trzeba Was namawiać. Jeżeli nie - wybierzcie się koniecznie. Po raz pierwszy byłam na Natura Food rok temu i wróciłam zachwycona - mnóstwo dobrej jakości produktów, pokazy kulinarne ( pyszna gęś!), można nie tylko oglądać i próbować ale też kupować. Bardzo zachęcam do odwiedzin, tym bardziej, że mój blog jest jest w tym roku blogiem partnerskim targów, z czego bardzo się cieszę
Stare Garydrobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce
Miód i pieprzwątróbki z jabłkami Składniki Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i kroimy
Miód i pieprzmiodu, oliwa, sól morska i pieprz, 2 łyżeczki masła, koperek do posypania, cząstki cytryny lub limonki do podania. Ziemniaczki hasselback (przepis) 2-4 ziemniaki średniej wielkości, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki przygotować zgodnie z przepisem (tu) , położyć na natłuszczoną blachę. Jeśli ziemniaki są duże można je wcześniej
SzczyptaSmaQkurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki bułki tartej Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo
Miód i pieprzprzed spojrzeniami ciekawskich w gąszczu drzew i krzaków. Lubiłam czuć na twarzy gorące promienie słońca, a jednocześnie chłodny powiew bryzy, który jeżył włoski na ramionach, dopóki nie pojawiła się gęsia skórka. Przypominam sobie... Wieczory spędzane na ganku niewielkiego domku, kiedy rozłożona na kanapie pochłaniałam kolejnego placka ziemniaczanego, nie odwracając wzroku od stron kolejnej książki. Pochłaniałam je wtedy tonami, zawsze zabierałam
Przepysznik - BLW i nie tylkosmak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami
Miód i pieprzTuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę
Karczma Honoriettyokazało się, że dań festiwalowych już nie ma. Bywało, że nie mogliśmy gdzieś zjeść z powodu braku miejsca, ale brak jedzenia - tylko w Breadni. 4. Galicja 7/10 pkt Konfitowane gęsie pipki na sposób galicyjski Wizualnie mogłoby być lepiej - soczewica może pochwalić się całą feerią kolorów, więc wybór szarej do szarego mięsa był niezbyt trafiony. Niemniej soczewica bardzo smaczna. Mnie najbardziej
Życie zamknięte w smakudocument,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z RESZTEK, WERSJA 3 Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie gęś) - puszka bobu - 1 cebula - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 3-4 ogórki korniszony - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - gałązka rozmarynu - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy
Życie zamknięte w smakudrobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy
Miód i pieprzPasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso
Miód i pieprzWątróbki z jabłkami smażonymi na maśle Składniki Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy
Miód i pieprzpatrząc przez okno, wydaje się, że jest ciepło, bezwietrznie, lecz gdy tylko wyjdzie się na zewnątrz temperatura nie jest taka wysoka, a jak zawieje to na ciele pojawia się gęsia skórka. Nic przyjemnego! Mimo wszystko, mimo brzydkiej pogody, niskiej temperatury, deszczu, czy wiatru, w wakacje lubimy popijać schłodzone lemoniady, zajadać lody, czy spożywać granitę - czyli pyszne coś, co można umieścić
Be Fit Be Stronggłowie od zapachów i ciężko mi się było zdecydować na konkretne danie. W końcu wybrałam Copper and wheat , a tam belgijskie tosty i prawdziwe belgijskie frytki smażone na gęsim tłuszczu. Ależ to było dobre! Co zaskakujące - właściciele nie mówią po duńsku. Z zaskoczenia wzięli mnie angielskim, a ja w pierwszej chwili zaniemówiłam... Później jednak dotarło do mnie - w końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki
R'n'G Kitchendrobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500 g wątróbek drobiowych 3 cebule średniej wielkości łyżeczka tymianku 200 g gęsiego smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę drobno siekamy. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu. Na patelni
R'n'G Kitchennowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
R'n'G KitchenPyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy
R'n'G Kitchenskusiłam się spróbować średnio wysmażony stek i zakochałam się w nim. Tak mi już zostało, nie bójcie się próbować i potem powiedzieć że nie dobre albo pycha. Grillowane piersi gęsie z chrupiącymi grzankami i fasolką szparagową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym. Peklowanie na mokro (najczęściej przeze mnie stosowane) Przeprowadza się je za pomocą mocnego roztworu soli z dodatkiem saletry
Wiem co jemprzed podaniem odstoi kilka godzin, po upływie których możemy ją np. jeszcze raz dosolić. Podajemy na ciepło ze świeżym pszennym pieczywem. Uwagi Można użyć także żołądków kurzych, kaczych czy gęsich. Mogą one nieco różnić się smakiem lub czasem gotowania od indyczych, ale wszystko zależy kto co lubi. Tak jak w przypadku rosołu, starajmy się nie dolewać do zupy wody
Kulinarna Pokusaczęściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży banan; 1 jajko (ja miałam gęsie, więc kurzych trzeba dodać dwa); 1/2 szklanki maślanki; 1 szklanka mąki kukurydzianej; 6 szt daktyli; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka cynamonu; 6 kanek czekolady gorzkiej (z dużą zawartością kakao
Życie na widelcuWspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym
Milion Smakówpowstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki
kgwjanczewoPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 kg surowego boczku bez skóry 1 kg wątróbki drobiowej 1 gęś 3 cebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu pieprz do smaku 2 łyżki minimum 10 słoików
Ugotujmy Coświeprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku
królestwo garówInspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia. Kaczka, 2 jabłka, 10 śliwek wędzonych bez pestek, kilka gałązek tymianku, goździki, folia aluminiowa Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć
królestwo garówdente'. Powinny być lekko twarde. Odlać wodę, odparować. Obrać ziemniaki ze skórki, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Podsmażyć na tłuszczu. Pyszne są smażone na tłuszczu gęsim. Ziemniaki typu sałatkowego nie rozpadają się podczas smażenia i zostają ładne plasterki. Solić po podsmażeniu. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe
królestwo garówzwane servietringer , czyli obręcze do serwetek . Dwa krążki biszkoptu przełożone dżemem malinowym, na to krem cukierniczy. Całość obłożona marcepanem, na wierzchu dekoracja z bitej śmietany, czekolady i owoców. To gęsie piersi , czyli gåsebryst . My robiliśmy je na cieście francuskim, z dżemem malinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczku mam co prawda w Katarze, Dubaju lub Bahrajnie, ale do Arabii Saudyjskiej wwieźć tego nie można. W sklepach w Al-Khobar widziałem francuski pasztet z gęsich wątróbek w bardzo atrakcyjnej cenie 250 SAR czyli około 210 pln za małą puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoże skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryziemniaki 1 - skrzydło gęsie -może byc kostka rosolowa 2-brukwie 2 - marchewki 1 - cebula
w mojej kuchniryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że powstała jako danie tworzone z resztek mięsa, które pozostawały w domu. Tymczasem teraz odtworzenie jej wymaga nie tylko posiadania tych wszystkich "resztek", ale przede wszystkim półtora dnia przygotowań. Brzmi groźnie, ale gotowe
W kuchni wieczoremwszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona. Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku
Z Majeczką w kuchnikolor, zapach i smak wędzonek. Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce. Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija
ClauditteMissCookingzastawy, wina - do kielichów. Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało się światło świec. Zgodnie z sugestią wspomnianego maitre d'hotel , kucharz zrezygnował z gęsich wątróbek, zastępując je kawałkami pasztetów z dziczyzny, krojonych na pozór nieudolnie, tak jednak, by współgrały z surową fakturą murów komnaty. Kiedy ostatni goście przeszli do bawialni, a kucharz, cała obsługa
KUCHARNIANapisała: " A może zrobimy razem kisiel? " Zamarłam. Ciarki przeszły mi po plecach, włosy stanęły dęba, nie wspomnę już o gęsiej skórce. Zwariowała?! Żartuje?! Gorzej. Pisze całkiem poważnie! I co teraz? Odmówić, najprościej. Waham się. Nie chcę robić przykrości. Tyle umawiania się, taka radość ze wspólnego wejścia do kuchni... I wszystko po to, żeby zrobić za przeproszeniem ... kisiel
KUCHARNIAWitaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość. Ja kocham i nie kocham. Czy tak też można? Kochać i nie kochać, jeść i nie jeść? Dostawać gęsiej skórki na widok soku z marchwi, prosić o dokładkę cytrusowej marchewkowej surówki, mdleć na myśl o marchewce w rosole, wyjadać jej grube plastry z winnego gulaszu... Czy to miłość
KUCHARNIAskóry oraz sprawiają, że szybciej się regeneruje. Maść nagietkowa Warto zakupić do domowej apteczki maść nagietkową,lub zrobić samemu-wysuszony nagietek 2-3 łyżki , łączymy z 3-4 łyżkami gęsiego smalcu. Wszystko mieszamy i gotowe . Stosuje się ją dopiero po umyciu i skrupulatnym wysuszeniu skóry stóp szczególnie między palcami. Jeśli preparat jest zbyt tłusty, można go używać punktowo na popękane
w mojej kuchnirazy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem. Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę. Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując
kgwjanczewozmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy
kgwjanczewopęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy
kgwjanczewoklarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej.Czego użyłem tym razem:-kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego-szyja i skrzydełko indycze-korpus kaczki- dwa żołądki gęsie-kawałek nieobranej cukinii-dobrze opalona cebula-5 marchewek-4 pietruszki-duży seler-ząbek czosnku-8 liści laurowych-pół garści ziela angielskiego-pieprz czarny ziarnisty mała garść-suszona papryczka chili (maks
BaRepasmocno opadł i tak mu już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam!Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wody Składniki wymieszać
Stare GaryCzerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis:tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania potraw i założycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie.Gundel palacsinta serwowane są w restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, indycza szyjka 1 sztuka, gęsie udka 2 sztuki, kacze udka 2 sztuki, udka kurczaka 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, woda 4 litry GALARETKA: żelatyna 5 łyżeczek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka - kolorowa, papryczka chili 1 mała, wywar drobiowy
W Mojej Kuchni LubięMoże, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)Składniki; Duży kurczak, przyprawa do kurczka, 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też
Anioły w kuchnidzieci... Już samo opakowanie cukierka, w indywidualną osłonkę, sprawia, że są wyjątkowe. Jeśli je się tego cukierka po raz pierwszy , to po rozgryzieniu .. następuje pozytywne zdziwienie i lekka gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele! Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze
Z Kuchni Do Kuchniprzekracza 7-8 sekund wskazuje na niedobory witaminy A, jeśliponad 10 sekund, oznacza że niedobory są znaczne i wówczas należy zwrócić się do lekarza inne objawy niedoboru witaminy to ? gęsia skórka" - czyli nadmiernie szorstka skóra na kolanach, łokciach, ramionachi podudziach. U kobiet z niedoborem witaminy A występują zaburzenia miesiączkowania ipłodności, a u dzieci zahamowanie wzrostu.Zastosowanie w kosmetyce:Marchew posiada bardzo
NaKońcuJęzykabyć przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu
Wyprawy kulinarneorkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą
prawdziwe jedzenieWiem, co mówię. Poważnie powiało chłodem. W nocy 5 stopni było, na plusie na szczęście. Ale tylko patrzeć jak biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki
bastalenawyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego) [ dałam olej z awokado] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę
Moje domowe kucharzeniegarście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych
Smaczne Zdrowecebulka i tyle. A tymczasem może być np. świetnym materiałem na pastę do chleba i dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. No może nie taki jak z gęsiej wątróbki, ale i tak was zachwyci. Miseczkę, która widzicie na zdjęciu mój mąż spałaszował w ciągu 2 dni, tak mu ta pasta przypadła do gustu i upomina się o kolejną
Bernika - moj kulinarny pamietnikdań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się
Bernika - moj kulinarny pamietnikfryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę
W kuchni Karmel-itkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Francja, Bułgaria, Węgry, Hiszpania i Chiny są największymi producentami foie gras na świecie. Jednak jego historia sięga czasów starożytnego Egiptu. …
My Blueberry CornerMożna ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady
Buniabaje w kuchniMam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie
Buniabaje w kuchniCzulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych
Smaczna PyzaEksperymentuję z kompozycjami przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć
Buniabaje w kuchniMięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja
Buniabaje w kuchniNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na
Buniabaje w kuchniMięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z
Buniabaje w kuchniJarzynka z kotlecikami w jednym , a w zasadzie całe danie w jednym bo obok kotlecików obsmażyłam ćwiartki ziemniaków i dopiero dołożyłam podgotowaną kalarepkę i wszystko razem
Buniabaje w kuchni