Pyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden
Niedzielny kucharzPojawiła się w ogrodach Francji i Anglii na przełomie XIV i XV wieku. Dzisiaj truskawki pochodzą od skrzyżowania poziomki wirinijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania dokonał w XVIII wieku ogrodnik francuski Ducheshe. Powstały mieszaniec stał się nowym gatunkiem i nazwano go truskawką. Jednakże w tworzeniu nowych odmian tych soczystych owoców przeważali Anglicy, byli bardzo cierpliwi i wytrwali w ich uprawie. Truskawki
Ciastka - domowe słodkościSezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie. I pewnie za kilka dni się doczeka, a dzisiaj mała odskocznia i przepis na ciasto z kruszonką i rabarbarem. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest
dolcevitainmykitchenłyżki ziaren słonecznika Wykonanie SOS Rozpuść delikatnie w garnuszku miód. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny i olej. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem sałatkę. Składniki SOS 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi
Eat me! Fit me!Ptysie pochodzą z Włoch a są wzorowane na francuskim chou a la creme. To danie było po raz kolejny zainspirowane moją miłością do słodkości, a męża do rzeczy wytrawnych. Postawiłam jednak tym razem na coś karnawałowego. W końcu jutro tłusty czwartek. Oczywiście nie znaczy to, że nie możemy ptysi przygotować poza karnawałem. Masa jest delikatna ale zarazem charakterna dzięki fecie
Kuchnia w oparachjednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 3 pomidory – 3 jajka
nietylkopasta.plMałe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła
Gotowanie...to proste !Wami podzielić przepisem. Składniki (na taką 3 osobową porcję) : 100 gr sałaty lodowej lub fit mixu sałat 50 gr serka pleśniowego typu Lazur łyżka miodu czubata łyżka musztardy francuskiej pół gruszki 2 łyżki nasion słonecznika lub orzechów włoskich Przygotowanie : Sałatę lodową rozdrabniamy na mniejsze kawałki a jeżeli mamy fit mix sałat to tylko wykładamy na talerz, miód mieszamy z musztardą
Mechanik w kuchniGeneralna inspiracja z bloga Kuchnia Ellie . Składniki: (blaszka 20/30cm, okolice 4 porcji) gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie - moje ma 320g 1 łyżka oleju 2 zabki czosnku 2 zielone cebulki sałatkowe 100g szpinaku 10 pomidorków koktajlowych 100g sera koziego, miękkiego i twarożkowatego 5 jajek 1 szklanka jogurtu naturalnego sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę - wyłóż
Lejdi of the houseIlość porcji: 4 osoby Składniki: 200 ml (1/3 słoika) dyni marynowanej ( Przepis ) 100 g mix sałat 100 g sera feta 10 sztuk pomidorów koktajlowych 10 sztuk czarnych oliwek Sos: francuski sos sałatkowy (np. Knorr) 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sos sałatkowy mieszać z olejem i wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki
KuchniaWeDwoje.plciepło ☺☺☺ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Nie ma imprezy bez śledzia ☺☺☺ CARPACCIO Z BURAKA Piękna przystawka w sam raz na Nowy Rok ☺☺☺ KULKI Z KASZY Dla miłośników kaszy i śmierdziucha ☺☺☺ CIASTO FRANCUSKIE NA CIEPŁO Na do widzenia zamiast krokietów ☺☺☺ DO SIEGO ROKU
pieprzny smaczekśniadanie? Tosty francuskie! Dlaczego nie? Smaczne i chrupiące. Idealne na śniadanie! Do tego ciepła herbatka lub kakao! Mniam aż mam ochotę je ponownie zrobić ! Składniki (na 4 tosty): 8 kromek chleba tostowego (użyłam biały pszenny) 8 plastrów szynki 8 plastrów sera (możecie pomieszać plaster sera żółtego i kawałek mozzarelli - będzie się bardziej ciągnął ser!) masło 2 jajka Przygotowanie
Gotuj z Mąkąwyczuwalny smak. Dlatego do farszu zawsze dodawaliśmy sera pleśniowego oraz dużą ilość świeżo mielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roqueforta możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach
kuron.com.plBlueberry Corner by "jagodzianka" Piersi kacze w pomarańczowym sosie – danie wykwintne, łączące kuchnię francuską oraz azjatycką poprzez smak, składniki i sposób przygotowania. Mięso … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Piersi kacze</span> w pomarańczowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersiebie. Na pamiątkę, na prezent, a przy okazji można posilić się wspaniałym jedzeniem kuchni polskiej. Międzynarodowe menu zadowoli też gusta wielu smakoszy. Można zjeść tutaj hiszpańskie churros, pyszne francuskie naleśniki, czy węgierskie langosze oraz kupić austriackie sery. Można zaopatrzyć się w pyszne miody z różnych pasiek a także kupić gotowe wędliny z najlepszych wędzarni. Jest też mnóstwo atrakcji
Kuchnia u Krysi