Choc to juz prawie maj,nadal nie ma wielu swiezych warzyw,a sa one nieodzownym skladnikiem naszej codziennej diety.Bez nich organizm ludzki nie moze funkcjonowac prawidlowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować. Zmiksować (nabierze gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety
królestwo garówDzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje(...)smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić
Zgrabne GotowanieWszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po tym czasie ponownie odcedzić ogórki, a powstałą zalewę zagotować. Ogórki nakładać do słoików
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni). Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka(...)ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min. Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku
Kuchnia MagdaLenymielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry(...)niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu. Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 45 minut. Obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyPrawdziwie wiosenna słoneczna i aromatyczna zupa-krem. Pamiętajcie, że w przygotowaniu zupy z marchewki kluczowe jest jej doprawienie. Jeśli nie będzie wystarczające, zupa będzie mdła i słodka, jeśli przesadzicie, "zabijecie jej smak, jest to więc wyzwanie, jeśli chcecie potrenować balans smaku ;). Tutaj wszystko dokładnie przemyślałam i dobrałam tak, żeby do siebie pasowało - słodycz ze słonym, ostrym, chrupiącym, kremowym ;) Kleks wędzonej(...)warzywa były przykryte, ilość wody zależy od tego jaką gęstości zupy chcemy uzyskach, polecam dać trochę mniej, zawsze można dolać w razie potrzeby). Doprawiamy Vegetą Narur i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie starannie blendujemy. Jeszcze raz podgrzewamy zupę sprawdzamy, czy odpowiada nam gęstość i stopień doprawienia, ewentualnie korygujemy te elementy, według własnego uznania
Quinoa Raz!wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też(...)plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić i gotować zgodnie z instrukcją
W kuchni wieczoremnaczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki średniej wielkości 1 mała czerwona papryka 1/2 cukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego(...)miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę
ClauditteMissCookingZapomnieliście kupić świeżych warzyw i nic do obiadu nie ma w lodówce?, pomocne będą teraz puszki. Ja tak wykorzystałam mini marchewki i gotowane buraczki, wyszła znakomita jarzynka. Polecam gorąco. Jarzynka na ostatnią chwilę. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekażdy mógł wybrać swój ulubiony smak. Sajgonki z piekarnika 20 szt papieru ryżowego do sajgonek 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g makaronu ryżowego cienkiego ((bez gotowania)) 2 marchewki 1 cebula 6 suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 3 łyżki sosu rybnego Przyprawy: pieprz, kolendra, płatki czosnku 1 natka pietruszki Opcjonalnie: sos do sajgonek nuoc cham
Przepisy na widelcuorzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchenskładników. Podgrzać w garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę. Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max. 3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą
w mojej kuchnibrać je w garść i wyciskać ręką. 2. Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach. 3. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać startą marchewkę i gotować ok 10 minut, po czym dodać odciśniętą cukinię i cebulę i gotować jeszcze ok 3 minuty. 4. Do wyparzonych, suchych słoików włożyć po listku ziela angielskiego
Kto ugości moich gości?zrobienia, gdyż potrzebujemy dobrych, suszonych grzybów na wywar i ...warzywek. Grzyby płuczemy, moczymy zostawiając na noc. Nie wylewamy wody z grzybów ,ale dolewamy wodę przefiltrowaną i gotujemy z marchewką startą na grubych oczkach, czosnkiem przetartym przez praskę. Możemy dodać sól albo kostkę rosołową. Dodajemy na koniec oliwę z oliwek, u mnie Olitalia od Index Food i wsypujemy łazanki
Z Kuchni Do Kuchnisłupki. Pomidory umyć, naciąć i zalać wrzącą wodę. Następnie obrać ze skórki. Do garnka wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać paprykę i marchewkę. Chwilę gotować. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu
UgotowaćWierzę w wiosnę. Naprawdę. Pomimo deszczu za oknem, wiatru, który przenika do kości, chłodu w niedogrzanych mieszkaniach. W parku gałęzie pełne są nieśmiałych, maleńkich pączków, obietnic
Gotuj z Blue RavenSalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut. Dodajemy cebulkę i gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyktóre nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi
Buniabaje w kuchnipęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Czerwona Porzeczka