wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe ;) Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki: 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów 1,5 szklanki malin 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła(...)nektarynki garść jeżyn i malin przeźroczysta galaretka 3 torebki kawy zbożowej Ciasto na zimno z kremem malinowym wykonanie Maliny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kawę zbożową zalewamy około 2/3 szklanki gotującej się wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty namaczamy w kawie zbożowej (dosłownie na sekundę, aby spód
Delusional Trinekakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 12 szt czekoladek typu michałki Dodatkowo: około 500 g borówki amerykańskiej 1 galaretka przeźroczysta 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąkę razem(...)blaszką zrzucamy z wysokości około 30 cm na ziemię i odkładamy do przestudzenia. Tak rzucony biszkopt nam nie opadnie. Jak będzie wystudzony, przekrawamy go na dwa blaty. Masa: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Borówki myjemy, odkładamy do wysuszenia. Michałki ścieramy na tarce na małych oczkach lub drobno kroimy. 2. Do misy miksera dajemy śmietankę
kruche babeczki200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim(...)Ciasto studzimy. Po upieczeniu ciasto powinno mieć około 5cm wysokości, dzielimy je na 2 równe blaty ( każdy 2 centymetrowy ), a z pozostałego ciasta robimy zieloną posypkę na wierch. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy mascarpone
NiePieprz.plciastek kokosowych 70 g masła masa serowa: 500 g sera białego z wiaderka 150 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 1 galaretka cytrynowa 3/4 szkl wody wierzch: (lemon curd) 2 żółtka 1 jajko sok z 2 cytryn 120 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: spód: Ciastka rozdrabniamy i mieszamy(...)rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy do dna. masa serowa: Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy delikatnie śmietanę, a na końcu łączymy z ostudzoną galaretką. Masę wylewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia. wierzch: Jajko rozrabiamy w misce z cukrem
Bon appetit mon amieCiasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne! Składniki Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm) Jajka 5 Cukier 250g Margaryna Kasia 100g Masło 50g Kakao 45g Gorz The post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami, to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto The post Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełatwy, tym przepisem znikam na 2 tygodnie i widzimy się ponownie po urlopie we wrześniu. składniki 1 paczka biszkoptów 500 g sera z wiaderka 300 ml śmietany 36 % 2 galaretki – każdą z nich rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody ,ja miałam galaretkę o smaku leśnych owoców borówki 300 g 4 łyżki cukru pudru przygotowanie tortownicę wyłożyć biszkoptami. Śmietanę utrzeć(...)cukrem pudrem na krótko .Potem dodać ser biały z wiaderka, wymieszać mikserem. Wsypać borówki i wymieszać, jak galaretka zaczyna tężeć wlewamy do masy serowej i mieszamy łyżką ,wykładamy do tortownicy .Wstawiamy do lodówki
Moje Wyrobypszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie, różowa warstwa i porzeczka: 500 g czerwonej porzeczki 1 szklanka wody 100 g cukru 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie kieliszek rumu lub wódki Krem czekoladowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru(...)sitku do odsączenia. Z powstałego soku odlać niewielką szklankę, opcjonalnie wlać do niej kieliszek alkoholu. Do małego garnuszka odlać 200 ml soku i ponownie zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Ubitą włożyć do lodówki. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć sokiem
Passions hobbies lifemąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej miękkie masło 200 g dodatkowo: puszka ananasów w lekkim syropie 565 g (u mnie pokrojony) 1 szklanka zalewy z ananasów do nasączenia galaretka przeźroczysta (np smak cytrynowy) 400 ml gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 160 st. Białka(...)połową zalewy, na to wykładamy połowę masy budyniowej i układamy połowę ananasów, kładziemy drugi biszkopt, nasączamy go i smarujemy resztę masy i kładziemy pozostałego ananasa. Wylewamy tężejącą już galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin
Gotuj z Agnesmleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, kakao 2 łyżki, wiśnie z syropu 350 g, wiśniowa pianka: śmietanka 30% 1 litr, galaretka wiśniowa 3 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda wrząca 1 szklanka, masa: mleko 400 ml, budyń 1 opakowanie (40 g), cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło(...)mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Na cieście układamy odsączone wiśnie w równych odstępach. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy 1 szklance wrzącej wody. Śmietanki z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy galaretka zacznie tężeć to powoli wlewamy ją do śmietanki i miksujemy do połączenia. Piankę wstawiamy
kulinarne odsłony paticukier puder ( 3 łyżki ) kakao (2 łyżki) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki ) łezki czekoladowe (120 g) Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.) żelatyna (1 łyżka) Dodatkowo: herbatniki ciemne (40 szt.) wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście) *foremka o wymiarach(...)szklanka = 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Przygotowanie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Galaretkę cytrynową lub brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, dodajemy 1 łyżkę żelatyny , dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Mus brzoskwiniowy: Odsączone brzoskwinie blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy ostudzoną
RITA food channelłyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao 2 szklanki startej cukinii Krem: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto(...)średnicy 16 cm i 18 cm. 3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki. 4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy
Izabelawkuchnipudru 10 g cukru z wanilią lub 2 łyżki esencji waniliowej 250 g śmietany 30% 3 1/2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Składniki na wierzch: 500 g borówek 1 galaretka krystaliczna 200 ml gorącej wody Thermomix przepisy. Sernik oreo z borówkami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy masło i rozpuszczamy go. Czas 3 min/temp 60/obr.2. Dodajemy ciasteczka oreo i miksujemy(...)żelatynę i mieszamy do końca czasu. Masę serową przekładamy na schłodzony spód z ciasteczek oreo. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godzinę aby sernik stężał. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Zostawiamy do lekkiego stężenia Na wierzch sernika wsypujemy borówki. Zalewamy lekko tężejącą już galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przepis pochodzi
Themo przepisymasą serową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, żeby masa stężała. na wierzch: 1 szklanka borówek 1 opakowanie przezroczystej galaretki Borówki wyłożyć na wierzch sernika. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać borówki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego
Obiad gotowy400g śmietany 30% 6 łyżek cukru 100ml mleka 6 łyżeczek żelatyny kilka kropel aromatu waniliowego Warstwa serowo - truskawkowa: 300g twarogu sernikowego z mascarpone Président 600g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 4 łyżki cukru pudru 100ml wody 3 łyżeczek żelatyny 100g śmietany 30% Mus truskawkowy: 300g świeżych truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo(...)zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać
Szalona Kuchnia Eweliny