galaretka - 14130 przepisów (strona:628/942)

Domowy kopiec kreta 164

łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO   Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche(...)brzegu. MASA ŚMIETANKOWA   Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki. JABŁKA   Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta) UŁOŻENIE   Na ciasto wyłożyć masę, tworząc

Gotuję Testuję
Lody michałkowo- bananowe 132

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 2 Lody michałkowo- bananowe 2 banany 3 opakowania serka homogenizowanego waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 7-8 cukierków michałków Do miski blendera wkładamy kolejno serki homogenizowane banany pokrojone w mniejsze kawałki, cukierki michałki wyjęte z opakowania i galaretki, a następnie blenderujemy. Następnie przygotowaną masę przekładamy do pudełeczka

Gotuję Testuję
Lody malinowo bananowe 125

CZAS: pow. 60 min   -ILOŚĆ: 2 Lody malinowo bananowe 2 garści malin 2 opakowania serka homogenizowanego 3-4 łyżki cukru 1 banan bez skórki 1 opakowanie galaretki malinowej Do miski blendera wsypać maliny, dodać serek homogenizowany. Następnie pokroić banana w mniejsze kawałki, dodać do miski blendera, zasypać cukrem i galaretką w proszku. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę

Gotuję Testuję
Pyszne lody malinowe 161

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 6   Pyszne lody malinowe 30 dag malin 1 opakowanie galaretki malinowej 5-6 łyżek cukru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego różne ozdoby do dekoracji Maliny dokładnie zmiksować blenderem, następnie dodać do nich cukier a potem galaretkę w proszku i nadal miksować. Serki homogenizowane przełożyć do miski

Gotuję Testuję
Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :) 163

substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii  Deser kokosowy naturalny ma zbliżony zapach do zwykłego, mlecznego jogurtu naturalnego, plus delikatnie pachnie kokosowo. Po zdjęciu wieczka ukazuje się nam biała galaretka z odrobiną wody na wierzchu, co jest procesem naturalnym. Deser ma zdecydowanie inną konsystencję od standardowych jogurtów. Przypomina ona mniej zwartą galaretkę, która raczej powinna być zjadana taka jaka jest

Zdrowie na języku :P
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 171

luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka : 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego blaszka(...)około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej

Sama słodycz i szczypta chili
Dżem z cukinii z miętą 142

smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii. Składniki: 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry 15 dag cukru 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna, sok i otarta skórka gałązka mięty Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier, liście mięty, sok wyciśnięty(...)cytryny i otartą skórkę (cytrynę należy wcześniej wyparzyć). Gotować na małym ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Smacznego

talerz przyjemności
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 225

mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g  deserowej  Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier(...)mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).   Odstawiamy do zimnego miejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę

Kubki smaku
Tort czekoladowy z owocową nutą 223

czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Składniki na krem z borówkami: 2 galaretki (np. owoce leśne) 0,5 kg borówek 400 g serka śmietankowego/twarogowego 330 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Borówki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka, dodaj trochę wody i zagotuj. Ściągnij(...)garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlewaj lekko tężejący (zimny) mus borówkowy i zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Biszkoptowe blaty delikatnie nasącz alkoholem (ale niekoniecznie). W tortownicy ułóż blat czekoladowy

Kulinarna (nie)codzienność
Galaretka/sos z czarnej porzeczki 143

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody(...)przetrzeć i odcedzić sok. Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut. Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić

Di gotuje
Dżem z cukinii 138

Dżem z cukinii Składniki : cukinia - 6 kg ( przed obraniem ) cytryna - 1 szt cukier - 1 kg galaretki cytrynowe - 4 szt Przygotowanie: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc. Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania(...)dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować. Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut. (function

Kuchnia Danusi
Leśny mech z masą jogurtową 148

szklanki cukru kokosowego -> 2 jajka -> ¾ szklanki oleju -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropel aromatu waniliowego Krem jogurtowy : -> 2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 galaretka ( preferowana agrestowa) -> 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar(...)całą noc (im dłużej tym więcej serwatki spłynie). Kolejno szybkim ruchem przekładamy masę do misy,  miksujemy przez kilka minut dodając stopniowo cukier. Pod koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około 1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników. Kolejność składania ciasta 1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione ciasto – pestki granatu  Produkty, mogą Państwo

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
budyniowa składanka 123

jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego  3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie żółtej galaretki kostka masła na krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny dodatkowo: 2 duże paczki kakaowych herbatników 1/2 szklanki mleka łyżka gorzkiego kakao Upiec biszkopt(...)około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem 107

mleko ciepłe 1.1/2 szklanki cukier 1 szklanka  masło 50 g Kruszonka: masło 150 g ksylitol zmielony 1 szklanka kokos 1 szklanka mąka  1/2 szklanki Dodatkowo : galaretka pomarańczowa ZENTIS   Drożdżowe:   Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże  w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym(...)końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.   Kruszonka: Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką

Różowa kuchnia