nada:) Składniki: 100g makaronu mini kokardki Lubella 2 pieczone młode buraczki 50g fasolki szparagowej 50g kabanosów (albo ulubionej chudej szybki) świeża bazylia dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta ziół Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (ok 7 minut), odcedzić, przelać zimną wodą. Fasolkę ugotować
Obiad gotowyPrzystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki
mojewypiekiinietylkoFrancuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki
Szefowa kuchniILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 200 g szpinaku, 2 nieduże pomidory, 50-100 g sera Lazur z niebieską pleśnią, 6 większych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszam
JejKuchniaSkładniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag. Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli. Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut
Gaździnka warzyŻabie udka to przysmak kuchni francuskiej, są one bardzo lubiane i pżyżadzane na różne sposoby. Ja przygotowałam je pieczone w bardzo prosty sposób z z czosnkiem i natką pietruszki. Udka wyszły delikatne i smaczne, myślę że tak przygotowane zasmakują nie jednej osobie
Kulinarne Fantazje Marioliwielbicieli kozich serów. Składniki opakowanie ciasta francuskiego musztarda pół szklanki śmietany 18 % 100 g startego twardego sera koziego pieprz świeża bazylia 10 kolorowych pomidorków rolada z koziego sera z pleśnią 1 cukinia sól tłuszcz do formy Przygotowanie Warzywa umyłem , osuszyłem. Pomidorki pokroiłem na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórką przeciąłem wzdłuż na pół
R'n'G Kitchenzamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają
Raj dla Podniebieniakolejny bez białego cukru. Korzystając z uroków posiadania małego ogródka w tym roku postarałam się o urozmaicenie mojego zielnika i posadziłam moją ukochaną miętę pieprzową,lawendę francuską i melisę lekarską. Skromny to dorobek, ale mam jeszcze mnóstwo czasu by nad tym segmentem popracować. Jeśli jesteście fanami orzeźwiającego i mocno cytrusowego aromatu świeżej melisy to ten koktajl rozbudzi wasze kubki smakowe
vaniliowoczekoladowapodsypany mąką blat. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści. Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści. Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej
PatiGotujeSkąpana Płatki na śniadanie z owocami i miodem autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Koktajl owsiany z brzoskwiniami i czekoladą autorka: nutristrefa | blog: NutriStrefa Lemoniada cytrynowo-rumiankowa i akcja pomocy pszczołom autorka: Inspirowane naturą | blog: Inspirowane naturą
Quinoa Raz!ogórek gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić... ( sałatę porwać). W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu polać nim sałatkę przed samym podaniem, wymieszać
Gosia gotujeproponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe
R'n'G KitchenNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar
Anioły w kuchni