  białej szynki Hańderek 100 g mrożonego  groszku 100 g mrożonej marchewki 3 jajka Składniki na wywar: 0,5 kg kurzych łapek 2 marchewki / 1 pietruszka 1 łyżka żelatyny 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru sól(...)ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki

Gosia gotuje
Sałatka z szynką i serem 171

natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego  5 łyżek majonezu sól, pieprz ½ łyżeczki ziół prowansalskich Jajka gotujemy 10 minut w osolonej wodzie.  Ogórki myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę.  Paprykę również myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.  Szynkę oraz ser również kroimy w kostkę.  Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych składników

Gotuj z Agnes
Szynka domowa z szynkowara. Bez konserwantów, tylko mięso i przyprawy. PRZEPIS 394

dobra dla naszego zdrowia. Dlatego do przyrządzenia naszej szynki użyliśmy zwykłej soli kuchennej, ma ona naturalny smak i wygląd. Przepis na szynkę z szynkowara Składniki: około 1 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku, 5-6 ząbków czosnku, kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, około 2 łyżek soli. Jak zrobić szynkę w szynkowarze? Mięso umyj, nakłuj małym nożykiem z każdej(...)najlepiej na noc. Szynkę wyjmij, krój w cienkie plasterki i podawaj. A jeśli nie masz szynkowara, polecamy nasz przepis na szynkę parzoną w piekarniku: Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej Artykuł Szynka domowa z szynkowara. Bez konserwantów, tylko mięso i przyprawy. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Tarta z brokułami i szynką 393

żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa i pysznie smakuje. Post Tarta z brokułami i szynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym 192

farsz: 1 łyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera (u mnie Królewski) 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra) 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone? ) szczypiorek sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym(...)wymieszać. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Złożyć brzegi naleśników do środka, tworząc kieszonki. Piec naleśniki przez 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć

Kulinarne Przeboje
Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem 124

przyjemnością będziemy czekać podczas drugiego śniadania. Oto jedna z moich propozycji!Co do kanapki?ciabatta lub inne ulubione pieczywoserek kozi do smarowaniamała garstka rukolikilka plasterków buraka (pieczonego lub gotowanego)2 plastry szynki szwarcwaldzkiejtapenada z czarnych oliwek i anchoviesTapenadę warto zrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku z tym, że zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony

Food Square
Zupa gulaszowa z cieciorką 167

Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała. składniki: 700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może byż też szynka lub łopatka* 1 szklanka cieciorki 1 duża cebula 2 czerwone papryki 450 g obranych ziemniaków 3 listki laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)miękkie ok 40-50 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok 10 minut. * Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki

Monia miesza i gotuje
Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami 120

kopytka znajdziecie poniżej. Sprawdź przepis na: Domowe kopytka Składniki na bitki wieprzowe 1,5 kg szynki 2 duże cebule smalec do smażenia sól pieprz majeranek 750 ml bulionu mąka Sprawdź przepis na bulion -> Bulion warzywny Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami – przepis Szynkę wieprzową kroimy w plastry, a następnie delikatnie przy pomocy tłuczka rozbijamy. Następnie układamy jedną warstwę(...)kopytkami, kaszą albo ziemniakami i smażonymi buraczkami. Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami Smacznego! Artykuł Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z brokułami, szynką i serem 171

placuszki były jedynym wielkim eksperymentem i nie sądziłam, że wyjdą tak dobre. Poprzez dodanie do nich szynki oraz sera, posmakują nawet facetom Placuszki z brokułami, szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 40 minut Składniki 1 brokuł 20 g sera żółtego 20 g szynki mała cebulka pół szklanki bułki tartej 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia(...)Przepis 1 Gotujemy brokuła na półtwardo, po tym jak ostygnie siekamy go w drobną kostkę. 2 Ser, szynkę i cebulkę, także kroimy w kostkę. 3 Mieszamy składniki i dodajemy do nich jajka i bułkę tartą. 4 Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. 5 Formujemy placuszki - należy je mocno ściskać, aby składniki się dobrze związały i dały się uformować

Kuchnia Bazylii
Sałatka z marynowaną cebulką 169

Składniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na

Olga Piecze i Gotuje
Sałatka z marynowaną cebulką 138

Składniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na

Olga Piecze i Gotuje
Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską 147

małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe i szynkę parmeńską. Całość gotować przez 5-7 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać go z sosem i 2-3 łyżkami wody z makaronu. Całość doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 163

szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki  mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami

Pani na deser
Galette z brzoskwiniami 139

Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli

Słodki Kompromis
Sałatka z selerem konserwowym i żółtym serem 356

gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo

Piekielna Kuchnia Pati
Spaghetti Carbonara z Szynką (Makaron z Szynką) 240

bazylia, tymianek, czosnek w proszku, biały pieprz oliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki) ok. 40 g parmezanu (lub żółtego sera) Spaghetti Carbonara z Szynką (Makaron z Szynką) -  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pokrojony w kostkę czosnek zrumieniamy na oliwie, dodajemy pocięt ą na małe kawał eczki szynkę i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie

Słodka Strona
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 224

cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę

Walijskie Pichcenie
Karkówka w sosie myśliwskim 144

mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Domowe wyroby 247

Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń

Ala piecze i gotuje
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 308

Dziś treściwa sałatka z panierowanym serem camembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok 8

kulinarnyJa