ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h. Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona(...)mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu - kisielu. Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę ubiłam na sztywno. Wystudzone gniazdka wypełniłam ubitą śmietaną, na wierzch wyłożyłam wiśnie we frużelinie, na koniec całość delikatnie
Blondynka Gotujemieszamy i smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. (Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuszczamy rozgrzaną patelnię) Usmażone układamy jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami. składniki na frużelinę wiśniową: ok. 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru (do smaku) wykonanie: Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawimy, aż puszczą sok. 1/2 cz. soku odlewamy(...)mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wiśnie z sokiem doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy. Następnie dodajemy wymieszany sok z mąką ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż sok zgęstnieje. Gotową frużeliną smarujemy naleśniki. Przed podaniem naleśników dodatkowo możemy je oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniarazem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny. Poniżej jak się(...)wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego
Krakowskie smaki AniOstatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej i pysznego wiśniowego musu! Tort został przygotowany z czekoladowego biszkoptu, opatulony czekoladowym kremem i polany czekoladowym ganache! Poczęstowaliśmy tortem kilkanaście osób i nie było osoby, której by nie smakował! Jest czekoladowy, wiśniowy
Plate of Joyowoce w gęstym, aromatycznym syropie. Wyglądem przypomina trochę kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu(...)nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze, jej przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur. Z tego powodu w tym roku zamknęłam w słoiczkach frużelinę wiśniową, czereśniową, porzeczkową i aroniową, na którą przepis poniżej. Mam nadzieję, że zakochacie się w nich, tak samo jak ja. Dlaczego warto? O cennych właściwościach aronii możecie poczytać w poprzednim
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMalaga – wiśniowe ciasto bez pieczenia Chrupiący czekoladowy spód, delikatna wiśniowa pianka oraz orzeźwiająca frużelina w pysznej warstwie jogurtowej. Niebo w ustach! Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 230g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka wiśniowa: 300g wydrylowanych wiśni 3 łyżki cukru 1 galaretka wiśniwa 400ml śmietanki kremówki(...)napęczniała *** *** Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z 1/4 szklanki mleka i dokładnie rozpuszczamy *** *** Stopniowo dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy *** *** Warstwę jogurtową wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na wierzchu wykładamy przygotowaną wcześniej frużelinę wiśniową *** *** Za pomocą małej łyżeczki mieszamy delikatnie warstwę jogurtową z wiśniami *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze stężało *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA
Blog z Apetytemmąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę wiśniową: 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni 2 łyżki cukru pudru Na wierzch do przybrania: Wiśnie z frużeliny 16 – 20 małych pokruszonych bezików Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać
Na słodko lub wytrawnieroku pokochaliśmy frużelinę. Frużelina wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePogoda nas nie rozpieszcza, więc trzeba jakoś poprawiać sobie nastrój. Nie wiem jak Wy, ale na mnie wiśnie zawsze miały wspaniały wpływ. W szczególności frużelina wiśniowa, którą spokojnie można przygotować w mrożonych wiśni. Jeżeli nie macie takich swoich z sadu to całkiem niezłe jakościowo można nabyć w większości sklepów. Kilka minut i tarta gotowa. Poprawa nastroju również gwarantowana! TARTA WIŚNIOWA(...)łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Jeżeli frużelina będzie za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na krem. Ciasto przechowywać w lodówce. Artykuł TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDzisiaj zachęcam Was do zamknięcia wisienek w słoiku. Wiśnie w żelu, czyli frużelina wiśniowa, to doskonały dodatek do deserów, gofrów, czy naleśników. Składniki: 1 kg wiśni 200 g cukru 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wiśnie drylujemy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok. Sok odlewamy do szklanki i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wiśnie łączymy(...)cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty. Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Słoików nie trzeba pasteryzować. Smacznego
Smak mojego domuFrużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo
Smaczna Pyzagustu. I to nie jest wina samej czekolady, a nadzienia. Według mnie jest za mało wiśniowe i trochę sztuczne. Bardziej pasowałoby mi do niej coś w rodzaju frużeliny wiśniowej, o mocnym i intensywnie owocowym smaku. To jak, który smak wybieracie? ;) Ja muszę przyznać, że nie umiem się zdecydować, która jest moją ulubioną. Wybrałam trzy, które smakowały mi najbardziej: crunchy, miętowa
Czerwona PorzeczkaTort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Leśny Tort Tort cytrynowy z musem truskawkowym i wiśniowym Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką
Kulinarna (nie)codziennośćuzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji) Poncz: Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać. Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, torcik przykryć trzecim blatem ,włożyć do lodówki. Przygotować polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników
Wanilia i Kardamonprzygotowania można wykorzystać inne owoce, choć polecam Wam właśnie taką wersję, gdyż kwaskowatość wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem. Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy
Smakołyki Bereniki