golonko - 937 przepisów (strona:12/63)

Golonka w piwie 150

Przepis na tą golonkę znalazłam na galerii potraw i od razu mnie zaintrygowała, ponieważ zawsze robiłam golonkę w wersji gotowanej. Postanowiłam spróbować wersje pieczoną no i się nie rozczarowałam – była pyszna, zupełnie inna niż taka gotowana. Podczas pieczenia na całej klatce pachniało niesamowicie piwem i mięsem. Zdecydowanie polecam :)) Golonka w piwie golonka cebula papryka w proszku 3 kulki ziela(...)angielskiego 2 liście laurowe pieprz i sól Zamarynowałam golonkę w butelce lekkiego piwa z dodatkiem cebuli, papryki w proszku, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli na całą noc. Na drugi dzień upiekłam w naczyniu żaroodpornym w tej marynacie pod przykryciem, które zdjęłam na pół godzinki przed końcem żeby się pięknie zrumieniła. Pycha :)). Artykuł Golonka w piwie pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Golonka po bawarsku. 182

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie(...)Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę

Kopystką po garach
Golonki duszone w kapuście. 174

Pewna młoda Żona, zwróciła się do mnie z prośbą o pomoc w przygotowaniu golonki. Jej mąż bardzo lubi, teściowa często przygotowuje, jednak jej przepis jest pracochłonny. A ona, raz że woli coś łatwiejsze, a dwa, że chciałby coś innego, a może jej golonka lepiej posmakuje mężowi? Dopytałam o smaki męża, umiejętności mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie(...)golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy

Dieta moja pasja
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 229

padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku,   często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam.     Składniki: 600 – 700 g   golonki wieprzowej(...)selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska        Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda   się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam.   Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę

Kuchnia u Krysi
Golonka z indyka 304

Golonki z indyka to według mnie jedno z najlepszych mięs, a tak często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu(...)sojowego 1 łyżka sosu worcester 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć

https:KKuchniaMniam
Golonka gotowana i pieczona 219

Golonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy(...)następnie golonkę wyjmujemy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną

Pelusiowa Kuchnia
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 218

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka  piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć

Wanilia i Kardamon
szybkowar- golonka gotowana na kapuście kiszonej... 114

Składniki: golonka wieprzowa 2 sztuki średnie / ok 70 dag jedna, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kminek ziarenka 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 2 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki Golonki średniej wielkości oczyścić z włosa, (opalić nad ogniem lub wyciąć ostrym nożykiem) , opłukać pod zimną wodą. Kiszoną kapustę(...)pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut. Gdy ciśnienie spadnie

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar- kruche golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 87

Składniki: golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki(...)opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawa do wieprzowiny, schować do lodówki na kilka godzin. W garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony. Do golonek dodać rozdrobnioną włoszczyznę (miałam swoją młodą mrożoną) , wlać wodę. Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu. Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię
golonki wieprzowe z szybkowara z młodą kapustą... 131

Składniki: golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące(...)Golonki i biodrówkę wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, schować do lodówki na całą noc. W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu. Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina z galaretką w słoiku 230

bazą do sosu mięsnego, do gulaszu lub podać po podgrzaniu jako dodatek do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Polecamy! Wieprzowina z galaretką w słoiku Składniki: łopatka wieprzowa: 1 kg duża golonka golonka wieprzowa liść laurowy: 4 szt. ziele angielskie: 3 ziarna czarny pieprz: ok. 20 ziaren kminek mielony: 1/4 łyżeczki czosnek: 4 ząbki sól: 1 płaska łyżka majeranek: 2 łyżki słodka(...)woda: 700 – 800 ml marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. opalona cebula: 1 szt. Wieprzowina z galaretką w słoiku Przygotowanie: Łopatkę kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Golonkę obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości. Mięso z golonki ( bez skóry ). kroimy w kostkę podobnej wielkości. Kość i skórki z golonki oraz marchew, pietruszkę, ziele angielskie i cebulę zalewamy wodą

Kuchnia Na Wypasie
Golonka mini pieczona 106

Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.               Składniki:       2 małe golonki wieprzowe   1 marchewka   1 korzeń pietruszki   główka czosnku   1 cebula   4 liście laurowe   4 ziarna ziela angielskiego   8 goździków   20 ziaren pieprzu czarnego   6 łyżeczek soli   Marynata :  4 łyżki musztardy(...)chrzanowej   1 łyżka miodu   5 łyżek wywaru z gotowania golonki      Przygotowanie:     Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz

R'n'G Kitchen
Golonka z indyka w sosie musztardowym 161

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g(...)łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy francuskiej - 3 cebule - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - przyprawy (chili, kminek, majeranek, sól i pieprz) Golonkę nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy delikatnie na patelni. W naczyniu łączymy ze sobą olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, musztardę i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Cebulę i czosnek kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Do rękawa do pieczenia

Związek na patelni
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 152

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 golonki z indyka -marchew ok. 100 g -kawałek bulwy selera ok.100 g -1 duża cebula -5-6 liści laurowych -4 kulki ziela angielskiego -4 ząbki czosnku -gałązka lubczyku  -1 łyżka mieszanki suszonych(...)majeranek -sól, pieprz ponadto:  -1/2 opakowania mrożonej marchewki mini -1 cebula -1 łyżka oleju -1 łyżka masła -1 płaska łyżeczka cukru -1 łyżka soku z cytryny  Golonki wcześniej wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Po czym zalać świeżą, zimną wodą tylko tyle, aby je przykryć. Dodać marchew, seler, cebulę oraz wszystkie zioła. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania