gołąbki - 2668 przepisów (strona:155/178)

Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 167

Podobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję

Buniabaje w kuchni
Drożdżówki z dżemem i budyniem 402

przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.   Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty