Szybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance(...)gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna KuchniaCzekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego(...)szklanki mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy
MyCookBook.plciastem, które ma ich aż 4! Na samym spodzie znajduje się mięciutki biszkopt, potem warstwa budyniowa na bazie zielonego soku „Kubuś” (lub „Pysio”), następnie bita śmietana z galaretkami agrestowymi i na wierzchu zielona galaretka (agrestowa lub kiwi) :) Dodatkowo między warstwą śmietanową, a galaretką znajduję się niespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest(...)kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio” 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 zielone galaretki (kiwi lub agrestowa) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli
MyCookBook.plwielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej(...)pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 30 g cukru pudru 3 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego Galaretka z pomarańczami: 7 pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej
MyCookBook.plSernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które będą przygotowywać ten deser. Spytacie dlaczego? Przede wszystkim dlatego,że jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebujemy ani jajek ani masła...czyli mniej kalorii ;-)) Składniki: 3 szt.serków po 150g homogenizowanych waniliowych(...)śmietanki 1 szt.cytrynowej galaretki 2 szt.dowolnej galaretki np.agrestowej do ananasa, a truskawkowej do truskawek rodzynki (opcjonalnie) owoce do przybrania np.truskawki,ananas,mandarynki Częściowo można zastąpić 1 serek waniliowy - serkiem mascarpone.Polecam! W szklance wody rozpuściłam cytrynową galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia. W misce zmiksowałam śmietankę na gładką i puszystą masę. Pamiętajcie,żeby była bardzo schłodzona. Najlepiej wstawić ją wcześniej
potrawyregionalneSkładniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy: 4 duże banany 150 g masła 2 galaretki cytrynowe na piankę: 250 ml kremówki 2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch: 2 duże banany 2 opakowania galaretki agrestowej Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać(...)Cztery banany włożyć do piekarnika (można podczas pieczenia biszkoptu) i piec około 10 minut aż skórka będzie czarna. Przestudzić i obrać ze skórki, zmiksować. Masło roztopić i wystudzić, galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję jej jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania aż sernik się upiecze a potem stężeje to przygotowuje się go dość szybko i prosto. *foremka 24*24 cm Składniki: 1 kg sera sernikowego(...)szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego 16 biszkoptów 400 g truskawek (mogą być mrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się(...)bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona galaretka różowa bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 50 dag białego sera mielonego(...)śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakie wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich słodycz przełamałam odrobiną powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie. Składniki: 3 wafle kwadratowe galaretka czerwona galaretka żółta galaretka zielona galaretka bursztynowa 2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody(...)trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakiem i aromatem. Kiedyś przynosiło się je domu i ustawiało na szafkach, by roznosił się ich niebiański zapach. Dziś nie są już niestety tak pachnące. Zapraszam na smaczną galaretkę z pigwowca. Galaretkę, która nie wymaga dodatków żadnych środków żelujących i pektyn, ponieważ pigwowiec to owoc sam z siebie najbogatszy w pektynę i cudnie żeluje. Lekko nie będzie, bo oprócz dobrych(...)pracę. Niezastąpiony i mój ulubiony to nożyk z ząbkami. Możesz nabyć go tutaj . Na całe szczęście nie trzeba ich obierać ze skórki. Nie jest trudno zrobić z nich galaretkę, bo żeluje bardzo szybko. Jeśli przebrniesz etap krojenia i usuwania pestek, dalszy ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybkie w przygotowaniu. Podobnie rzecz ma się z ciastem które chciałabym Wam dziś zapronować. Jest ono banalne w przygotowaniu, choć może zająć nieco czasu ze względu na galaretkę, która musi osiągnąć odpowiednią konsystencę i trzeba jej pilnować, dlatego też przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu. Gotowy(...)spód do ciasta 0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku. Pamiętajcie, aby do ciasta z galaretką NIE używać owoców kiwi i ananasów, ponieważ na nich galaretka nie tężeje ! Przygotowanie: Przygotować galaretkę
Codzienne GotowanieDzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami, padło na płatki migdałowe, a że biszkopty ciemne to "niebo" wyszło pochmurne. Ciacho składa się z dwóch kakaowych biszkoptów pieczonych z płatkami migdałów i przełożonych kremem budyniowo- śmietankowym, na które wyłożyłam krem(...)bitej śmietany z niebieską galaretką i niebieską galaretkę na samą górę. Wyszło bardzo pyszne i fajnie wyglądające ciacho:) Na blaszkę o wym. 33x25cm Biszkopt kakaowy z migdałami (składniki x2, bo potrzebne są dwa takie same biszkopty) 3 jajka 4 łyżki cukru 36 łyżki kakao ciemnego 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka
Maślane ciasteczkosłodką przekąskę. Przygotowanie poniższego deseru jest banalnie proste, ale niestety czasochłonne. Jestem pewna, że deser zachwyci gości :) Składniki na 4 duże porcje: 2 duże jogurtu naturalne (800 g) 1 galaretka o smaku, np. poziomkowym 1 galaretka o smaku, np. jagodowym 1 galaretka o smaku owocowym, np. niebieska świeże maliny Dzień wcześniej w 0,5 l wrzącej wody rozpuścić galaretkę(...)smaku poziomkowym. Do salaretek wlać odrobinę galaretki. Naczynia postawić bokiem, aby tężejąca galaretka zastygła pod kątem. Następnie ułożyć umyte, osuszone maliny i zalać pozostałą galaretkę. Salaretki cały czas muszą być postawione bokiem. Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 0,5 szklance wrzącej wody (jeżeli używamy różnych smaków to muszą być w 2 szklankach!). Ostudzić
Ugotować