szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto(...)Odstawiam do ostygnięcia. Krem: Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam
wesoła kuchniaproszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu wiórki z czekolady(...)zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na ciasto i przykryć drugą jego częścią. Odstawić aż przestygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie wlać galaretkę. Zmiksować krótko i wyłożyć na ciasto. Od razu w piankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA: 250 g mąki 250 g mrożonych truskawek 125 g zimnego masła 1 galaretka truskawkowa 1 jajko 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody KREM: 1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki(...)półkę i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. PIANKA: Truskawki przekładamy na sito, aby odciekły. Powstały płyn podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną. Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy
Kuchnia od dwojgawlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masa owocowa: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych 200-250 ml wody Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka, gdy rozmarzną zagotowujemy je. W 1/2 szklanki(...)gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, a żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Cynamonowe szczęścieszklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier(...)wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Oba biszkopty upiec osobno w temperaturze 175*C przez około pół godziny. Wystudzić. Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 1,2kg umytych jabłek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do rondelka lub na patelnię, dodać cukier z wanilią, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. 7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać
Mała Cukierenkamrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość(...)minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia, śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania. Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić
Wypieki Reneszklanki płatków owsianych Na masę serową: 800 ml jogurtu greckiego (light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki nasion chia 3 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 galaretki Przygotowanie Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia(...)czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy. Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując. Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki. Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy
e-PrzepisyKulinarneszklanki płatków owsianych Na masę serową: 800 ml jogurtu greckiego (light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki nasion chia 3 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 galaretki Przygotowanie Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia(...)czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy. Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując. Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki. Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy
Qchnia po prostumielonego sera białego, może być z wiaderka - 15 dag masła - 6 łyżek cukru pudru - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub esencji waniliowej - 3 łyżeczki naturalnego kakao - 36 herbatników Dodatkowo: - galaretka, kolor dowolny Po dodatki do ciast zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia aby zastygła. 2. Masło utrzeć z wanilią(...)foli aluminiowej rozłożyć 18 herbatników, w trzech rzędach po 6 sztuk, posmarować ciemną masą, następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i posmarować białą masą. Na środku układamy podłużny pas z galaretki, a następnie składamy chatkę do środka formując ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin aby herbatniki zmiękły i dały się kroić
Apetyczna babeczkamąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 6 żółtek 10 dag cukru 40 g mąki pszennej 450 ml mleka 220 g masła zapach waniliowy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka dżemu truskawkowego wiórki kokosowe Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić do otrzymania gęstej piany. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały(...)tacy. Posmarować dżemem. Na dżem rozłożyć 3/4 kremu. W drugim blacie małą szklaneczką powycinać otworki i położyć na kremie. Blat z otworkami posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić
Ewusiowe Smakilekkie i słodkie. Polecam! Torcik jogurtowy z winogronami Składniki: 990 ml jogurtu naturalnego, 6 łyżeczek żelatyny, 250 ml mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 200 gram herbatników kakaowych, 150 g rozpuszczonego masła, winogrona do przystrojenia. Wykonanie: Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło(...)całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Mleko musimy zagotować a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Do naczynia wlewamy jogurty, dodajemy cukier puder i ostudzone mleko z żelatyną. Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Masę jogurtową przekładamy na wcześniej przygotowaną bazę herbatnikową
paapilotkaamasa serowa: 400 g serka waniliowego 1 galaretka np. truskawkowa 200 g śmietanki 36%- zimnej z lodówki 1 banan 3 łyżki cukru pudru spód: 2 opakowania herbatników lub ciasteczka maślane 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 50 g masła Herbatniki miksujemy w blenderze na miał, dodajemy roztopione masło z miodem i wiórkami kokosowymi. Całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy(...)ugniatamy, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno. Do miski wrzucamy serek, dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Teraz dodajemy ostudzoną galaretkę, miksujemy tylko do połączenia się składników. Na spodzie z ciasteczek układamy pokrojonego w plasterki banana, wylewamy masę serową. Ja dodatkowo na wierzchu ułożyłam suszoną żurawinę
KuchcikoweLoveUrozmaicić je można na wiele sposobów - babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa... Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być(...)suchego patyczka - ja w tych małych foremkach piekłam 35min, ale jeśli całe ciasto wlejemy do jednej keksówki czas ten należy nieco zwiększyć, do około 45 minut. Galaretkę (choć w zasadzie niby galaretkę) pomarańczową przygotowałam wyciskając sok z jednej pomarańczy do rondelka i podgrzewając z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny. Gdy zaczęła stygnąć polałam nią babkę
Kolorowy Przepisownik