pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zróbcie krem malinowy. Będziecie potrzebować : 400 ml śmietany kremówki (double cream) 1 galaretkę malinową 100 ml gorącej wody Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich) Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, uważając(...)stężała. Śmietanę ubić, ale nie całkowicie , jak będzie lekko gęstnieć dodawać schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kremem który pozostanie (zostanie nie dużo) posmarować wierzch rolady. Obsypać krokantem orzechowym. Krokant orzechowy. 200 gram orzechów (można użyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Herbatniki drobno kruszymy. Masło roztapiamy w rondlu. Łączymy ze sobą (ma powstać konsystencja(...)łyżką. Schłodzony spód wyjmujemy z zamrażarki, ukłądamy na nim trusawki i wylewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, żeby leko stężała. Potrwa to o 30 minut. W tym czasie robimy galaretkę w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki wrzucamy do kielicha blendera i dolewamy schłodzoną galaretkę dodajemy łyżkę curu pudru. Blendujemy. Ta przygotowany mus wylewamy na sernik
Cook&LoveKiedy już się trochę wystudzą to oddzielamy mięso od kości, chrząstek i skóry, dzieląc je na małe kawałki (możemy je także posiekać nożem, ale ja osobiści wolę jak w galaretce są większe kawałki mięsa). Ugotowaną marchewkę i jajka kroimy na plasterki. Kiedy wszystkie elementy mamy przygotowane możemy układać je w salaterkach, filiżankach lub w jakiś innych formach na galaretki. Układamy(...)dobrze wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody, a dopiero później dodać do wywaru). Tak przygotowane i przestudzone nóżki odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do stężenia. Aby wyjąć galaretkę z foremki wystarczy, że zanurzymy ja na chwilę w gorącej wodzie lub podważymy ją nożem. Podajemy z chlebem, chrzanem, octem lub ćwiartką cytryny. Smacznego:) Artykuł Zimne nóżki wieprzowe pochodzi
PatiGotujebananowa: około 600 g obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy(...)tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym
PatiGotujesernik.Sezon truskawkowy rozpoczęty. Składniki: 700 g mielonego tłustego twarogu 250 ml śmietany 30% bądź 36% 350 - 400 g truskawek ( zmiksować na mus) 150 g cukru pudru 2 truskawkowe galaretki 3 łyżki żelatyny truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g) duża paczka biszkoptów Przygotować okrągłą bądź kwadratową tortownicę,nasmarować masłem i wyłożyć biszkopty. Ser zmiksować z cukrem pudrem(...)masę podzielić na dwie części. Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć na pół i wyłożyć na zastygnięty sernik,zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarnełyżki (25-30 g) żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut(...)przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do masy serowo-jogurtowej. 6) Masę serowo-jogurtową wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. 7) Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta
Fitsweet.meNiezawodny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a za oknem prawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić(...)ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek i ubić na pianę, dodając pod koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę lub inne naczynie o średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą i przekładać do niej po łyżce kolorowej masy tworząc w ten sposób kolorowe plamki. Ciasto wstawić do ldówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami
Malinowo w kuchnidosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ponadto: 10 łyżeczek konfitury malinowej około 400g umytych, obranych truskawek 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM(...)przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą. Krem: 5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać
Mała Cukierenkatwarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30% 130 g cukru pudru 200 g mrożonych truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło(...)mikrofali. Płynną żelatynę dodać do masy serowo-truskawkowej. Na koniec ubić śmietankę i dodać ją do masy serowej. Masę serowo-truskawkową przelać do tortownicy. Sernik wstawić do lodówki. 4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik pozostawić w lodówce do stężenia
kolorowotorcikowodrobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, na zakończenie dodajemy cukier i żółtka. Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy(...)serkami Danio. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową. W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy ponczujemy. Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie. Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem
Pyszności Słodkościściągamy papier i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody - 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: - 4 galaretki w różnych kolorach, u mnie żółta - pomarańczowa - czerwona i rubinowa - cukier puder do posypania wierzchu ciasta 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach wrzącej wody, ok. 400 ml. Najlepiej(...)puder i razem miksujemy. Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy na małych obrotach, żeby śmietana się nie ścięła. Do gotowej masy śmietankowej dodajemy pokrojone na małe lub większe kawałki galaretki. 4. W blaszce na spodzie kładziemy jedną część biszkopta, przykrywany masą i na wierzch przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Górę posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Apetyczna babeczkamąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na masę brzoskwiniową i nasączenie: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 duża puszka brzoskwiń (u mnie masa całkowita 840 g) Na toffi: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 2 śmietan-fix WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki(...)minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia po czym przekroić na dwa placki. Masa brzoskwiniowa: Do garnuszka wlać 140 ml soku odsączonego z brzoskwiń i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Brzoskwinie dobrze odsączyć z pozostałego soku i pokroić w drobną kostkę. Pozostałym sokiem brzoskwiniowym nasączyć oba placki biszkoptu. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej dodać gęstniejącą
Passions hobbies lifeŁatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. Składniki Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300ml śmietany kremówki 125g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Poza tym: 0,5 kg truskawek 2 galaretki […] Artykuł Ciasto z truskawkami(...)galaretką pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plcukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny(...)całkowitego ostygnięcia. Nadzienie owocowe: 8. W połowie soku owocowego rozmieszać kisiel. Pozostały sok zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać. 9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko
Mała Cukierenkaprawdziwą wanilią 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła Dodatkowo: 800 g świeżych truskawek 900 ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek(...)przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki i jednolity krem. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą
Ala piecze i gotuje