Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach! Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op * masło do posmarowania foremek * cukier brązowy – 1 łyżka * mleko 3,2% – 220 ml * skórka z cytryny * cynamon – 0,5 łyżeczki * mąka pszenna(...)cukier drobny – 120 g * woda – 70 ml * żółtko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, p onownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając doprowadzamy
Ostra na Słodkosię u nas okres imieninowo-urodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera(...)masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodajcie do niej grzanki i odrobinę startego żółtego sera, a uzyskacie pyszne i rozgrzewające danie. Smacznego! Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich cebul 2 łyżki
Qlinarnie i Qlinarniezamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta francuskiego z jabłkami i brzoskwiniami , ciasteczka francuskie z cukrem Pikantne palmiery - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)Pikantne palmiery - jak zrobić? Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj. W misce zmieszaj cukier z mielonymi przyprawami. Masło roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż płynnym masłem posmaruj ciasto francuskie, obficie posyp przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostaw na później!). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego
Moje QulinariaMoje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 250 g mąki pszennej Złote Pola 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina 9
ClauditteMissCookingTa zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g
Pyry na GazJest w Opolu takie miejsce, za którym tęskni nawet Edyta Górniak. I nie jest to amfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka
bistro mamaJedna grzanka zatopiona w zupie,druga - jeszcze chrupiąca - na wierzchu.Aromatyczna i bardzo pożywna zupa cebulowa,na którą przepis pochodzi z książki Julii Child"Gotuj z
bistro mamaPrzepis na zupę dostałam od Moniki,w trakcie pogaduch o sprawach wielkich i małych, o wszystkim i o niczym...W ostatnim zdaniu Monika napisała "pachnie
bistro mamaKaczka to nasz ulubiony drób. Przez Święta jedliśmy ją dwa razy, na dwa różne sposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed
BaRepaskolejny sięgam po ciasto francuskie. Było już na słodko i wytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki(...)Upieczone wykładamy na kratkę do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.Czy z owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych
mojewypiekiinietylkoZiemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.Przekładamy do rondla o grubym dnie.Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy
Kredowe MenuMoje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem. Prosto, sycąco i smacznie :) Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki masła 2 łyżki groszku sól pieprz
Walijskie PichcenieSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe
W Mojej Kuchni LubięZa każdym razem kiedy serwuję tę zupę, proces konsumpcji przez Osobę zaczyna się jednakowo: Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba
Restauracyjka Literacka