galaretka - 14130 przepisów (strona:70/942)

Ciasto z arbuzem. przepis na przepyszny sernik arbuzowy. 152

przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego  360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania: Masa serowa(...)Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, poukładać na to kulki z arbuza

Pani domowa
Kawowy deser Lusette 196

walentynkowy deser, a kochacie kawę spróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego ).  Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie.   Zapraszam też na stronę(...)foremki o pojemności 150 ml) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej

Bon appetit mon amie
Ptasie mleczko z serka mascarpone i galaretką 232

Przepyszny deser, idealny na Walentynkowy wieczór. Galaretki cytrynowe rozmieszać w 300 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Podczas mieszania wlać(...)cytryny i gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wlać masę do pucharków. Zostawić miejsce na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do stężenia. Jak już masa jest sztywna wlać galaretkę agrestową. Znowu do lodówki. Udekorować dowolnymi owocami i listkiem mięty. Polecam, pycha. Thermomix rozrobić galaretki jak wyżej do naczynia miksującego dodać żółtka i cukier puder, nałożyć motylek, obroty 4, czas 8 minut zgarnąć wszystko

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Frozen – Kraina Lodu 3344

Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :) Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21 cm): 35 g mąki pszennej(...)brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Warstwa śmietankowa: 2 galaretki (niebieska i granatowa) 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą razem z brzegami

Trzeci talerz
Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) 252

Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym mowa? O galaretkach z alkoholem. Od razu zaznaczam, że to produkt zdradliwy. Trochę jak bomba z opóźnionym zapłonem... W ilościach rozsądnych jednak bardzo Wam polecam :) W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi smakami. Składniki(...)galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody) 200 ml wody 4 cytryny 150 ml limoncello lub innego alkoholu* Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków można wycisnąć sok i wykorzystać do innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka

Pełny talerz
Makowe z wiśniami 2344

wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa(...)pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem

wesoła kuchnia
Galaretki, żelki z agarem 200

Domowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które wymienione są na opakowaniach sklepowych produktów. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko. Agar nie ma zapachu(...)podgrzać.  Żeluje zaś w temperaturze pokojowej i nie ma potrzeby wstawiania żelek z jego dodatkiem do lodówki. Po około 20 minutach mamy już zastygnięte i gotowe do jedzenia galaretki, a z dodatkiem żelatyny trwałoby to kilka godzin. To nie wszystkie jego zalety, jeśli stwierdzimy, że otrzymana galaretka nie spełnia naszych oczekiwań, to możemy ponownie ją podgrzać i rozpuścić

Kuchcik gotuje
Szafirowy przekładaniec 230

popołudnie przy kawie , szybko znika z talerzyków , z pewnością znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu . Składniki  1 kubeczek śmietany 30 %  1 kubeczek serka mascarpone  2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny  1 czekolada mleczna  3 łyżki cukru pudru  paczka biszkoptów     2 krople zapachu śmietankowego  Wykonanie  Na początku(...)gotujemy wodę i rozpuszczamy  nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia.  Kiedy galaretka nam wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki  , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam  resztą wystudzonej  galaretki  i wstawiam do lodówki do zastygnięcia . Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową

Mój Smak
Ciasto jamajka 248

Ciasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm: biszkopt 5 dużych jajek 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g)  1 budyń czekoladowy(...)proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30%  150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady Na samym początku galaretki

Ugotować
Piankowa fantazja na zakńczenie lata 143

lato już za nami. Na pożegnanie lata zrobiłam delikatny piankowy deser, który ozdobiłam truskawkami. Jeszcze udało mi się je kupic. Desery z pianką, musem czy galaretką u mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie, że zjadłam mniej czegoś słodkiego, niż np. kawałek(...)tortu. Przekonajcie się czy Wy też to odczujecie po zjedzeniu piankowej fantazji       Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek   Ponadto do dekoracji: 250 ml kremówki (30%) truskawki       Wykonanie: Trzy różne galaretki (oprócz

Kuchnia u Krysi
Ciasto jagodowe z galaretką 375

pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić(...)drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa:  Jedną galaretkę rozmieszać w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia. odłożyć do stężenia i pokroić w "kryształki". Dwie galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć

Ala piecze i gotuje
maślankowy sernik na zimno z malinami i galaretkami na biszkoptach... 220

Składniki: galaretka agrestowa 1 opakowanie, maślanka zimna 600 ml, sernik 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, maliny 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, żelatyna deserowa 2 płatki galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody, wystudzić i schować do lodówki do stężenia, gdy galaretka jest sztywna do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na dno biszkopty, sernik w proszku zmiksować(...)minuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z truskawkami i bezami 169

pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm, najlepsza będzie tortownica silikonowa ze szklanym spodem, z której(...)sernik wyjmuje się bez problemu, do tego jej spód doskonale nadaje się do serwowania sernika na stół. Jak przygotować pyszny, piankowy sernik z truskawkami i bezami? Składniki: 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 266

które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru świeże maliny spód(...)orzechów włoskich 10 daktyli suszonych *użyłam tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku rozpuścić galaretki. Uwaga: galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, natomiast galaretkę o smaku malinowym w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Ser przełożyć do miski. Wsypać cukier puder. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec, powoli wlać rozpuszczoną

Ugotować
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 170

nawet dziecko :) P.S. to pierwszy przepis na blogu z malinami ^^ Składniki (tortownica 20-22 cm i miska o średnicy 16 cm i wysokości 7 cm): 300 g malin 1 galaretka malinowa  660 ml śmietanki kremówki 30-36 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wrzątku dodatkowo(...)malin listki mięty Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. W misce umieścić maliny i zalać galaretką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Wyjąć galaretkę z miski. Umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą, na kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzić od miski, przełożyć galaretkę na dno tortownicy. Włożyć do lodówki

Malinowo w kuchni