jednej osoby. Mięso natarte przyprawami, pieczone z piwem jest mięciutkie a skórka chrupiąca. Jest to na prawdę pyszne danie dla miłośników mięsa. SKŁADNIKI : 3-4 kg golonki 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka pomieszanej papryki z ostrą woda do gotowania(...)PRZYGOTOWANIE : Golonki myjemy, przekładamy do garnka lub szybkowara, dodajemy przyprawy i gotujemy aż mięso będzie na tyle miękkie aby swobodnie widelec w nie wchodził. Wyjmujemy z wody, studzimy. Następnie nacinamy skórkę aby powstała kratka. Golonki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Układamy w naczyniu pokrojoną cebulę, na to golonki i zalewamy piwem, tak aby dno było zakryte. Pieczemy
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepyszna i uznana przez najbardziej wybrednych smakoszy, pyszna pieczona golonka podana z pieczonymi ziemniakami, rozpływająca się ustach. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata
Kulinarne pyszności MolkiNajlepsza golonka pieczona w piekarniku na niedzielny lub świąteczny obiad. Pyszna aromatyczna, delikatna rozpylacza się w ustach. jest to przysmak ,który zadowoli nie jednego smakosza. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata
Kulinarne pyszności Molkiwiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) Gotowana golonka z warzywami 1 duża golonka wieprzowa ¼ szt selera, 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszki, 1 duży por, sól, pieprz, kilka liści laurowych kilka
Kulinarne pyszności Molkiskóry 600 g/ w kostkę 1 cm-max 2 cm -kątnica wołowa /dzielimy ja mniej więcej na pół PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg do łopatki,udźca i golonki -sól morska 19 g /kg do słoniny -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg -majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg -cebula suszona płatek 3 g/kg(...)sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Łopatkę kroimy docelowo w kostkę 2-3 cm, udziec po oddzieleniu od kości i skóry kroimy w większą kostkę, golonkę pozbawiamy kości i skóry
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżki oleju jajka Przepis na Wielkanocny żurek: Białą kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki, boczek kroimy w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju. Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa(...)wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Do smaku dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Wywar gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Następnie do żurku dodajemy zakwas, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałecze tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych(...)ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć do garnka zalać zimną wodą, zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać 5 ziaren ziele angielskiego, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko
magiczna kuchnia KasiMięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wieprzowe golonki. Można je serwować na zimno lub na ciepło, w zależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki(...)golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie: Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę i ostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Następnego dnia obzmażamy je z każdej
Walijskie PichcenieGolonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje . Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć
Moniki SmakołykiCoś dla miłośników golonki :) Niestety nie każdy może jeść golonkę ze względów zdrowotny, a ją kocha tak jak Ja :) Mam dla Was zdrowszą wersję z indyka, smakuje równie pysznie. Składniki 2 golonki z indyka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej(...)tłuszcz gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu
Niezły Młynekosłonek , a odgrzana z cebulką , to po prostu czarna poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo(...)mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala Wkładamy do garnka , zalewamy woda tak , żeby się cała wieprzowinka, zanurzyła , dodajemy obraną marchew, cebulę ,selera , ziele angielskie , liście laurowe , solimy i gotujemy . Proces trwa
Ogrodnik w podróżyprzepis z bloga CZARY -GARY W KUCHNI . Wydał mi się tak naturalnie pyszny, że przestałam szukać dalej. Zakupy zostały poczynione, a w sobotę rano przystąpiłam do działania: Składniki: 1 golonka wieprzowa (ok 1,2 kg) 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 średnia cebula 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 4 owoce jałowca 2 ząbki czosnku (moja modyfikacja) łyżka majeranku (moja modyfikacja) Przygotowanie: Zgodnie z oryginalną recepturą umytą i osuszoną golonkę natarłam solą zmieszaną z cukrem (oczywiście chciałam być mądrzejsza i zmniejszyłam ilość soli). Golonka przeleżała owinięta folia ok 12 godz w lodówce. Rano wraz z obranymi warzywami wylądowała w garze. Wsypałam pozostałe przyprawy oprócz czosnku
Kuchnia po mojemuSkładniki: golonka wieprzowa 4 sztuki/średnie, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal(...)wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie bez szybkowara golonki gotować z 2- 2,5 godziny, zależy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonka wieprzowa 3 sztuki, tymianek 1 łyżka, kardamon mielony 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, marchew 10 średnie, ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 1 sztuka, woda 1 szklanka golonki nieduże dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą natrzeć łyżką oleju, przyprawy wymieszać i natrzeć naolejone golonki, schować(...)lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z marynatą, na golonkach ułożyć obrane i przekrojone marchewki, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut na małym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie golonki są kruche, soczyste i z marchewką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonka wieprzowa 3 średnie, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka wędzona Royal Brand, przyprawa garam masala Royal Brand, olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1 szklanka golonki średniej wielkości umyć, osuszyć i każdą natrzeć olejem kucharek, czosnek, paprykę wędzoną, garam masala wymieszać i natrzeć golonki, dzięki natarciu wcześniej olejem(...)przyprawy się dobrze trzymają golonki włożyć do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , wlać wodę, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na mniejszym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, jeśli golonki są duże to trzeba zwiększyć czas gotowanie, moje miały sztuka ok. 60 dag, przy 1 kg sztukach gotować
W Mojej Kuchni Lubię