galaretka - 14130 przepisów (strona:458/942)

Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 120

klasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.  Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)garnka i prażymy na niedużym ogniu do momentu aż zmiękną, mieszamy co jakiś czas ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na połowę,  dolną  część przekładamy ponownie do blaszki

Andzia Pichci
Śnieżny puch z brzoskwiniami 102

szybko.       SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie w puszce WYKONANIE Ciasto: Żółtka(...)blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki. Brzoskwinie z puszki osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na biszkopcie. Następnie

słodki bratek
CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM 3109

olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy(...)dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: Jeśli chcemy możemy delikatnie nasączyć biszkoptowe blaty! Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy kremem

Ostra na Słodko
Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową 254

mąki pszennej 170 g masła w temp. pokojowej 70 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa: 250 g zmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka  150 g cukru 250 g masła w temp pokojowej Polewa: czekolada gorzka 2 łyżki oleju Ciasto: wszystkie składniki zagnieść(...)zarumienienia. Ostudzić. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z  suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch

Smakołyki Asi
Ciasto Ananasowy Migdałek 153

opakowania po 140 g serków Danio ·        500 ml śmietany 36 % ·        2 po 75 g cytrynowe galaretki Dodatkowo: ·        Puszka ananasów ·        Słoik dżemu brzoskwiniowego ·        75 g migdał Sposób przygotowania: 1.   Galaretki(...)pieczemy 30 minut w 180°C. 5.   W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę. 6.   Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji. 7.   Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy

Kulinarna Chwila
Ananasek z biszkoptami 135

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
PIERNIKOWY OBŁOCZEK 142

BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu KREM: szklanka zimnego mleka 2 śmietany ,,Śnieżki'' śmietana 18 % (330 ml) galaretka pomarańczowa ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego ) pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag  WYKONANIE: BISZKOPT: Jajka rozdzielamy,  białka  ubijamy na sztywno(...)Wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. C termoobieg ok 20-25 minut (góra dół- 170 st. C) Po wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i smarujemy dżemem porzeczkowym. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia. Mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Gdy masa zgęstnieje (można

Pani na deser
Kir royal w galaretce – szampańska galaretka 93

Szampańska galaretka - deser tylko dla dorosłych, czyli pełnoletnich. Kir royal - koktajl alkoholowy składający się z szampana i likieru z czarnej porzeczki. Proponuję galaretkę o smaku kir royal. 1 butelka schłodzonego wina musującego, 4 – 5 łyżek likieru z czarnej porzeczki, 2 – 3 łyżki cukru, 27 g żelatyny, 100 ml letniej wody, Żelatynę wsypać do miseczki, wlać wodę, dokładnie wymieszać i poczekać(...)żelatyna napęcznieje. 350 ml wina musującego wlać do garnuszka, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę, dodać likier z czarnej porzeczki i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wlać resztę wina i wymieszać. Wlać do formy wypłukanej zimną wodą. Odstawić do zastygnięcia

królestwo garów
Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym 79

Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 – 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko.  Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki(...)ostudziłam.   Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki.  Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców

Pieprzyć z Fantazją
Cytrynowiec – ciasto 93

szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło 20 dkg * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 – 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody * 3 łyżki śmietany 30 % * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg Białka oddzieliłam od żółtek(...)utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią

Pieprzyć z Fantazją
Łaciata Krówka – ciasto 81

cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam(...)pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim

Pieprzyć z Fantazją
Seromakowiec z domową galaretką pomarańczową 142

makowiec, którego od dawna nie piekłyśmy. W rezultacie powstał seromakowiec, w którym połączyłam smaki sernika i makowca. Obie warstwy połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców. Składniki (na dużą blachę do ciasta): Ciasto 300 ml mąki 80 g miękkiego masła łyżka cukru małe jajko Warstwa makowa 500 g maku 350 g mleka(...)rodzynek 6 dużych suszonych fig Warstwa serowa 1 kg twarogu 150 g masła 260 g cukru 4 jajka szczypta soli mały budyń waniliowy (35 g) skórka z połowy pomarańczy Galaretka 300 ml soku z pomarańczy (z 3-4 pomarańczy) czubata łyżeczka agaru Ser zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Do sera dodać skórkę startą z połowy pomarańczy. Ze składników

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 119

pieczenia 1 łyżka wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem: 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżeczka żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód blaszki z wyposażenia(...)Krem:   Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać do garnuszka i wlać tyle wody, aby łącznie z sokiem uzyskać 200 ml. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do powstania jednolitego kremu

Passions hobbies life
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 532

mąka pszenna (280 g) kakao (10 g) przyprawa do piernika (1,5 łyżki) soda oczyszczona (0,5 łyżeczki) sól (szczypta) Ptasie mleczko: śmietanka kremówka 30% (400 ml.) galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.) Polewa czekoladowa: śmietanka kremówka 30% (80 ml.) masło (30 g) cukier (30 g) kakao(...)blaty.  Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy go dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał scianek foremki.    2.) Ptasie mleczko : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.  Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę.  Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy

RITA food channel
Kremowy bananowiec 738

bananowca? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 25x25cm. Składniki: 35dag herbatników 4 szklanki mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 20dag masła 3/4 szklanki cukru 4 banany 2 galaretki pomarańczowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by wystygło(...)Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia.  3. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.  4. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto

Danka Pichci