focaccia - 444 przepisów (strona:21/30)

Prosty przepis na dobrą pizzę 203

modyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan. Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:)   JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI

Aromatyczne Podróże
pizza na piwnym spodzie 175

smaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu. Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g serka wiejskiego 300 ml piwa 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli nadzienie: sos pomidorowy cebula pieczarki boczek

6niebo
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 134

postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada". No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest! Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna

6niebo
Sałatka jajeczna z brokułami, papryką i czarnuszką 294

dodałam kilka wspaniałych i wyrazistych składników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia .  Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z ziemniakami 139

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Focaccia z ziemniakami Składniki – 2 duże blachy: Mąka pszenna typ 00 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Ziemniaki

Kuchnia Bon Appetit
Focaccia z cebulą 143

Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą

Nastoletnie Wypiekanie
Bazyliowa focaccia 138

focaccię wymaga kilku godzin fermentacji, ale jeśli nie macie na to czasu, możecie ten proces pominąć i przygotować ciasto wyrastając je prze 60 - 90 minut w temperaturze pokojowej. Bazyliowa focaccia Proporcje na blachę o wymiarach:  32 x 32 cm Czas przygotowania:  9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 191

strzelającej posypce Chłodnik jogurtowy z wiśniami  Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety

Codzienna kuchnia niecodzienna
Focaccia z cebulą 221

Focaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis pochodzi z książka "Cebula", wystarcza na blaszkę 25x40cm. 25 gram świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 500 gram cebuli 1 papryka 60 ml oliwy

Czerwony Gupik
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 186

Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem orzechowym i dżemem   A jakie Wy macie plany, nie tylko

Cooking Monster
Warsztaty Kawa na Ławę czyli dużo kawy na śniadanie 175

utrzymującego ciepło Pan Korneliusz w akcji Mój faworyt - bulgocząca kafeteria  (co  tam kafeteria - Sam Szef!) Niby zwykły dzbanek do zaparzania - a nieprawda! Ma wagę i minutnik.  Focaccia "się robi" Kawa w saszetkach!! Gotowa do zalania

Stare Gary
Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką (Pane-focaccia con pomodori secchi e peperoni) 136

mnie chlebek z papryk ą  i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać moje danie :) jedno jest pewne, bardzo nam smakuje i szybko znika z talerza. Smacznego :)          SKŁADNIKI 450 gr mąki pszennej    200 gr ricotty 100 gr suszonych pomidorów

La grande e la piccola cuoca
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 124

znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa

królestwo garów
Focaccia z czosnkiem i ziołami 180

smakuje najlepiej. Wy jedzcie jak Wam pasuje, ja zjadłam jeszcze ciepły kawałek sam bez dodatków, wszak już czosnek i zioła były w chlebku. Polecam gorąco, pachnący włoski chleb. Focaccia z czosnkiem i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 186

przygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera

Codzienna kuchnia niecodzienna