Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki
Kuchnia Bazyliiokazji miałam możliwość skosztowania wielu fantastycznych potraw:) Poniżej podaję przepis na ostatni z nich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) - filet z indyka po francusku. Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany
My Culinary ArtŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów
Wyprawy kulinarneFakt, że mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z jajek w postaci omletu z ziołami. Potrawa prosta do przygotowania, szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać! Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta. Składniki: 1 duże jajko łyżeczka
Kolizje SmakówKorzystając z przepisu podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w ustach wraz z delikatnie stopionym serem i lekko podgrzaną szynką. Poezja śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie! Ilosc porcji: 1 Czas przygotowania
Kolizje Smakówbaaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych
Smaczne ZdrowePrzekąska idealna na przyjęcie, nawet w przypadku niezapowiedzianych gości. Pomysł doskonały także na ciepłe śniadanie. Sakiewki z ciasta francuskiego, z wnętrzem wypełnionym szynką i ciągnącym się serem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ciasto francuskie z szynk\u0105 i serem mozzarella","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/sakiewki-z-ciasta-francuskiego.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/sakiewki-z-ciasta-francuskiego-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/08\/sakiewki-z-ciasta-francuskiego-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/sakiewki-z-ciasta-francuskiego-480x270.jpg"],"description":"B\u0142yskawiczna przek\u0105ska z gotowego ciasta francuskiego. Sakiewki z ciasta francuskiego wype\u0142nione szynk\u0105 i ci\u0105gn\u0105cym serem.","keywords":["ser","szynka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:44:03+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT30M","recipeCategory":["Przek\u0105ska"],"recipeCuisine
ProstePesto.plRurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z kremem wychodzę wam na przeciw Zabrzmiało jak całkiem niezły slogan reklamowy A tak na poważnie to rurki chciałam zrobić już wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek(...)byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu po prostu bitą śmietanę. Orzeszki podprażyłam na patelni i gotowe Rurki wyszły przepyszne. Zrobiłam dużo
Relaxtimesmaku”, wydaną przez Carrefour Polska z okazji 20-lecia obecności firmy na polskim rynku. Znajdziecie w niej przepisy na różnorodne, smaczne i zdrowe potrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i pasjonatów gotowania, ciekawostki kulturowe i kulinarne z zakresu sztuki stołu, oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. O dodatkowej oryginalności i wyjątkowości tej publikacji stanowi to, że została napisana(...)dwóch językach – polskim i francuskim, dzięki czemu zarówno polscy jak i francuscy czytelnicy będą mogli skorzystać z zamieszczonych w niej przepisów, a także zapoznać się ze zwyczajami stołu obu krajów. Książka pokazuje, jak wiele łączy Francję i Polskę: od różnorodności smaków, przez wybór doskonałych produktów, przenikanie się kultur i tradycji, aż po zamiłowanie do wspólnego biesiadowania oraz troski o zdrowie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabędzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda. Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba(...)pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć
Wypieki i Rumieńcewrześnia do 10 października trwa French Touch - święto kultury, mody i smaków Francji w Polsce pod patronatem Ambasady Francuskiej skupiając francuskie marki i przedsiębiorców. W ramach tej idei organizowane są Dni Francji pełne ciekawych atrakcji. Jego Ekscelencja Pan Pierre Buhler Ambasador Francji w Rzeczypospolitej Polskiej FRANCJA czyli… „F” jak francuski chic, „R” jak Roquefort, owczy ser wyrabiany(...)French Touch. Zapraszamy wszystkich Klientów od 21 września do 3 października do odkrywania oferty produktów francuskich w hipermarketach i wybranych supermarketach Carrefour - dodaje. Warto zajrzeć na stronę French Touch znajdziemy tam wszystkie szczegóły, między innymi informacje o zniżkach w wielu sklepach na francuskie produkty - jedzenie w sieci Carrefour ale również ubrania, kosmetyki, sprzęt gospodarstwa domowego czy kolację
królestwo garówpomidorami Dzisiaj mam dla Was naprawdę rewelacyjną przekąskę, jaką są ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Na pomysł ich wykonania wpadłem po rozmowie z siostrą. Zaczęła opowiadać o cieście francuskim z suszonymi pomidorami i nabrałem takiej ochoty, że momentalnie pogalopowałem do pobliskiej stonki, żeby zaopatrzyć się w paczkę ciasta i słoiczek pomidorków. Przed tym jednak zawitałem w markecie budowlanym(...)żebym zachęcał do wina, ale ślimaczki świetnie do niego pasują Ślimaczki z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów 2 duże ogórki kiszone lub konserwowe 1 puszka białej fasoli Wykonanie: 1 Ciasto francuskie odpakuj i rozwiń na blacie. 2 Posmaruj ciasto francuskie pastą
Blendmanzarówno na większym cieście francuskim (tzw. XXL) i standardowym - i szczerze muszę przyznać, że zdecydowanie lepiej robi się ją na cieście XXL. Raz - dlatego, że jest po prostu trochę większa, dwa - łatwiej zaznaczyć w niej brzegi, trzy - masa migdałowa nie wypływa z niej tak, jak z mniejszego ciasta. Jeśli masz zatem możliwość kupić większe ciasto francuskie - nie wahaj się(...)skórka starta z 1 cytryny 25 g płatków migdałów na wierch tarty 2 łyżeczki cukru na wierzch Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim - jak zrobić? Ciasto francuskie złóż na pół, dociśnij połówki do siebie i wytnij okrąg (np. odciśnij na cieście duży talerz i wytnij okrąg nożem lub użyj do wycięcia okręgu obręczy od tortownicy
Moje Qulinariaogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone(...)musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciastka francuskie z truskawkami appeared first
mojewypiekiinietylkoCiasto francuskie jeszcze niejeden raz zagości na moim blogu. Ponieważ, jak już wspominałam, daje ono wiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku(...)kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście
mojewypiekiinietylkoSposób na smaczne udka z piekarnika.Składniki:4 udka z kurczaka3 łyżki musztardy francuskiej dijon3-4 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół pęczka natki pietruszkisólsłodka paprykaSposób wykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy
Kuchnia domowa Anietapie trzeba przygotować sałatkę lub przekąskę z wykorzystaniem produktów jakie zostały dostarczone przez Prymat. A są to sosy i dipy. Dziś jeden z przepisów na sałatkę z sosem francuskim. Sos choć z torebki to polecam bo jest smaczny i świetnie komponuje się z resztą składników. Bardzo jestem ciekawa czy moje propozycje się spodobają.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUtarło się, że pizza jest na cieście drożdżowym. Ale ja dziś zrobiłam pizzę na cieście francuskim. Jest to taka moja wariacja pizzy ale smaczna wariacja. Jak widać nie zawsze smacznie musi być tradycyjnie. A do pizzy użyłam prażonej cebulki i czarnego sezamu, które mam dzięki uprzejmości firmy Skworcu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKuchnia francuska i możliwości podania i wykorzystania sera chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać! Danie, które dziś przedstawiam nie ma nazwy, nazwijcie je jak chcecie, ale obiecajcie, że kiedyś powtórzycie :) Minimum składników, 40 min przygotowania, gwarantowana sytość, a smak - nieziemski!Składniki (na 5 osób):800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona)1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku1 cebula 2*szklanki
Kitchens AlphabetSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary, 4 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Schab płuczemy, nacieramy solą, doprawiamy pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem. 1/3 musztardy nakładamy
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 szt. babeczek z ciasta, 2 jajka, 4 plastry sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, koperek do dekoracji. Przygotowanie: Do gotowej foremki z ciasta francuskiego wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy w połowie dwoma plastrami sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 ° C) na ok. 10 min. Tak upieczone jajko i stopiony ser podajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
Proste PotrawySkładniki : 20 dag pieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym
Proste Potrawyciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać
Proste PotrawySezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki Szparagi
Proste PotrawySycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego sera Składniki na 2 porcje: 400 g cebuli 500 ml bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1 szt.) 5 szt. pomidorków koktajlowych Oregano, bazylia Przepis: Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje