galaretka - 14130 przepisów (strona:627/942)

Placek królewski 173

łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka(...)nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.  3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą

Kuchnia w czekoladzie
Tarta jogurtowo- truskawkowa 168

Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron   Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka(...)który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie

Kuchnia w czekoladzie
Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców 142

gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 25ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml gęstego jogurtu naturalnego 6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:) Sposób przygotowania: Ok 220g truskawek rozgniatamy i stawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas(...)zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe

Kuchnia w czekoladzie
Tarta na kremie budyniowym z borówkami 174

budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę galaretki.  Gotową tartę wsadzam

Pause Gotowanie!
Murzynek z musem brzoskwiniowym 353

szklanki  mąki 2 łyżki  kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa: 500 ml  mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka  masła 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki  kakao 1 kieliszek spirytusu Polewa(...)biszkopt przekrój na dwa blaty.   2.  Mus brzoskwiniowy :   Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Połowę gęstego musu wyłóż na jeden blat biszkoptu, wyrównaj. Na musie ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj.   3.  Masa kakaowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezy wegańskie – Aquafaba 217

zrobione nie tak dawno temu, bo w 2011. Miyoko z bloga Artisan Vegan Life upiekła ciasteczka w taki sam sposób, w jaki pieczemy klasyczne bezy , ale zamiast białek użyła galaretki z mielonego siemienia lnianego. Galaretka wymaga jednak trochę pracy – mielenia nasion, zalewania, studzenia, przecedzania… Bezy na siemieniu lnianym nie zawsze jednak się udają, nie wszystkie utrzymują kształt i mocno wyczuwalny

Karo in the Kitchen
Truskawkowiec z migdałami 165

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania:  Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy. Budyń rozprowadzamy w ½ szklanki wody, wlewamy do masy. Masę gotujemy tak długo aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, żeby masa wystygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy

Pobite gary Barbary
Czekoladowiec z truskawkami 182

1łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej  * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego(...)cukru. Zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania

Pobite gary Barbary
Pomarańczowiec z piernikami 247

herbaty * 2 szklanki mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 przyprawa do piernika Masa pomarańczowa: * kostka masła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki(...)pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Polewa: W garnuszku podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Niby-tiramisu z mango 186

powstało niby-tiramisu, bez jajek, bez kawy i amaretto. Za to z mango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango(...)banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE:  Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango.  Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Torcik Śmietankowy 149

gotowy spód tortowy 1 krążek · galaretka pomarańczowa 1 op · woda 400 ml Krem: · śmietana 30 % 400 g · cukier puder 1 szkl · cukier waniliowy 1 łyżka · serek mascarpone 250 g  spód układamy na tortownicy, można go nasączyć. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć(...)miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy

Camilla w kuchni
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 166

pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na masę arbuzową - 3 kilogramy miąższu arbuza - 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej) - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie masy arbuzowej: Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Wiosenna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone 183

owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę ( dla utrudnienia(...)jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO

Smaki Ewy