filet z ryby - 2315 przepisów (strona:86/155)

Risotto z prawdziwkami 289

Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych

czarrna od kuchni
Curry z dorsza i pomidorów 120

odmiany ryba w curry.    Składniki Marynata :  2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku 1 kg filetów dorsza 2 łyżki oleju 2 słodkie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki pół litra bulionu warzywnego 300 g czarnych oliwek(...)strąki kolorowej papryki 5 ziemniaków sól pieprz   Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki

R'n'G Kitchen
Indyk z krewetkami w sosie indyjskim 249

Delikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma

czarrna od kuchni
Błyskawiczna sałatka śledziowa 172

Nie ma to jak błyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na

Z Kuchni Do Kuchni
mintaj w sezamie 149

dodatkiem sezamu. Dzięki niemu panierka będzie bardziej chrupiąca a całość nabierze wyraźniejszego smaku.  Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 3 łyżki mąki 2 łyżki mleka 3 łyżki bułki tartej  2 łyżki sezamu sól pieprz olej do smażenia Rozmrożoną rybę osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z jajkiem i mlekiem tworząc gęste ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY 217

Przy piątku zapraszam na pyszny kawałek pstrąga. Zapieczony, doprawiony tak jak lubię, mniam...   Składniki: 1 filet z pstrąga łososiowego sól,pieprz, słodka papryka, ostra

Z Majeczką w kuchni
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 184

Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 341

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka

SMYKWKUCHNI
Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci) 1937

średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi i zielem. Doprawiamy solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Dorsz w ziołach 163

Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną rybkę , jaką jest dorsz.W tym wydaniu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.Śmiało mogą się skusic na

Ostra na Słodko
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 178

tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem.  Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste(...)Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka),  2-3 łyżki stołowe kaparów,  100 ml białego wytrawnego wina,  60 g masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką

SzczyptaSmaQ
Dorsz aromatyzowany rozmarynem 128

tydzień staram się w piątki publikować rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem. To dla urozmaicenia. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza Świeży rozmaryn Sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Folia spożywcza Wykonanie: Dorsza solimy, obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić(...)zdejmujemy większe kawałki rozmarynu. Obtaczamy w mące. Na patelni z olejem umieszczamy gałązki rozmarynu i przez chwilę je podgrzewamy ( aby wydobyć aromat rozmaryny do oleju ). Rozmaryn wyjmujemy i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Podając możemy położyć  na rybę odrobinę posiekanego rozmarynu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mały rekinek i koperkowe fish cakes z łososia 187

pyszny i prosty przepis na łososia. Świetny sposób na podanie ryby dzieciom - nasza Karolina uwielbia te kotleciki i nawet nie marudzi, że w środku są "listki". Gotowe kotleciki powinny wyjść chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, wilgotne w środku. O tym, że są naprawdę smaczne świadczy poniższe zdjęcie Karoli, która właśnie podczas obowiązkowej sesji ukradła kawałek łososia z talerza(...)jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu  pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię

Kulinarne Inspiracje
Kotlety rybne z pieczonego dorsza 233

Piekłam niedawno dorsza z cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona(...)upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną

Stare Gary
Dorsz w świeżych pomidorach z kaparami 220

cebula 2 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 łyżki kaparów Sól, pieprz Filety z dorsza myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy pod wrzątkiem i zdejmujemy skórę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy rybę i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Dusimy około 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 198

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy(...)wszystkie składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO

w mojej kuchni
R... Ryba po grecku! 418

duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę

Kitchens Alphabet
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 222

Lekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka   jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy

Mienta blog
Kurczak tikka masala 233

pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru(...)ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu - kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki

Corner With Recipes
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 182

nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet

Mój Smak na Życie
Kuleczki rybne w zalewie 686

wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5

Ala piecze i gotuje