Ciasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku(...)kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście
mojewypiekiinietylkoSposób na smaczne udka z piekarnika.Składniki:4 udka z kurczaka3 łyżki musztardy francuskiej dijon3-4 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół pęczka natki pietruszkisólsłodka paprykaSposób wykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy
Kuchnia domowa Anietapie trzeba przygotować sałatkę lub przekąskę z wykorzystaniem produktów jakie zostały dostarczone przez Prymat. A są to sosy i dipy. Dziś jeden z przepisów na sałatkę z sosem francuskim. Sos choć z torebki to polecam bo jest smaczny i świetnie komponuje się z resztą składników. Bardzo jestem ciekawa czy moje propozycje się spodobają.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUtarło się, że pizza jest na cieście drożdżowym. Ale ja dziś zrobiłam pizzę na cieście francuskim. Jest to taka moja wariacja pizzy ale smaczna wariacja. Jak widać nie zawsze smacznie musi być tradycyjnie. A do pizzy użyłam prażonej cebulki i czarnego sezamu, które mam dzięki uprzejmości firmy Skworcu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKuchnia francuska i możliwości podania i wykorzystania sera chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać! Danie, które dziś przedstawiam nie ma nazwy, nazwijcie je jak chcecie, ale obiecajcie, że kiedyś powtórzycie :) Minimum składników, 40 min przygotowania, gwarantowana sytość, a smak - nieziemski!Składniki (na 5 osób):800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona)1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku1 cebula 2*szklanki
Kitchens AlphabetSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary, 4 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Schab płuczemy, nacieramy solą, doprawiamy pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem. 1/3 musztardy nakładamy
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 szt. babeczek z ciasta, 2 jajka, 4 plastry sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, koperek do dekoracji. Przygotowanie: Do gotowej foremki z ciasta francuskiego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy w połowie dwoma plastrami sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 ° C) na ok. 10 min. Tak upieczone jajko i stopiony ser podajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
Proste PotrawySkładniki : 20 dag pieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym
Proste Potrawyciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać
Proste PotrawySezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki Szparagi
Proste PotrawySycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego sera Składniki na 2 porcje: 400 g cebuli 500 ml bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1 szt.) 5 szt. pomidorków koktajlowych Oregano, bazylia Przepis: Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeTego typu zapiekankę często robię, gdy potrzebny jest obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników, które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik