Zapiekanka z batatów z czosnkiem i rozmarynem 200Zapiekanka to doskonały sposób przyrządzania batatów. Nabierają one dzięki pieczeniu jeszcze więcej naturalnej słodyczy. Bataty mogę jeść bez końca, czy to w formie zupy, frytek, puree, zapiekanki lub sałatki. Dziś przedstawiam pyszny dodatek do dania głównego, albo jako samodzielny wegetariański posiłek, co osobiście bardziej preferuję. Bataty pokrojone zostały w cieniutkie plasterki, zapieczone
To co kocham
"Sketch" Sebastiana Olmy w Teatrze Wielkim 179kanapkę Philly Cheese Steak z sosem BBQ (26 zł) i Sketch Burger z wołowiny Black Angus (29 zł). Kanapki były przeciętne, nic specjalnego ich nie wyróżniało, natomiast domowe frytki były pyszne. Na deser zamówiłyśmy kremowy sernik i fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. Obydwa desery bardzo nam przypadły do gustu, były wyśmienite. Sernik był faktycznie bardzo kremowy
Kulinarne przygody Gatity
MIĘSO Z WARZYWAMI I PRZYPRAWĄ GYROS 195Frytki. Sałata z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i sosem czosnkowym oraz natką. Mięso z szynki z przyprawą kebab-gyros i warzywami (pieczarki, cebula, papryka
JejKuchnia
Pieczone udka z kurczaka 200udka z kurczaka. Pyszna propozycja na obiad, która nie wymaga zbyt wiele pracy, a efekt...Sami musicie spróbować. Smaczne, soczyste z rumianą skórką mięso. Podawać można z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa. Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie i inne pomysły w zakładce MIĘSA Składniki 5 udek
O kuchni z uczuciem
Frytki z batatów 166false MicrosoftInternetExplorer4 Bataty myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w słupki, przekładamy do miski. Następnie dodajemy oliwę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia, blachę, układamy frytki. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 200°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchen
KOTLETY Z UDEK KURCZAKA 186zioła prowansalskie, łyżeczkę pieprzu oraz soli. Mięso panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku, następnie mieszance z płatkami. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z frytkami i ulubioną surówką
Z Majeczką w kuchni
Kotlety gryczane z burakiem 154zdrowe "mielone". Jako że świeżego mięsa w domu nawet nie miałam, a rozmrażać mi się nie chciało, to nie brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi. Nie myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się
Kuchnia w czekoladzie
Jajka sadzone w potrawce 199wbić jajka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Gdy białka się zetną, posypać posiekaną natką pietruszki i w razie potrzeby jeszcze dopiec. Super danie do frytek z dobrą surówka
Tradycyjna Kuchnia
Jadłospis #2 - 1200 kcal 853marchwi Wykonanie: Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać. 5. Kolacja ok 238 kcal ( JEDNA PORCJA Z DWÓCH ) frytki z batatów Razem : ok 1221 kcal
Atlas Smaków
Topinambur- na początek wersja pieczona 201dzięki czemu nie przypalą się tak bardzo podczas pieczenia, wolniej i intensywniej będą oddawały aromat. Bulwy obrałam. Pokroiłam na mniejsze części- połówki lub ćwiartki, tak, aby powstały grube frytki. Oliwę przecedziłam przez siteczko, dzięki czemu pozbyłam się dużych, ostrych kawałków rozmarynu. Aromatyzowaną ziołami oliwą polałam pokrojone topinambury. Piekłam w 200 stopniach przez około 15 minut. Przed podaniem posypałam
Pichceniomania
Łosoś w papilotach z duszonym porem 201może trafiać na talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę
Moja Delicja
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 433więcej czasu niż zwykły panierowany kawałek kurczaka – muszą osiągnąć odpowiednią temperaturę w środku, między warstwami. Podajemy cordon bleu gorące, prosto z patelni – z ziemiankami z wody, z frytkami, z surówką. Mnie świetnie tutaj pasowała bardzo wilgotna mizeria , ale i klasyczna kapuściana surówka będzie bardzo dobrym wyborem. SKŁADNIKI na 4 kotlety 2 duże piersi z kurczaka
Karo in the Kitchen
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 212Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 - góra - dół. Podczas, gdy mięso siedzi w piekarniku, przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy w grube frytki. Na ok 6 - 8 części każdy ziemniak. Wkładamy do garnka i wlewamy do nich wrzącą wodę. Trzymamy tak ziemniaki niecałą minutę i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia od dwojga
Rewelacyjny sos do przekąsek 235zalanej octem jest po prostu fantastyczny. Aromatyczny, w punkt ostry. Taka mała rzecz, a cieszy;) Sprawdzi się do wszelkiego rodzaju przekąsek, do mięs, do dań z grilla, do frytek itd. Ostatnio podałam go nawet z kapustą pekińską solo i świetny dodatek do obiadu gotowy był raz dwa. Zapewniam Was, że gdy tylko go spróbujecie, będziecie chcieli dodawać
Smaki Na Talerzu
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 274zapiekanki absolutnie kojarzą mi się z latami szkolnymi, kiedy to w każdej budce za rogiem można było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza
Kuchnia z widokiem na ogród