limonek około 20 sztuk listków mięty Poncz: 70ml ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżka cukru brązowego sok z połowy limonki 40ml białego rumu (w wersji dla dzieci pominąć składnik) Galaretka limonkowa z miętą: 350ml wody 4 łyżki cukru 70ml soku z limonki otarta skórka z 2 limonek 5 łyżeczek żelatyny 50ml syropu miętowego 20 sztuk listków mięty Dodatkowo: bita śmietana(...)miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Galaretka limonkowa z miętą: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować
Szalona Kuchnia Ewelinymąki tortowej - 24 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 70 g drobnego cukru do wypieków Masa do przełożenia: - 600 g naturalnego jogurtu greckiego - 2 galaretki (smak do wyboru, u mnie – z owoców leśnych) - 240 ml wrzątku (do rozpuszczenia dwóch galaretek) Dodatkowo: - maliny (125 g lub więcej) Dno formy (tylko dno, boków nie) wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli forma(...)talerz, usuwamy papier do pieczenia, następnie odwracamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na min. 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc. Na masę rozpuszczamy 2 galaretki w 240 ml wrzątku. Ostudzone, ale jeszcze płynne wlewamy mieszając do miski z jogurtem. Ciasto przekrajamy na dwa blaty, które pokrywamy przygotowaną masą (wierzch i boki również) układając umyte
mojewypiekiinietylkobędę musiała przetestować pomysł, który w pociągu na trasie Wrocław-Kraków wpadł mi do głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki blanszowanych płatków migdałowych(...)białego półtłustego sera 1 duży kubek jogurtu naturalnego 4-6 łyżek brązowego cukru (w zależności od preferencji słodkości – ja lubię słodko) 2 laski wanilii 4 łyżeczki żelatyny Galaretka: 200 g malin 250 ml pro š ku (lub innego czerwonego słodkiego wina) 2 – 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Kruche ciastka wraz z cukrem i migdałami umieszczamy
Kate's Kitchenpotrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku(...)szklanka cukru 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Wiśnie: 2 szklanki wydrylowanych wiśni cukier do smaku 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: około 40 dag herbatników Wykonanie pysznego sernika gotowanego: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo
Izabelawkuchniotrzymamy jednolitą konsystencję zwartego ciasta. Dzielimy je na 3 części, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 1 duża galaretka cytrynowa lub agrestowa (proszek) opcjonalnie: cukier oraz cynamon Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wstawiamy na palnik i delikatnie podsmażamy. W tym czasie(...)żeby foremka ostygła, wykładamy ją papierem i pieczemy kolejny placek. Problem czekania znika, jeżeli macie dwie takie same foremki Gdy jabłka się podsmażą, ściągamy je z palnika i dodajemy galaretkę (w razie gdyby puściły bardzo dużo soku, należy go odlać). Mieszamy, aż galaretka się dokładnie rozpuści. Ostatni placek, lekko ostudzony, zostawiamy w foremce. Wylewamy na niego połowę jeszcze ciepłych jabłek
Relaxtimemascarpone 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 pełna łyżka (z „kopką”) mąki ziemniaczanej+ łyżeczka do obtoczenia owoców Garść świeżych malin Garść świeżych borówek Pianka malinowa: 1 galaretka malinowa 150ml wrzątku 250g twarogu sernikowego President z mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Świeże owoce, listki mięty i białe perełki do dekoracji Sposób przygotowania Brownie: Czekoladę z masłem rozpuszczamy(...)Przelewamy na podpieczone brownie i pieczemy 45 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy najlepiej kilka godzin w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Pianka malinowa: Gdy ciasto będzie zimne zabieramy się za piankę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Tężejącą galaretkę łączymy z serem twarogowym z mascarpone oraz cukrem pudrem. Wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy
Kuchnia w czekoladziecytryny Masa wiśniowa: 1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy około 130ml wody do rozmieszania budyniu 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych) 250ml wody do wiśni 150g cukru Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej(...)międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć. Składanie ciasta: 6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć
Mała Cukierenkabiałego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. 2. Mus porzeczkowy: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3. 3. Masa serowa: Śmietanę ubić
Szalona Kuchnia Ewelinyzisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost idealny na upały. Składniki: 5 00 g truskawek, 2 00 ml śmietany 30 lub 36%, 1 galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. T ruskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. J eśli truskawki są mało słodkie dosłodzić(...)łyżką miodu. Ś mietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, m iksować chwilę razem, do połączenia składników. D odać mus truskawkowy, ponownie zmiksować. P rzelać do salaterek/szklaneczek. W stawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. P rzed zjedzeniem ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawakmi. Smacznego
Moja kraina smakówwraz z włoskim serkiem mascarpone. SERNIK WIŚNIOWY NA ZIMNO Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła masa serowa: 230 g wiśni z pestkami 2 łyżki cukru kryształ 1 galaretka wiśniowa 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: spód: Herbatniki(...)szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru. Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny, a po ostudzeniu dodajemy przecier wiśniowy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Twaróg sernikowy z mascarpone President miksujemy z ostudzoną galaretką z przecierem
Bon appetit mon amieWitam Kochani, sezon na maliny w pełni więc zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu babeczki kakaowe z bitą śmietaną, malinami i galaretką CIASTO -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -150g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki śmietany kwaśnej(...)łyżka kakao NADZIENIE -500ml śmietany 36% -0,5 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 galaretka malinowa -400ml wrzątku -500g malin Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie) Zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i odkładamy do lodówki na około 40 minut, Następnie podsypujemy blat mąką i wakujemy ciasto dość cienko. Wykrawamy kółka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki i lekki sernik na zimno otulony owocami :) SKŁADNIKI: 35 dag zmielonego sera 330 ml śmietany 30 % dowolna galaretka, u mnie pomarańczowa maliny 250 g borówki 125 g opcjonalnie cukier puder do smaku WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Foremkę keksową (10/20 cm) wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy(...)łyżce sera. Miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Masę w tym momencie możemy dosłodzić wg. gustu. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Na spód foremki układamy połowę owoców. Wlewamy tężejącą masę i układamy resztę owoców. Wstawiamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Sernik delikatnie wyciągamy za folię i wykładamy na deskę, folię usuwamy. Smacznego
Pani na deserksylitol -2 saszetki niebieskiej spiruliny Blue Majik -sok z 1/2 cytryny -żelatyna (4 płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę(...)cukierniczej i włożyć do lodówki. 13. Kiedy góra sernika zacznie już gęstnieć udekorować ją czekoladkami i owocami, następnie odczekać do całkowitego zgęstnienia sernika. 14. W tym czasie zrobić bezbarwną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odczekać do całkowitego wystudzenia ale nadal ma być płynna więc nie należy jej wkładać do lodówki. Galaretka nie może być bardzo ciepła
Candy Pandaspszennej 100g masła 120g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę(...)pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca). 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości
Szalona Kuchnia Ewelinymąki 1/3 szkl wody 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo do musu cytrynowego: 150 ml śmietany 30% wierzch: mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki porzeczkowe Przygotowanie: ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach. Ubite białka łączymy(...)ostudzony łączymy ze ubitą na sztywno śmietaną (150g) połączoną z rozpuszczoną w 1/3 szkl wody żelatyną (ostudzona przed dodaniem) Mus przelewamy na masę porzeczkową i odstawiamy do stężenia. wierzch: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu,dodajemy pozostały mus porzeczkowy, słodzimy i studzimy. Gęstniejącą galaretkę przekładamy na mus cytrynowy. Całość odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amie