tego celu silikonowy pędzel. Składniki na krem śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić. Do osobnego naczynia wlać 1,5 szklanki wrzątku(...)rozpuścić w nim dwie galaretki truskawkowe - trzeba je długo i porządnie mieszać. Wlać galaretki do musu z truskawek i odstawić do lodówki na 15-20 minut, żeby całość si wystudziła i zgęstniała. Trzeba do niej zaglądać i pilnować, aby się całkiem nie ścięła! Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno mikserem. Połączyć delikatnie masę truskawkową ze śmietaną - najlepiej mieszać plastikową
Kulinarne InspiracjeGalaretka samodzielnie przygotowana to jeden z najprostszych deserów jaki zrobisz w domowym zaciszu. Jest zdrowsza niż wszystkie sklepowe przysmaki. Nawet nie czytaj spisu skladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena. Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców. Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opak proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olej, 1 szkl kakao, 1 łyżka kisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko łączymy i dzielimy(...)dwie łyżki każdego ciasta, cały czas w to samo miejsce, tworząc kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty. 4 galaretki rozpuszczamy, każdą osobno w 1 szklance gorącej wody. Gdy dobrze stężeją, siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do serka waniliowego. Ostatnią galaretkę (najlepiej żółtą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy zacznie
Gotowanie moimi oczamiśmietany 36% 250 g mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. cukru Warstwa truskawkowa: 200 g mrożonych truskawek (*mogą być też świeże) 200 g śmietany 36% 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Poncz: kubek zaparzonej herbaty (lub dowolny inny wg uznania) Dodatkowo: dowolne gotowe lub wykonane samodzielnie dekoracje na tort Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone czekolady. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą całość. Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy na sicie. Kroimy na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę. Przełożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 ponczu - 1/3 masy czekoladowej - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu
Kolorowy Przepisownikjeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa(...)twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie
Wanilia i Kardamontartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder do posypania 1 pomarańczo do farszu Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki(...)Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki na noc. Do miski przekładam drożdże, dolewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
wesoła kuchniagotowe. Składniki: 4 wafelki Lusette czekoladowe 500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka) 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (lub inny smak) 2 łyżeczki żelatyny kakao Wykonanie : Na samym początku przygotowujemy galaretkę – rozpuszczamy ją w 1 szklance wrzątku i dodajemy żelatynę, dokładnie i długo mieszamy do całkowitego(...)Żółtka ubijamy z cukrem. Pamiętamy oczywiście przed rozbiciem jajek aby sparzyć wrzątkiem skorupki! Miękkie masło ubijamy z serem, dodajemy ubite żółtka a na samym końcu galaretkę. Połowę masy serowej wylewamy do prostokątnej długiej foremki. Jak już wspomniałam na samym początku postu, jeżeli nie macie stosownej foremki możecie z powodzeniem użyć kwadratowego kartonika po soku, wystarczy
Jadło i czytadłopodłużne lub okrągłe >Masa *700g jogurtu waniliowego homogenizowanego *250ml śmietanki kremówki 36% *7 łyżeczek żelatyny *4 łyżku cukru pudru *400g truskawek >Ponadto * garść truskawek do dekoracji *2 galaretki truskawkowe rozmuszczone w 750ml gorącej wody Przygotowanie: 1.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej biszkopty. 2. Kremówke ubić na sztywno i dodać cukier puder 3. Powoli dodawać serek(...)końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. 8. Układamy pokrojone w plasterki truskawki na masie serowej i zalewany po części stężoną już galaretką. 9. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Smacznego
FITBUuKproszku do pieczenia 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Składniki na masę : 830 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 500 ml przegotowanej wody 6, 7 bananów o równej długości 10 kostek czekolady Milka oreo blaszka o wymiarach 26/37 Wykonanie : Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie ciągle mieszając dodajemy(...)łyżką, następnie dodajemy wodę i olej również delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę posiekaną czekoladę i dobrze mieszamy. W koło ciasta na około
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: gruszki 8 sztuk, galaretka gruszkowa 2 opakowania, jogurt wiśniowy 900 gram, żelatyna 1 opakowanie/na 1 litr, herbatniki kakaowe 11 sztuk tani, prosty i pyszny deser = gruszki średniej wielkości przekroić na połowę a większe na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować z 3 minuty, podgotowane gruszki układać w formie silikonowej 25x25 cm (dno będzie(...)wierzchem), galaretki gruszkowe rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wlać do gruszek i schować do lodówki do stężenia żelatynę rozpuścić i rozmieszać w 100 ml gorącej wody, jogurty wlać do pojemnika, dodać żelatynę i dobrze wszystko wymieszać, przelać na zastygniętą galaretkę na masie jogurtowej poukładać kakaowe herbatniki lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę
W Mojej Kuchni Lubięspód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami(...)wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w wrzątku,dodać żelatynę i wymieszać. Zmrożone truskawki zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo
Kolorowa kuchnia Elkiwystudzić. Masło przełożyć do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego np. 100% 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki(...)Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdominaszej rodzinie. Podpatrzył go na jakimś weselu brat mojej mamy. Składniki: kurczak (albo w całości albo udka), przyprawy np. sól, pieprz tymianek, papryka słodka lub ostra), brzoskwinie z puszki, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Przygotowanie: Kurczaka przyprawić, pozostawić na noc w piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę(...)kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy i kroimy w kawałki. Na półmisku z wyższym rantem układamy na przemian kawałki brzoskwiń i mięso. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Do potrawy można dodać rodzynki
Państwo Wojtczuk gotująśmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 wafelki prince polo - xxl, tabliczka czekolady - 100 g., 4 brzoskwinie, jeśli dodamy z puszki ciasto będzie słodsze. Ja dałam świeże. 2 galaretki brzoskwiniowe. Prince polo sposób przygotowania. Biszkopt pieczemy według przepisu. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/4 wody(...)przygotowanej śmietany dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię, pokrojone batoniki oraz startą czekoladę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt. Masę wkładamy na chwilę do lodówki aby stężała. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę. Całość schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny. Pozostała masa na brzegach miski oczywiście nie może się zmarnować
Pani domowaciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. ok. 200 g herbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki(...)Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Śnieżki zalać zimnym mlekiem i ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej bitej śmietany. Następnie dodać cukier oraz ser. Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut
Pani domowa