francuskie - 7160 przepisów (strona:279/478)

Pyszna sałatka ze słodkimi ziemniakami, granatem, orzechami nerkowca oraz sosem musztardowym. Bogactwo przeciwutleniaczy. 201

musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy. Składniki (na 2 porcje) 3 słodkie ziemniaki połowa granata garść orzechów nerkowca parę liści sałaty łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu pieprz świeżo mielony papryka słodka, chilli łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, zamarynuj w oleju, słodkiej papryce

wysmienity
Sałatka z mango, sera brie, orzechów pekan w sosie musztardowym 214

serem pleśniowym to bardzo przyjemne połączenie. Do tego chrupiące orzechy pekan. Składniki: połowa dużego mango 50g sera brie garść orzechów pekan garść mieszanki sałat łyżeczka miodu czubata łyżeczka musztardy francuskiej łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ser brie również pokrój na kawałki. Sałatę a następnie mango oraz ser ułóż na talerzu. Posyp orzechami

wysmienity
Tarta po chińsku 156

Szukałam nazwy na tę tartę i jako, że dodałam chińską mieszankę warzyw jest tarta chińska. Szybka do zrobienia i szybko znikająca. Smaczna odmiana na tarte, bo przygotowana na cieście francuskim. Może się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) 188

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Sałatka z kurczakiem 229

sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 opakowanie mozzarelli 5 suszonych pomidorów 2 garstki pestek dyni sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego sos 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. W trakcie

Emskie Smaki
Schab z żurawiną gotowany 246

łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka domowej przyprawy (suszony czosnek z cebulą) 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka musztardy francuskiej (z całą gorczycą) Suszona żurawina Przygotowanie schabu z żurawiną: Surowy schab układamy na desce i za pomocą cienkiego, długiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tost z serem brie i czerwoną cebulką 181

Pomysł na te tosty zaczerpnęłam od restauracji Starbucks. W swojej ofercie mają oni zapiekaną kanapkę na pieczywie z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem brie, jest ona pyszna! Uwielbiam ser brie, dlatego postanowiłam spróbować odtworzyć ten przepis. W oryginale jest ser ementaler, jednak nie mogła znaleźć go w Holandii, dlatego użyłam zwykłej Goudy. Chleb do tostów zastąpiłam ciemnym chlebkiem

Delusional Trine
Warkocz klonowy 437

Opis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła

Ciastka i ciasta
Sos musztardowo miodowy 150

rodzajów musztardy, bo smak jest wtedy bardziej złożony, ale jeżeli mamy tylko 1 w domu sos też wyjdzie nam bardzo smaczny :)    Składniki: musztarda dijon, musztarda francuska, miód, olej lub oliwa z oliwek (ja dałam z orzechów włoskich). Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos ten był wykorzystany do sałatka z makaronu

Państwo Wojtczuk gotują
Croissant 265

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła

Ciastka i ciasta
SZYNKA Z INDYKA Z ZIELONYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA 229

tutaj https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162.  Składniki:   ok 900 g udźca z indyka bez skóry 2 łyżeczki soli peklowej 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki przegotowanej wody 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna 2 łyżeczki zielonego pieprzu Z udźca odkroić ścięgna i skórę. 1/3 mięsa pokroić w bardzo malutką kostkę,tak drobno jak tylko jest to możliwe,pozostałe zaś

Niespełnione zdolności kulinarne
Francuskie ślimaczki 185

Dziś ekspresowa propozycja na karnawałową ale nie tylko przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego na ciepło ale można je też zjeść na zimno. Idealne na każdą imprezę typu domówka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szinka we mostrichu (Szynka w musztardzie) 153

narychtowania 1 tego dania zaispirowoł mie jedyn kuchołrz ze Piekar Ślōnskich 2 , kej 3 mi ôsprawioł 4 ô karczku we trzech mostrichach- miyszocie trzi roztomajte 5 mostrichy (francuski, dijon i jakiś ajnfachowy 6 ) i wciepujecie tam karczek na dwa dni i do bratruły 7 . Joł bych chyba niy bōł mnōm 8 , kej 9 bym sam co niy pokōmbinowoł

Chop w kuchni
Ganache z biszkoptem. 123

Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna

Kuchnia Beaty