gołąbki - 2664 przepisów (strona:153/178)

Młode ziemniaczki z koperkiem 178

Teraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika   czy kotletów mielonych  Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy!  Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło  Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem

Magiczne Życie Marty
Ser smażony z kminkiem 245

byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z gęsi z gołąbkiem 157

rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 179

liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso

Buniabaje w kuchni
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 204

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 185

chwilę.  Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby

Buniabaje w kuchni
Kisiel z musu mirabelkowego 190

Dziś na obiad powtórka z wczoraj czyli gołąbki . A na deser powtórka z klasyki ( przepis zapisany dawno , zdjęcie zresztą też sprzed 2 lat ). Ale przecież nie ma sensu ponownie ,, cykać " jak już mam leniwy dzień. W każdym razie skorzystałam z tego że dostałam mirabelek i zrobiłam na podwieczorek domowy kisiel. Szybki , smaczny kisiel robiony z musu mirabelkowego . Czas

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 207

tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta zasmażana 229

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania? Składniki : * główka młodej kapusty * sól i cukier do smaku * 2 łyżki masła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Kapustę drobno posiekać

Magiczne Życie Marty
Koktajl jagodowo-bananowy z melisą 162

bardzo gorąco. Dzisiaj po południu tak przygrzewało, że kończyła się już skala na moim termometrze balkonowym. Barierki metalowe tak się nagrzały, że oparzyłam rękę dotykając ich. Wczoraj ugotowałam gołąbki więc dzisiejszy obiad miałam z głowy bez stania przy garach. Pomyślałam sobie, że wieczorem, jako kolację, wypijemy sobie po szklaneczce zimnego koktajlu. Pyszne mleko kupione wczoraj w mlekomacie właśnie

Smaczna Pyza
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 235

Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną lub ryżem, ale nie stronię też od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna przyprawa maggi, czyli lubczyk wprost z ogródka :) Składniki: 1 główka kapusty, 70 dag mięsa(...)jajko, 1 torebka kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, majeranek, kilka listków świeżego lubczyku, 2 szklanki bulionu warzywnego. Z kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz

Delicious Titbits
Najpopularniejsze w 2020 roku 109

Mijający rok obfitował w pyszne potrawy z każdej kategorii... Poniżej zestawienie 10 przepisów z ubiegłego roku najchętniej przez Was odwiedzanych. 1. Gołabki bez zawiajania 2. Budyniowe ciasto owocowe 3. Zapiekanka makaronowa 4. Ciasto Krówka na biszkopcie 5. Ciasto Bałagan 6. Sałatka z tuńczykiem fit 7. Wiśniówka - nalewka z wiśni 8. Bułki czosnkowe 9. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 10. Śledzie

Lena Gotuje
gołąbki wegetariańskie z kalafiorem i cukinią 187

Ciągle szukam nowych możliwości robiąc gołabki

Ugotujmy Coś
gołąbki z kaszą gryczaną 112

Polecam gołabki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Ugotujmy Coś
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 233

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania